dimarts, 30 de setembre del 2014

Vinyes d’Albà’12

Catalunya, que des de temps immemorables és una de les zones més importants de l’estat espanyol en qüestió d’elaboració de vins. Gaudeix d’onzè denominacions d’origen (DO en endavant). Tarragona és la província dins del nostre país que en conté més, cinc en concret.

Però, sabem ben bé que és això de les DO? Per aclarir dubtes, son uns segells de qualitat que estan controlats per els consells reguladors. Aquests consells controlen l’elaboració del vi sota uns paràmetres, que poden ser. Que els vins s’elaborin amb unes varietats concretes, amb un determinat rendiment per hectàrea, que els vins estiguin en una forquilla concreta de graduació alcohòlica o que tinguin un temps determinat de criança, entre molts altres.
Cada DO te els seus paràmetres que són diferents els uns dels altres.

Si veiem que fan en els altres països del nostre entorn, el Mediterrani, ens donem compte de que, més o menys tots funcionen igual. Aquest fet també s’occeix en els altres continents.

El vi que avui us portem, n’és un de fet a casa nostra a l’Albà (Tarragona) però no pertany a cap DO. Un merlot amb cabernet sauvignon elaborat per un dels homes més tranquils que he vist mai, en Carles Figueras. A banda de treballar en el seu projecte particular, també el podem trobar a la nostra de DO, al projecte Petit Duran a Sant Martí de Maldà.
El Vinyes d’Albà’12, és un negre jove (sense intervenció de la fusta) afruitat, lleuger, fresc , perfumat, lleuger, saborós i amb volum. De agradable tacte en boca, agil però amb volum i sobretot textura.
La misticitat de les dues varietats, aporten flaires de fruita negra molt marcats amb les sensacions de mores fresques i aranyons. Així com pinzellades de balsàmics com el eucaliptus i la menta.

L’exemple de que la qualitat del vi no entén de segells ni de controls. Si no que és fruit d’un rigorós treball, dedicació i constant element de millora.
Un vi per acabar de passar aquests darrers dies de l’estiu.

Celler: Serres de l’Albà
Zona:  Vi de l’Alt Camp
Varietats:  Merlot i Cabernet Sauvignon
Tipus de vins: Vi negre jove i afruitat
Grau: 14%
Preu:  5.95€





dimarts, 23 de setembre del 2014

L'Antagonique'12

Una de les costums que tenim en el nostre territori per les dates que acabem de passar, son els sopars a la fresca. Aquests serveixen per passar llargues estones al voltant d’una taula, però sobretot per relaxar el cos de la calor que s’ha pogut passar durant el dia.
El sopar a la fresca més sonat que de ben segur hi ha hagut aquest estiu, ha estat amb l’actuació d’en Mag Lari a la terrassa del Resquitx. I dic això per que la combinació de màgia i prendre la fresca ens va de perles per el vi que avui provem.

L’antagonique’12 del duo Les Cousins (Marc i Adrià Perez) és un vi elaborat com un dels trucs il·lusionistes de l’alçada d’en Lari. Heu tastat mai un vi blanc fet al 90% de amb raïms negres? Doncs aquest es el resultat de l’Antagonique’12. Però la diferencia al dia que podeu veure un espectacle de màgia, és que avui us explicarem el truc.

Aquest vi és fet de la suma de dos vins. Un de blanc i de cupatge de varietats blanques, i l’altre de raïms negres però només utilitzant el most de primera premsada. Com molts ja sabeu (mai està de més recordar) els color i els aromes dels vins, sobretot negres, és troben en la pell.
En el cas dels vins negres (encara que als blancs cada vegada es fa més) és deixen macerar les pells amb el most per aportar flavones (aromes) i sabor a banda de tacte (pas) en boca.

Doncs aquest darrer pas que em comentat el de infusionar les pells del raïm negre amb  el most, per fer aquest vi, no s’ha fet. Senzill, fàcil però a l’hora desconegut per molts dels elaboradors del nostre país. Si més no, per que el coneguin, no en trobem massa de vins fets d’aquesta manera.
Aromes de fruita negra combinades amb fruita blanca (estrany en un vi blanc fet només de blancs) Pas de boca fresc i alhora estructurat. Derivat del ADN dels negres, encara que amb volum i textura. Una misticitat que pots sobtar, però una bona manera d’iniciar als aferrats al negre per veure blanc. 

Celler: Les Cousins
Zona:  DOQ Priorat
Varietats:  Garnatxa Negra, Carinyena, Garnatxa Blanca i Macabeu.
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 14%
Preu: 12’50€




dimecres, 17 de setembre del 2014

Imperial Brut Rosé

Tot el que puja baixa, i desprès de la temporada de calor anual i sobretot del lleure, arriba el replegament. Molts moments de festes majors, d’estones sobre la sorra de la platja i en alguns casos acompanyats de llargs viatges, son l’essència de l’estiu. Un canvi de ritme a la freda rutina que acostumem a tenir durant l’any.
                                               
En aquest sentit també, em viscut molts moments amb la família, amics i parella. Les reunions o trobades, en aquesta època s’acostumen a fer en molts casos, al voltant d’una taula. Podríem dir que les festes majors son una bona excusa per ajuntar-nos amb els nostres.

I és que va ser en una d’aquestes festivitats, que vaig poder tastar el Cava que avui llegiu. Ja fa uns anys que sona, en el món del vi, que els rosats tornen. Ja siguin vins o caves. La veritat és que potser si que estan més presents. Però d’aquí a que és tornen a consumir, hi ha un gran salt.
Podem afirmar que realment han aparegut (més que tornat) en el món dels espumosos els  rose pâle. En el nostre territori, mai aquell color denominat, pell de ceba, havia entrat en la cromàtica, ni dels vins i molt menys en el cava.  Molts cellers s’han afrancesat.
Però realment, el color representatiu del vi rosat al mediterrani, no és pas el apagat, si no que és l’intens del raïm madurat al sol.
És per això, que el Imperial Brut Rosé de Rovellats, n’és un fet amb l’estil de tota la vida. Al poble de Sant Martí Sarroca, ja fa més de tres generacions que elaboren caves i vins a la masia familiar que data del S.XV. Tot el raïm que utilitzen és de  les seves pròpies finques (210 ha). Encara que no va ser fins a principis del segle passat que és van dedicar a tancar el cercle del cep a la copa.

La sensacions a fruita de la Garnatxa destaquen amb notes de fruites vermelles subtils (maduixetes, gerds), donen pas a  sensacions florals com la violeta. En boca és fresc amb un bon recorregut, ampli i refrescant.

Un gran cava poc conegut però deliciós.

Celler: Rovellats
Zona:  DO Cava
Varietats:  Garnatxa
Tipus de vins: Vi espumós rosat
Grau: 11,5%
Preu: 9’95€


dimarts, 9 de setembre del 2014

Comalats Reserva'04

De color cirera picota amb el reflex cirera apagat, dens i brillant. En nas presenta aromes a fruita vermella madura, (maduixes) especies (clau d’espècie, patxuli i canyella) i  sensacions torrades aportades per el clima de on provenen les vinyes.
En boca és dens, profund, amb alguna tímida nota fresca i sobretot llarg i amb molt de volum.

Aquesta, a grans trets, és la descripció del Reserva’04 del celler Comalats. El vi que avui us apropem, és nascut a la Vall del Riu Corb, al poble de l’Ametlla de la Segarra.
Situat al sud de Cervera, aquest petit poble no te més de 700 habitants. I és allà on les 12 hectàrees cultivades per la família Bonet donen nom al projecte. De fet els Bonet feia molts anys que és dedicaven al cultiu de la vinya, però no va ser fins a finals dels noranta que en Jaume Bonet va decidir agafar el toro per les banyes i fer-ne vi. Una nota molt important a destacar és que el poble estar a uns 700m d’altitud. Encara que les vinyes és trobin en un clima càlid extrem, l’alçada fa que estiguin en un lloc fresc.

En l’actualitat comença el recanvi generacional, la Eva i l’Eloi, fills d’en Jaume s’encarreguen de la part comercial i l’elaboració.

El que llegiu, el reserva’04, pertany a una família de quatre vins. Tots amb dos denominadors comuns, la subzona (Valls del Riu Corb) i la varietat (Cabernet Sauvignon).
Del primer dir que el Corb, és un riu que neix a Rauric (Conca de Barberà) i desemboca al Segre passat Vilanova de la Barca. Dona nom a una important subzona de la DO Costers del Segre que a principis d’aquest estiu en varen fer la presentació a Verdú.
El cabernet sauvignon, és originari de la zona francesa de Bourdeaux, encara que és la que més s’ha extens per el món i pot ser la més famosa.
Amb gairebé deu anys d’envelliment entre criança en bótes i ampolla, és el vi que ens ha servit per explicar els que son d’aquesta família. Vi negre potent i estructurat.



Celler: Comalats
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Valls del Riu Corb)
Varietats:  Cabernet Sauvignon
Tipus de vins: Vi negre estructurat i potent
Grau: 15.5%
Preu: 13.95€




dimarts, 2 de setembre del 2014

Martialis'13

Si cerquem la paraula Sommelier al diccionari, en trobem la següent definició. El sommelier (del llatí sumiller: praefectus quidam in domo regiae ) és l'expert en vins que suggereix a la clientela en restaurants el vi apropiat per a l'ocasió.

Encara que aquest ofici s’ha normalitzat a casa nostra,  fa relativament poc temps que és conegut, des de els anys 90. Podríem afirmar que és gràcies al canvi de lideratge en la gastronomia mundial de França a Catalunya. I sobretot per la posada en escena de la fornada de cuiners abanderats per en Ferran Adrià, que de retruc aquesta figura estar totalment normalitzada.

Darrerament el Sommelier ha anat ocupant altres llocs de treball. A banda de la  definició que heu llegit en el nostre inici de l’escrit. També en podem trobar en botigues especialitzades, treballant colze a colze amb els enòlegs, en la venta per les xarxes o en clubs de vins i fins i tot n’hi ha que s’han especialitzat en el periodisme. Tot i que la veritable essència és dins dels restaurants.

Aquesta diversificació fa que Sommeliers com en Rafa Blanco de la Terrassa del Museu (Terrassa) , acompanyat del xef Artur Martínez (restaurant el Capritx, l’estrellat de Terrassa), s’aventurin a elaborar vins. El Martialis’13, n’és un clar exemple d’un vi fet a quatre mans. Al terme de Abrera, trobem les vinyes de macabeu, de més de 60 anys, que donen el fruit per fer el vi.
Tot i situar-nos en la part més nord occidental de la regió. Sabem que el macabeu, és una varietat que és més típica de la Catalunya interior. Part d’aquesta afirmació, és fa efectiva degut a que la mateixa gent de la DO Penedès, promociona la varietat Xarel·lo com a icona de la zona.   

I és que aquest vi mono varietal de macabeu, fet al Baix Llobregat. És un clar exemple del perquè no pot passar desapercebut aquest raïm dins de la zona. El primer pas, és arribar a un estat de maduració elevat de la fruita de la Vinya d’en Xesc, recuperada per dur a terme el vi.  Un cop és premsen, en premsa vertical, s’elaboren tres tipus de vins diferents amb el most obtingut.
Un vi jove amb acer inoxidable, i els dos següents envellits en roure francès i bótes d’acàcia amb treball sobre lies. Un altre dels secrets, és que els llevats son totalment autòctons, a banda de purs neutres perquè el tipus de raïm s’expressi amb total esplendor. 
El següent pas, és fer el cupatge dels tres vins i treure’l al mercat,  producció limitada de 2260 ampolles.

Zona:  DO Penedès
Varietats:  Macabeu
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 12%
Preu:  9.95€