dilluns, 23 de juny del 2014

Concurs Etiquetes / Els amics del GOBE

Participa, queda una setmana

Fins al dia 30 de Juny del 2014 podeu enviar les vostres propostes.

Després de 7 anys amb l'etiqueta que va fer l'Amat Pellejà i amb la que varem començar el projecte d'Amics del GOBE, hem decidit fer un canvi i ens agradaria fer-ne partícips a tots els amics.

És per això que ens agradaria que compartíssiu amb tots els vostres contactes o amics que es dediquin al disseny o al art, o no, per trobar una idea/disseny que pugui explicar que és el projecte: Amistat, equip, treball, vi, alegria, cooperació, generositat, tribut, amor...

 Els que coneixeu el projecte sabeu a que ens referim, els que no, amb aquestes paraules ens sembla que queda una mica clar, com tot el que fem a Amics del GOBE ha de ser de manera altruista.
El projecte amb mes "Likes" guanyarà una nit amb sopar a la casa rural Mas Figueres de Marçà, a 100m de la finca del GOBE, en un paratge idíl·lic i unes vistes impressionants!

El projecte que anirà a la botella la decidirà la comissió d'Amics del GOBE i també tindrà el mateix premi!!!

2 nits en joc per 2 persones!

Jugueu?


El equip Amics del GOBE

divendres, 20 de juny del 2014

Tastats 2.1. Vi Bord Blanc / Edició Especial Vi per Vida'13

Seguim omplint la bóta de la secció #Tastats2.0.  Avui us volem presentar un nou vi, el Vi Bord Blanc’13,  un vi solidari.

Molts de vosaltres  haureu sentit l'expressió  “vins d’alçada”. Es tracta d'un terme relativament novedós. Però que vol dir realment aquesta expressió?

Està clar que és ben senzill d’entendre, especialment si tenim en compte la data geogràfica: el celler que ha elaborat aquest vi és del poble d'Olp, que en temps remots pertanyia a la Baronia de Sort. Com ja haureu deduït, la designació “vinyes d’alçada”, doncs, fa referència a les  vinyes que estan en alçada, ja sigui al Pirineu o en qualsevol altre indret.

Sobre el Batlliude Sort, nom del celler que elabora el vi, hi ha moltes coses a dir.  Per exemple, que aquest fou fundat l’any 2008 amb la primera plantació gràcies a la inquietud de cinc “pallaresos”  amants del món del vi, moguts per aquesta passió i per tornar a la terra que els va veure nèixer, és a dir les vinyes que abans regaven moltes valls del Pirineu.

Així doncs, varen apostar fermament per varietats que resistissin i sobretot s’adaptessin bé al clima i a l’alçada, d'aquí les 2.5ha de Pinot a Finca Barreró, on el projecte va veure la llum.

Al cap de poc temps, i enamorats pels prats que hi havia al voltant d’aquesta parcel·la, l’aposta va ser alta i es van fer amb la Borda d’en Cebrià. Es tracta d'una extensió de més o menys 50 ha, amb un paller majestuós i la borda, ara totalment reformada i utilitzada per poder tastar els vins amb calma en un paisatge BRUTAL!

Al voltant de les terres que envolten la casa trobem petites finques amb diferents orientacions i tipus de sols. És allí on neix el concepte Vins d’alta Muntanya.

A la Pinot Noir se li van sumar la Viognier i la Riesling, varietats que estan sobradament preparades per a entorns com el Pirineu. Però com en d’altres projectes i en altres disciplines, també hi ha una zona d' I + D, en forma d’amfiteatre on trobem raïms com les Garnatxes, tant blanca com negra, el Mediterrani Moscatell, el Sauvignon Blanc,  l’espantadíssim Xarel·lo i la Gewürstraminer com a blanques  i el Merlot o Syrah de fosques.

El vi que us mostrem, el Vi Bord Blanc 2013 Edició Especial “Vi per Vida” es va embotellar pel  primer Tast Solidari contra la metàstasi que es va realitzar el passat 31 de Maig a Molleurssa.  Va ser la presentació mundial del vi, ja que a banda de ser la primera anyada, va ser el  primer dia que sortia de casa.

De Vi Bord, la gent del Batlliu en fa tant de blanc com de negre i només es pot trobar per l'àrea geogràfica de Sort. Així doncs és un vi que només es ven a la zona del Pallars. És un vi de poble fet per al poble i elaborat per tal de refrescar l’estiu. Un vi sense pretencions, que no vol ser ostentós.

Un vi de boca més que de nas, encara que podem percebre tota la potència de la joventut de les vinyes i un aroma central del vi que ens recorda a la Fruita blanca com el préssec o la nectarina.

En definitiva un vi fet amb el cor per donar a conèixer una mica millor la DO Costers del Segre i sobretot amb esperit solidari.

SALUT!


Vi Bord Blanc / Edició Especial Vi per Vida'13

DO Costers del Segre / Subzona Pallars

Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Xarel·lo i Garnatxa Blanca.

Vi blanc jove fresc i aromàtic








Foto: Quim Turon

dimecres, 18 de juny del 2014

NP - La Xarel·lada'14

El proper dissabte 21 de juny, Cunit acollirà la II Xarel·lada al Penedès Marítim. Una activitat co-organitzada per l’Ajuntament de Cunit, des de la regidoria de Turisme i Patrimoni, i per la sommelier Carme García Cazorla vinculada a Cunit,  compta amb la col·laboració de la Denominació l’Origen Penedès, dels restaurants del municipi L’Arrosseria i Can Martí i també de diferents cellers elaboradors de la varietat Xarel.lo, com són Mas Candí, Finca Viladellops, Castellroig, Vilarnau, Pardas, i Wine Side Story de Cuvée3000.

“ La Xarel.lada és un event enoturístic que neix d’una inquietud personal promoguda per la passió pel món vi i l’amor al  nostre territori , un binomi que apropa El xarel.lo a la platja de Cunit perque els nostres veïns puguin gaudir de la història, de la vinya, de la gastronomía, i per suposat del vi d’una forma propera i al abast de tothom” . Carme García

“La Xarel.lada, va néixer amb la intenció de promoure el nostre entorn, el nostre territori, la nostra gastronomia i els nostres vins i és, a més, un clar exemple de la complementarietat entre la realitat d’interior i marítima del Penedès" Jaume Casanyes
ACTIVITATS DE LA XAREL.LADA 

Conferència-col·loqui ‘La història del Xarel·lo’, a la Sala de Sessions de l’Ajuntament a partir de les 10.30h, a càrrec de Dani López i Rafael Sala.
Dani López és llicenciat en Història Antiga per la Universitat de Barcelona. I Arqueòleg professional  Des del 2005 ve participant com a co-director en el jaciment protohistòric de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès, lloc on s’han localitzat les llavors de raïm més antigues, segle VII a C, mai trobades fins ara a Catalunya. Per la seva part, Rafael Sala produeix un vi blanc 100% Xarel·lo: Clar del Castanyer. Un vi que ha partit d'un terreny concret i uns ceps concrets basat en l’argumentació sobre que "l'objectiu final és transformar el raïm en vi sense afegir-hi res ni que es perdi res".

En acabar, es farà una passeig per les vinyes en bus per a conèixer dos dels elements patrimonials més importants del municipi: la Masia Cal Pla i el jaciment iber del Fondo del Roig així com les vinyes que envolten aquests paratges i produeixen vi amb raïm de la varietat xarel·lo.

A les 13h tindrà lloc el Tast amb Xarel·lo, al ‘xiringuito’ del restaurant L’Arrosseria pels assistents a la ponència. Cal inscripció prèvia a turisme@cunit.cat.

 I ja per la tarda, a partir de les 19h i fins les 23h, es podrà visitar la Mostra de Xarel·losde bodeguers del Penedès, música en directe i tast de tapes dels restauradors participants.

Preu del tiquet: 10€, que inclou 4 copes de vi + 3 tapes + copa de regal.
Tickets anticipats a L’Arrosseria, Passeig Marítim, 57. Telf 977 160 291info@larrosseria.com.

Comencem l'estiu amb vi! us hi esperem!


La Xarel·lada'14
Carme Sommelier

dissabte, 14 de juny del 2014

NP- Els cellers de la Vall del Riu Corb s’uneixen per a promocionar el vi i el territori

Set cellers ofereixen propostes per a l’enoturisme emergent

El Sommelier Xavier Ayala considera que els vins de  la Vall del Riu Corb són ‘patrimoni’ del territori.

Vins del Riu Corb és una iniciativa dels cellers L’Olivera Cooperativa, Cercavins, CasaPardet, Cal Cabo Celler, Petit Duran, Analec i Comalats, que s’han unit per a impulsar la Vall del Corb i els seus vins. Aquests cellers ofereixen visites guiades a les vinyes, als cellers i també maridatges, tot mostrant el patrimoni de la vall del riu Corb, que passa per les comarques de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà. Vins del Riu Corb compta amb l’acompanyament del projecte GUSTUM, que treballa per al desenvolupament del món rural a través dels productes locals.

Els vins i escumosos que s’elaboren als pobles de la vall del riu Corb reben la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre –Vall del Corb és una subzona de les set que té la DO Costers del Segre. Tenen la característica que es cultiven en un territori en què bufa la marinada, un vent que suavitza la calor de l’estiu i contribueixen a alentir la maduració del raïm amb què s’elaboren els vins i els escumosos. Per això, els vins que s’obtenen tenen una graduació alta, però no excessiva, i copsen un caràcter determinat, molt lligat al territori de secà i d’interior. Segons Pau Moragas, de L’Olivera Cooperativa, s’obtenen vins “equilibrats, frescos i amb una acidesa adequada”.

De fet, el sommelier Xavier Ayala ha presentat els vins de la vall del riu Corb com “un element més del patrimoni de la zona”. Ha afegit: “Als voltants de Verdú, els monjos cultivaven vinyes i elaboraven vi des de temps remots. Fer vi és un fet cultural, arrelat a la vall.” Els responsables dels cellers Vall del Riu Corb són viticultors, produeixen raïm i també elaboren els vins, cosa que els permet treballar el cep des de la tradició i la coneixença del cultiu.

La tranquil·litat, el silenci, les cabanes de volta, les masies de pedra seca, el llegat els monjos cistercencs i, sobretot, la gastronomia i els vins, s’han convertit en un atractiu turístic per als visitants. Potenciar l’enoturisme i promocionar el territori de la vall del riu Corb és l’element comú que ha mogut els cellers de Vins del Riu Corb a unir-se i a caminar plegats. Els cellers que formen, per ara, Vins del Riu Corb esperen anar incorporant nous membres a la iniciativa.

Els set cellers de Vins del Riu Corb, juntament el sommelier Xavier Ayala han fet un acte de presentació de Vins del Corb, aquest dijous al vespre al Castell de Verdú. Han assistit a la l’acte unes 100 persones vinculades a la vall del Riu Corb, al món del vi, al projecte GUSTUM, a més a més de representants dels ens locals, empresaris i propietaris de restaurants, entre d’altres.

Núria Boté
Verdú, 12 de juny de 2014






dimarts, 10 de juny del 2014

Capítol 20. 95% vs 5%

Després de setmanes intenses de treball per poder fer el primer tast #vipervida, ens toca seguir redactant glops relacionats amb el món del vi.
Tot i que no haguem escrit massa o res durant aquest temps, diferents reflexions han anat aflorant i ara vull plasmar-les en lletra i compartir-les amb tots vosaltres. Ens preocupem pel sector del vi, pels diferents planetes que el fan possible del cep a la copa, pel món del consumidor i sobretot perquè hi hagi un consum, això si, sempre amb moderació i responsable. #wineinmoderation

Fent un exercici virtual trobem dos tipus de consumidors: a grans trets, hi ha els especialistes i els que NO ho son. La reflexió va molt més lluny de quedar-nos en les diferents famílies que podem trobar separades per aquest NO. M’explico: entre els especialistes, podem trobar sommeliers, connoisseurs, periodistes, bloggers, aficionats, winelovers (quina paraula més lletja), amants del vi (aquesta m’agrada més), etc...Dins del grup que NO ho són, només la gent que beu per gaudir.

En els darrers anys s’ha anat posant el focus sobre una dada a nivell estadístic. Es diu, es parla, s’explica que només un 5% dels consumidors són experts en vi. Potser haureu llegit que és un 90 contra el 10%, si consulteu la xarxa per dictar sentencia sobre el meu comentari. Ho trobareu per tot arreu i fins i tot us donaria la raó, però per a mi fa anys que els percentatges es reparteixen d’una altra manera: un 95% expert versus un 5% no expert. Aquí potser em doneu la raó i estareu d’acord amb la meva afirmació, i si no, que ningú es posi les mans al cap i que reflexioni si no ho veu com jo.

En qualsevol cas, hi ha una cosa que fa dies que vull deixar sobre la taula i estic obert a seguir parlant-ne, si és que algú no pensa així. Senyores, senyors, amics, conegudes i saludats: no ha arribat l’hora que ens posem tots a treballar per a què el protagonista en el món del vi sigui el vi?

Cada vegada el consumidor es va allunyant paulatinament de tots els que estem dins del 5 o fins i tot fent la vista grossa 10%. Estem perdent efectius i la cosa més espectacular encara, és que si seguim per aquest camí, això s’anirà apagant com una espelma.

Semblava que l’oxigen, la nova sàvia que entrava al sector, podria fer quelcom per anar canviant la inèrcia. Però la resposta és un NO rotund. Si està clar que hi ha una sensibilització cap als vins de casa nostra, si semblava que hi havia una llum al fons del túnel que aparentment només la nova fornada de comunicadors i sommeliers podrien canviar, això no passa. Com diu la cançó. Todo sigue igual.

Aquest fet fa que es reforci més la idea que fa anys que em corre per la closca, és a dir: i si ens posem a treballar pel 90 o 95%?

Com podem parlar d’elaboracions maratonianes , de com es fa un vi, si el consumidor només vol gaudir del fet de beure vi?

Com podem estar intentant explicar aquesta nova cultura dins del món del vi que son els vins biodinàmics , si el consumidor ni sap que és un vi ecològic?

Com podem pretendre fer entendre un vi, si li parlem al que vol entendre com si fos un neòfit total?

Com podrem parlar d’aromes , si ni tan sols en molts casos qui fa el tast té clar quins son els perfils aromàtics d’una varietat concreta ni els diferents tipus d’aromes que podem trobar en un vi?

Com podem parlar de maridatges si ni tan sols els saben plantejar?

Com podem parlar del factor anyada, si els vins fets en una zona concreta en moltes ocasions no tenen el mateix sòl i ni han estat veremats el mateix dia?

Com podem intentar que el consumidor compri un vi, si el primer que fa és veure si el pot pagar, i quan entra a Google, troba diferents preus?

Com poden molts parlar de vins, si ni tan sols saben obrir una ampolla?

Podem començar el canvi, si us plau?

Salut