divendres, 28 de novembre del 2014

Vi per Vida Blanc’13

Molts de vosaltres haureu sentit l'expressió  “vins d’alçada”. Es tracta d'un terme relativament nou. Però que vol dir realment aquesta expressió?

Està clar que és ben senzill d’entendre, especialment si tenim en compte la paraula alçada. El celler que va elaborar el vi d’avui, és d'Olp. En temps remots, pertanyia a la Baronia de Sort, en l’actualitat també, ja que està situat al terme municipal de la capital del Pallars Sobirà. Com ja haureu deduït, la designació “vinyes d’alçada”, doncs, fa referència a les  vinyes que estan en alçada, ja sigui al Pirineu o en qualsevol altre indret.

Sobre el Batlliu de Sort, nom del celler que elabora el vi, hi ha moltes coses a dir.  Per exemple, que aquest fou fundat l’any 2008 amb la primera plantació gràcies a la inquietud de cinc “pallaresos” amants del món del vi. A banda de que varen apostar fermament per varietats que resistissin i sobretot s’adaptessin bé al clima i a l’alçada. D'aquí les 2’5ha de Pinot a Finca Barreró, on el projecte va veure la llum.

A la Pinot Noir se li van sumar la Viognier i la Riesling, varietats que estan sobradament preparades per a entorns com el Pirineu. Però com en d’altres projectes i en altres disciplines, també hi ha una zona d' I + D, en forma d’amfiteatre on trobem raïms com les Garnatxes, tant blanca com negra, el Moscatell, el Sauvignon Blanc,  Xarel·lo i la Gewürztraminer com a blanques, així com també les negres  Merlot i Syrah.

El vi que us mostrem, el Vi Bord Blanc 2013 Edició Especial “Vi per Vida” es va embotellar especialment pel  primer tast solidari contra la metàstasi que es va realitzar el passat 31 de maig a Mollerussa, per més de 400 persones. Els assistents van poder tastar diferents vins i entre ells aquest blanc d’alçada per només 5€.

Però la gent de Vi per Vida, no en te prou amb el tast de Mollerussa i estan organitzant el segon tast que és farà el proper 29 de novembre a Calella (Maresme).


Celler: Batlliu de Sort
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Pallars)
Varietats: Viognier, Gewürztraminer, Xarel·lo i Garnatxa Blanca.
Tipus de vins: Vi blanc jove
Grau: 13%
Preu: Edició exclusiva per el tast






dilluns, 17 de novembre del 2014

Bernat Oller’12

Un dels fenòmens vitivinícoles dels darrers anys, ha sigut consumir vins de casa nostra. Aquesta pràctica, cada anyada que passa, es fa més evident. Estar clar que bevem vins fets en el nostre entorn i cada vegada més, les  denominació d’origen catalanes guanyen adeptes al propi territori.
Fa pocs mesos, i en l’àmbit del Bages, vaig viure’n l’experiència. És per això que puc afirmar, que els clients de l’entorn de Manresa, son uns fidels seguidors dels vins de la seva DO.
Avui, us volem parlar d’Oller del Mas. El seu castell medieval, és originari del S.X i restaurat en la seva totalitat, ha estat l'escenari d'una història única: la dels Oller. La família Margenat, és la hereva i la darrera en la saga dels Oller.  El celler s’estén en una espectacular finca de 400 hectàrees. Entre els boscos, es troben camps de cultiu: vinyes, oliveres, noguers i cereal, tots ells seguint els criteris de cultiu ecològic, certificat per l'organisme oficial competent de la Generalitat (CCPAE).

La gamma de vins que elaboren, 7 en total, està relacionada per una varietat, la picapoll que n’és l’ autòctona de la zona.
Al Pla del Bages, fins fa pocs anys és relacionava sempre la picapoll blanca. En els darrers temps hi ha hagut un augment de la picapoll negra.
Els Oller, no només elaboren la picapoll negra com a vi negre, si no que també la vinifiquen com un vi blanc per fer el seu blanc de picapolls.
Al Bernat Oller’12, n’incorporen una petita quantitat (10%). La resta,  merlot que és una de les varietats representatives d’aquesta família.

Son pocs els cellers que a dia d’avui utilitzin un procés d’envelliment com el que fa aquest vi. Ja que estem parlant de 12 mesos en bótes de 300 litres de roure francès de diferents boscos com Nevers, Allier o Troçais. Desprès d’haver passat per aquest període envelleix 24 mesos més dins la mateixa ampolla abans de sortir al mercat.

Celler: Oller del Mas
Zona:  DO Pla del Bages
Varietats: Merlot i picapoll negre
Tipus de vins: Vi negre envellit durant 12 mesos en bótes més 24 d’ampolla
Grau: 14,5%
Preu: 12’95€




dilluns, 10 de novembre del 2014

Oda Blanc’13

Que a la majoria de consumidors de vi, li agraden els vins negres. És una realitat que  ningú pot negar. Però tant certa i coneguda és aquesta afirmació com que en els darrers temps, hi ha hagut una aposta per els vins blancs amb bóta.
Aquests tipus de productes, han anat aflorant, fa collites que estan a l’ordre del dia entre nosaltres. I clar, cada vegada tenen més aficionats.

El d’avui, podríem dir que és un dels primers blancs amb bóta que en el seu dia és va elaborar a la nostra DO, la de Costers del Segre. Creat per el conegudíssim Castell del Remei, únic celler que pertany a la subzona de l’Urgell i elaborat amb el cupatge (barreja de varietats de raïm) Chardonnay i Macabeu.

A diferencia d’alguns vins que és fan amb bóta, aquest ja la toca en la fermentació, concretament de roure americà i francès. Les diferencies de les fustes son el gra (porositat) que la fusta te. La francesa, és la que el te més fi, més prim, fent un procés d’oxigenació més lent. Aquests, els vins que toquen la francesa, son vins amb més textura i sensació tànnica (aspra) al final de boca.

En el cas de l’Oda, son vuit els mesos que és passa amb el roure, fent battonage diaris. Aquesta pràctica, no vol dir res més que ficar un bastó dins la bóta i remoure el vi.  Amb aquesta pràctica, aconseguim trencar part de la mare del vi que ha quedat resultant de la fermentació, desprenent així greix, crema, volum, cos, esquelet o armadura.

Un blanc amb cos de negre, per la seva estructura. En nas trobem notes de confitures de fruita blanca com la pera o la poma, flaires a préssec i d’herbes com l’espígol sobre un fons de notes lleugerament torrades de crema de caramel i fruit sec.
El seu pas de boca, comença fresc i agafa cos mentre ens va lliscant per la llengua, un vi amb caràcter i que ens dona la possibilitat de trencar amb el topic de que el vi blanc és per el peix i el negre per la carn.

Celler: Castell del Remei
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Urgell)
Varietats: Chardonnay i Macabeu
Tipus de vins: Vi blanc amb bóta
Grau: 14%
Preu: 9’60€






dijous, 6 de novembre del 2014

Set Tota La Vida’12

Qui n’ha begut en tindrà set tota la vida. Qui ho ha deixat ja no suporta el pas dels dies. Enganxa més que l’heroïna, i es tan eficaç, tan eficaç com l’aspirina.

Aquestes lletres son les del principi d’una de les cançons dels Mishima. A la mateixa vegada també son la manera que tenen d’explicar la seva relació amb el vi. I és que per a qui no conegui massa d’aquesta banda, son moltes les referències que fan al vi en les seves cançons. Com diu la dita, la passió mou muntanyes, i tan és així que el grup amb en David Caraben al capdavant, l’any 2011 va llençar al mercat la primera collita del seu vi que porta el nom d’una de les seves cançons.

En aquesta aventura, els acompanyen el jove tàndem Salvi Moliner i Sergi Montalá. Amb una llarga trajectòria en el món del vi, amb els fonaments ficats a les DO Penedès i DO Cava.  Varen iniciar la seu particular camí amb la creació del celler Mas Sersal a Falset dins la DO Montsant.

Tot i que el vi l’elaborin en l’antiga discoteca del poble, celler compartit en l’actualitat, tenen dues finques, unes 11 hectàrees en total. A dia d’avui, fan cinc vins,  quatre de negres i un de blanc que fa setmanes va guanyar el premi Vinari al millor vi blanc jove de Catalunya. L’experiència i el treball donen els seus fruits com també passa amb la vinya.

El vi elaborat amb un cupatge de les varietats que trobem en l’entorn, garnatxa i carinyena. I la seva elaboració amb un lleuger pas d’uns 7 mesos per bótes, fan que el vi sigui lleuger, amable, proper, delicat i saborós en general.

En particular, podem destacar els aromes afruitats a fruita vermella (maduixes i gerds)  i negra (mores i aranyons) tant fresca com en compota, així com també notes d’herbes aromàtiques (romaní i llorer). Amb un gran equilibri en boca entre, fruita, fusta acidesa i alcohol. El gra de sorra que aporten al coneixement del món del vi per a tots els públics que ben falta ens fa a casa nostra. SALUT!

Celler: Mas Sersal
Zona:  DO Montsant
Varietats: garnatxa i samsó
Tipus de vins: Vi negre afruitat
Grau:  14’5%
Preu:  11€





dissabte, 1 de novembre del 2014

Malvasia de Sitges’13

Recordant la meva avia, em ve al cap una dita que sempre deia. No hi ha res que cent anys duri. Estar clar que tenia i te tota la raó. Però fa unes setmanes, un nou exemple de que és pot superar la xifra del centenari, agafava força. I és que el celler Jané Ventura, estava més que d’aniversari. Estava de Centenari.
L’any 1914, en Josep Jané, al poble del Vendrell (Baix Penedès) va ser l’impulsor de la casa en elaborar vins. Quaranta anys mes tard, i seguint la trajectòria començada per en Josep, l’Albert Jané, adquireix l’actual celler a banda de crear la distribuïdora de vins més important de la zona.
La rubrica familiar segueix amb en Benjamí Jané, quarta generació. Ell s’encarregà d’embotellar els vins. I ser el visionari de veure i elaborar els caves al Celler.
Avui en dia, és en Gerard el responsable de tirar endavant el projecte i de celebrar el centenari.
Per els que no el conegueu, en Gerard, és un home tranquil, però amb l’empenta i el romanticisme d’apostar per les varietats autòctones així com de tornar a elaborar els vins com els feien els seus antecessors.
A banda de ser un gran defensor de les varietats del nostre país, és també l’impulsor de la recuperació de raïms oblidats o semi perduts de la zona. Com la Sumoll, però sobretot la Malvasia de Sitges, en son l’exemple més clar.
Per celebrar el centenari de la bodega i sobretot la trajectòria de la família, avui parlem d’aquesta minoritària varietat. A Sitges, on és més famosa la Malvasia, en queden poques de plantes. Només 2,5 ha, ubicades en els jardins de l’antic Hospital de Sant Joan Baptista.

Un vi d’aromes fragants amb una elaboració que combina una part de vi, fermentada en inox i l’altra en bótes de roure de 300 litres. Un previ treball de mares durant 4 mesos fan que el vi tingui estructura però que conservi tota la seva part aromàtica a fruita blanca de pinyol (nectarina i albercocs)
Aprofiteu per tastar patrimoni i història viva, només en varen sortir unes 2000 ampolles.


Celler: Jané Ventura
Zona:  DO Penedès
Varietats: Malvasía de Sitges
Tipus de vins: Vi blanc amb bóta
Grau:  13%
Preu:  12.95€
Web: www.janeventura.com