dimarts, 31 de març del 2015

Gratallops'12

Gratallops, Porrera o Bellmunt. Son els noms d’alguns pobles que pertanyen a la DOQ Priorat i que en els darrers anys es poden veure en algunes etiquetes de vins d’aquesta zona. Aquest fet és degut a que dins dels diferents vins que és poden trobar d’aquesta zona, hi ha una nova corrent. Els vins de Vila.

Com el seu nom indica, un vi de vila, significa que els raïms utilitzats per fer aquella ampolla de vi, pertanyen tots a la mateixa població. Aquest és un criteri que tenen ben instaurat a França amb els seus villages. La diferencia entre els d’aquí i els d’allà, és que allà ocupen les primeres posicions del celler. Actuen com a porta d’entrada per donar a conèixer les característiques dels vins fets en un poble concret. Així com també per degustar els vins d’un celler, ja que son vins amb el preu més baix de cada celler.

Tot i que aquí, fa uns anys que s’ha instaurant, ni tots els cellers de la DOQ Priorat, ni cap altra DO a nivell estatal, utilitza aquest model. El Vi de Vila que avui us presentem, és de l’Alvaro Palacios, impulsor d’aquest model i reconegut enòleg,  que va reactivar el territori de l’interior de Tarragona amb altres quatre productors.

Aquest és el darrer vi de cinc que complementen el celler, tots negres. En el cas del Gratallops, elaborat amb garnatxa i samsó o més coneguda com la carinyena. Encara que no és pot utilitzar aquest nom perquè pertany a una DO.

A diferencia del que molta gent pensa sobre els vins d’aquesta zona en general, que els vins dels Priorat son molt potents, alcohòlics i estructurats.  A principis d’aquesta dècada és va iniciar a canviar aquest concepte ja que és busca la fruita i el perfum abans que la potencia i concentració.

Maduixes, gerds i mores trobem en primera instancia quant flairem el Gratallops. Seguit de notes lleugerament especiades com la vainilla i el clau, així com també florals de violeta. Tot i respectar l’essència aromàtica de la zona, el vi és molt net, elegant i senyorial.

Celler:  Alvaro Palacios
Zona:  DOQ Priorat               
Varietats: Garnatxa i Samsó
Tipus de vins: Vi negre envellit durant 18 mesos en bótes de roure francès
Grau:  13%
Preu:  49,90€





dimarts, 24 de març del 2015

Cara Nord Blanc'13

En les darreres setmanes, la bonança climàtica a tornat a fer-se present. Sortim de l’hivern, de les baixes temperatures i sobretot del fet de resguardar-nos del fred.
Aquest fet sempre va acompanyat de diverses practiques, la primera es que els canvis d’armari comencen a planejar per les llars del nostre territori, la segona que arriba el moment de fer activitats a l’aire lliure i la tercera entre d’altres d’agrupar-nos amb els nostres.
No només això si no que per acompanyar els plats de moltes d’aquestes trobades, el nostre cap comença a pensar en els vins blancs.
Podríem dir que el pas del fred a la calor, en el mon del vi, es tradueix en passar dels negres als blancs.
I un dels bons exemples del tipus de blanc que lliguen molt bé amb el  bon temps, és el Cara Nord Blanc. Un vi elaborat per en Tomàs Cusiné, dins la DO Conca de Barberà.

Elaborat amb les varietats macabeu i chardonnay, amb una criança d’uns tres mesos sobre les seves mares per aportar-li volum i sobretot textura en boca.

El Cara Nord Blanc, és d’aquells tipus de vins amb un ampli ventall aromàtic que va des de les sensacions de fruites blanques (pera i poma) fins a les florals (flor de cap blanc i lleugeres notes a gessamí) passant per les notes confitades donades del treball de maceració pel·licular. Deixar macerar les pells amb el most per fer-lo més fragant.

A nivell gustatiu, es intens, ampli, de bon recorregut, saborós i sobretot elegant.
Compleix totes les expectatives en escreix, així com també pot agradar per els paladars més experts ja que la seva mesurada acidesa el fa fresc i viu.

Tot i la prematura creació del celler (2012) amb dues anyades ja han tret al carrer vins d’un alt nivell. Això ha sigut possible per l’experiència de les tres parts implicades d’en Tomàs, d’en Xavi Cepero i d’en Eric Salomon. Que fa més de vint anys que és dediquen al món del vi.

Acompanyar-lo amb els més vostres i sobretot en un àpat al sol del migdia.

Celler:  Cara Nord Celler
Zona:  DO Conca de Barberà                                      
Varietats: Macabeu i Chardonnay
Tipus de vins: Vi blanc criat sobre les seves mares durant 3 mesos
Grau:  13%
Preu:  9,95€


dimarts, 17 de març del 2015

Guilla'13

La nostra denominació d’origen, la de Costers del Segre, s’estén de nord a sud. Repartida amb set subzones Pallars, Segrià, Artesa, Urgell, Raïmat, Valls del Riu Corb i Les Garrigues, son les que l’integren.

Avui ens endinsem dins de la subzona Valls del Riu Corb i parlem del celler que te com a nom un dels afluents del Corb, el Cercavins.

Aquest projecte, el van iniciar en el 2003, tres amics que és van fer socis per poder seguir amb la seva feina de viticultors però treballant per ells mateixos. Així doncs va ser com és va fundà el celler del qual avui parlem amb els dos Joseps i en Flàvia.
Encara que per molts de nosaltres Verdú sigui aquell poble on la vinya és tradició, volia remarcar que és un dels pobles importants de la cultura vitivinícola Catalana. A l’alçada d’altre poblacions com Vilafranca del Penedès, Alella o Peralada.

I és que l’historia ens explica el perquè a dia d’avui hi ha l’extensió de vinya que hi podem trobar. Resulta que cap allà Segle. X per aquestes contrades les famílies Anglesola i Cervera, estaven fent de famílies feudals.
Com aval a un préstec demanat, que no varen poder tornar als monjos del monestir de Vallbona, van deixar el poble de Verdú inclòs el castell i també tot el seu terme municipal, que és on és troben actualment avui les vinyes.

Un dels vins blancs que ha trencat amb més força en els darrers temps, és el Guilla. Un vi de cupatge de macabeu i amb petit percentatge de chardonnay i envellit en bótes de roure francès.

Un vi amb notes fruitoses confitades de fruita blanca remarcant-ne la pera i l’espígol, amb un pas de boca fresc però a l’hora de vellut. Elegant, proper, confitat, refrescant i sobretot un vi més de boca que de nas. Ideal per acompanyar tant plats de peix greixós com carns blanques.

En aquesta anyada la 2013, a banda de canviar l’ampolla han incorporat aquest percentatge de chardonnay, per tal de aportar frescor a la base de macabeu.

Celler: Cercavins
Zona: DO Costers del Segre Subzona Urgell
Varietats: Macabeu i Chardonnay
Tipus de vins:  Vi blanc envellit en roure francès
Grau:  13%
Preu:  9.95€






dimarts, 10 de març del 2015

Nit de Lluna’12

Binomi, és una de les paraules que millor definiria al celler Mas Vicenç que avui us presentem. La definició de la paraula, significa, que consta de dos temes. Doncs el projecte com en el món del vi en general, també.

Bé, els més puristes dirien que per fer vi han d’interactuar al menys cinc elements. La vinya, el clima, la varietat de raïm, el sòl i l’home. Però per parlar de Mas Vicenç, és obligatori fer-ho d’en Vicenç i en Xavier. La darrera generació de la saga Ferré.

Des dels seus avantpassats, aquesta família, és dedica a la terra i sobretot  a la vinya. I és que el fil conductor no és només el nom del Mas que van adquirir al 1953. Si no que també el fet de treballar la terra que l’envolta. Encara que fins la meitat del primer decenni del segle XXI, no varen fundà el projecte. Celler ubicat molt a prop de la AP2, de ben segur hi has passat pel costat en algun moment i t’has fixat en el Mas que hi ha arribant al Pla de Santa Maria.

La continuïtat del treball de la terra la segueixen, en Vicenç (germà gran) com enòleg i en Xavi a la direcció comercial. I és que l’any 99, el gran de la casa va començar els estudis d’enologia a l’escola d’enologia de Falset. Desprès de aprendre l’ofici, no només a l’escola, li arriba el seu millor moment amb només 21 anys. Ja que entra a treballar com a responsable del celler Mas Alta (DOQ Priorat).

D’etre els vins que elaboren,  6 en total, en fan dos de blancs, tres negres i un de dolç.

Avui us presentem el Nit de Lluna’12, un vi de cupatge elaborat amb Ull de Llebre i Syrah i envellit durant 12 mesos en bótes de roure francès.

Un vi elaborat per veure en qualsevol moment, sense estridències i sobretot amb molta fruita. Elegant i saborós, amb notes de fruita negra com la mora o l’aranyó i un pas de boca vellutat i sobretot fresc.

El celler amb més projecció d’una de les denominacions d’origen menys conegudes, la DO Tarragona va ser fundada l’any 1947. La més vella de Catalunya.

Celler: Mas Vicenç
Zona: DO Tarragona                                                     
Varietats:  Ull de Llebre i Syrah
Tipus de vins: Vi criat durant 12 mesos en bótes de roure
Grau:  13.5%
Preu:  8’50€


dimarts, 3 de març del 2015

Naltres'12

Si agafem el vi des de la seva part més cultural, on el binomi, territori i patrimoni, és sumen a les paraules varietat de raïms, tradició, elaboració i sobretot civilització.

Trobarem que no hi ha massa diferencies en altres disciplines culturals en generals i en especial les de casa nostra com el teatre, les sardanes o els castells. En definitiva tots son actors amb el mateix escenari però amb papers diferents.  O és que hi ha molta diferencia entre una ampolla de vi i una altra?

Les dues son fetes de vidre, porten etiquetes, tap de suro o no (ja que també les podem trobar que és vesteixin amb taps de rosca o silicona) capsula i el mes important el seu contingut, el vi.

Des de fora els matisos i per algú que per primer cop vegi dues ampolles de vi, no hi haurà moltes diferencies, però si anem al rovell de l’ou de la qüestió.
Veure’m que hi ha 5 aspectes que semblen iguals encara que fan que siguin diferents.
Aquests son, l’home que fa el vi, la vinya (varietat) que utilitza, la zona (terrer) on és troba aquesta, clima que envolta la vinya i tipus d’elaboració.
I és que tot i que els humans també semblem d’aspecte igual i més si som de la mateixa raça, som ben diferents.
Desprès de tots aquests apunts, diversos que el vi que avui presentem, és un vi que encara que te un accent que el fa excels.
I és que a aquestes alçades de la vida un no és pot estar de repetir allò que el fa feliç, i el treball que fa l’Olivera, és per estar-ne i des de fa anys. Aquest mateix any han celebrat el seu aniversari 40 i el Naltres (aquesta paraula tant nostrada) és un reflex al que és el projecte.

Un vi sense complexos jovial, amb caràcter però elegant i fruitós. Amb sensacions aromàtiques de fruita negra fresca però sobretot fresc tot i que parlem d’un vi negre i un fons de regalèssia i balsàmics. Per gaudir avui ahir i sobretot demà.

Celler: Olivera
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Valls del Riu Corb)
Varietats:  Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Trepat i Touriga Nacional
Tipus de vins:  Vi jove on la Garnatxa a envellit 8 mesos en bótes franceses
Grau:  15.2%
Preu:  9.50€


dilluns, 2 de març del 2015

Finca l’Argatà’12

Amant de la garnatxa, sí. Desprès de molts anys d’obrir ampolles, servir copes, tastar-la en diferents versions i colors. No ho amago, m’encanten les garnatxes. Si en tinc que triar una, la negra. Tot i que també m’agraden la peluda i la roja.
Una de les grandeses d’aquesta varietat de raïm, és que s’estén per tot l’arc Mediterrani. Des del centre de França, fins a Murcia i també en zones de l’Aragó, Nord de l’estat espanyol i Madrid. Així com també en d’altres indrets del món com Australia, Califòrnia o el sud de l’Àfrica.

La seva expressió és canviant, ja que s’expressa diferent en tos els indrets on és cultiva. Encara que el seu fil conductor és la part fragant que sempre és intensa i present. Fruitosa recordant la fruita vermella ja sigui confitada o fresca.

Aquesta és una de les característiques del vi que avui us presentem, el Finca l’Argatà ’12. Ja fa anys que la gent de Joan d’Anguera (reconegut celler de la DO. Montsant) elabora aquest raïm a Darmós, al sud oest de la DO.

Tot i festejar des de feia molts anys amb la agricultura ecològica i biodinàmica, no ha sigut fins al 2012, que els seu vins han sortit amb els segells del CCPAE (Consell Català de la Agricultura Ecològica) el Demeter (certificat que garanteix les bones practiques de la Biodinàmica) i el segell de la agricultura ecològica de la Unió Europea.

A banda d’un canvi d’ampolla i de taps (ara ecològics). Un treball per ficar el celler i la imatge en solfa i seguir sorprenent amb els vins que elabora. A nivell de producte, us podem dir que també hi ha hagut retocs.

Els vins son més fruitosos, però passant de les fruites confitades a les fresques,  allargant-se en boca degut a la subtil delicadesa que li aporta el treball en el camp però sobretot en el celler. Ja que fugen dels torrats alts i de la concertació. El color més viu i pàl·lid.
Aromàticament trobem especies, flors, herbes, fruites i sensacions que en els passats vins no teníem presents. Bon canvi i gran treball.

Celler:  Celler Joan d’Anguera
Zona:  DO Montsant                                     
Varietats:  Garnatxa
Tipus de vins: Envellit durant 13 mesos en bótes de roure francès utilitzades
Grau:  14,5%
Preu:  15,50€