dimecres, 29 d’abril del 2015

Maria Ganxa'14

El vi, és part de la nostra cultura popular, així com també els comptes i rondalles. I és que el nom del vi que avui us presentem, forma part d’una llegenda de casa nostra, la llegenda de Maria Ganxa.

Tot i que on esta més instaurada sigui al poble de Falset, en particular i en general en les terres de la Tarragona interior. A les nostres contrades, a les de la plana de Catalunya. També hi ha pobles que la coneixen. Però anem a parlar del vi.

Elaborat amb les dues varietats representatives de la zona, el Maria Ganxa, és fet amb garnatxa i carinyena. Criat en dipòsits d’acer inoxidable, fent pigage entre 5 i 8 dies i desprès criat durant 3 mesos amb les pròpies mares del vi. Aquesta pràctica és, trencar el barret que formen els raïms durant la fermentació i submergint-les al fons, per macerar les pells amb el most i extreure’n així perfum i color.

El vi és d’un brillant color cirera picota amb un viu reflex violaci. Aquest color, és típic dels vins negres joves. En nas podem percebre les notes de fruites vermelles, fresques, maduixes i mores. Les florals de roses i violetes i lleugeres notes especiades.

En boca te nervi i vivacitat, que el denoten tens i sobretot fresc. Aquesta n’és la primera anyada i la seva producció ha sigut de 6.000 ampolles.

Per qui no conegui la llegenda, aquesta explica una història, que un dia que el forner  de Falset. Va treure la “ganxa” del pa al carrer per a que se li asseques, un vailet la va agafar i la va posar a l’entrada de ca la Maria. El dia següent el forner no la trobava i no va ser fins que va ser a ca la Maria que la va veure.

En Jaume, el nen que havia fet la malifeta, penedit d’allò, va començar a ajudar a la Maria a les totes les feines de la casa. La senyora li volia pagar, però com que era pobra li deia que tenia una planta que el dia que li florissin caramels els hi donaria.

Un bon dia els infants del poble varen veure la planta florida de caramels i li van cantar una cançó.

Celler: Cellers Pascona
Zona:  DO Montsant
Varietats: Garntxa i carinyena
Tipus de vins: Vi negre jove, sense fusta
Grau:  13%
Preu: 8.50€


dilluns, 20 d’abril del 2015

Apical Rosat'14

Una de les darreres novetats en el món del vi, son els rosats pàl·lids. Aquests han entrat a casa nostra amb força des de fa unes cinc anyades, tot i que en el mercat sempre n’hi ha hagut. On tenim més associat aquest color dins d’una ampolla, és en els vins espumosos, encara que cada dia trobem més vins tranquils amb aquesta tonalitat.

Aquest color en una copa de vi, ens pot recordar que som a la zona de la Provença francesa. I encara que creiem que per aconseguir aquests colors és barregen raïms blancs i negres o fins i tot vins, la veritat és que no és fan ben bé així. 

Si visualitzem un ampolla de vi rosat elaborat a qualsevol celler de casa nostra, abans de l’arribada d’aquests de color més lleuger. Veurem que son robí intens i sempre elaborat de raïms negres. La diferencia de intensitat colorant de la que parlem és degut a que les hores de maceració dels raïms amb el most s’han rebaixat passat d’unes 12 hores a entre 6-8 hores. Aquest és el secret i diferencia a l’hora.

Però el vi que avui us presentem, fa un pas més. S’adelanta a la gran majoria de rosats, ja que fuig de notes dolces en boca. A banda d’aconseguir un magnífic color cirera de baixa intensitat.

I és que tot i la seva joventut en Sergi i en Martí, és poden considerar uns afortunats, per conèixer molt bé la zona i sobretot les tècniques i processos d’elaboració per arribar a fer joies com la que d’avui us en parlem.

Un sumoll de vinyes velles, cultivades a la zona del baix Penedès i criat amb fusta durant uns 3 mesos. De petita producció, només 640 ampolles. N’és la primera collita i podem afirmar que estem davant d’una grata sorpresa degut al seu pas de boca.

Aromàticament, som davant d’un vi amb notes de fruites vermelles molt subtils amb tocs florals. En boca es vi entra lliscant directament cap als extrems de la llengua on ens refresca però desprès ens va directament al darrere on ens acaricia la part dels amargs. Un vi per seguir any rere any.

Celler: L’Apical.
Zona:  Vi de taula del baix Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi rosat criat en bóta durant 3 mesos
Grau:  10.5%

Preu: 9’50€


dilluns, 13 d’abril del 2015

Floral'14

Floral, és una de les expressions que sovint trobem en descripcions de vins, sobretot blancs. Aquest fet és perquè a nivell d’aromes els vins blancs son més rics que els negres. I encara que en alguns negres elaborats d’un tipus concret, donin notes de flors a nivell aromàtic. No totes les varietats de raïm negre contenen aquestes sensacions olfactives. Aquesta és una de les diferencies entre vins blancs i negres, a part de moltes altres.

Però quant parlem de tipus de raïms blancs, la paraula flors s’estén per moltes d’aquestes varietats. Un bon exemple és el cas del Floral’14 de AT Roca.
Elaborat amb macabeu, malvasia i moscatell, el d’Alexandria. En aquest punt, em de dir que normalment hi ha dos tipus de moscatells per fer vi, el d’Alexandria i el de gra petit. El primer s’utilitza per fer vins secs, com és el cas del d’avui i el segon per fer vins dolços. Per el que fa al cupatge del Floral’14, si l’analitzem, podríem dir que el macabeu actua com a fons i estructura del vi, la malvasia ens dona la part fragant en boca i el moscatell les percepcions en nas.

Una de les altres característiques d’aquest vi, és el seu grau d’alcohol, només 11%.
Ja que aquesta graduació, no és massa corrent, la gent de AT Roca, fuig de la part pesada que moltes vegades ens dona l’alcohol en un vi.

Poma, pera, nectarina, prunes, pinya, préssec, mango, raïm, fruita de la passió i meló, les notes fruitoses. Flor de taronger, gessamí, flor de cap blanc, espígol, les florals. Marialluïsa, tarongina, menta, matafaluga, les herbes aromàtiques. I és que aquest, és un bon vi per descobrir molts aromes en ans i sobretot practicar l’anàlisi sensorial.

En boca es refrescant, lleuger, gustós, dolcenc i sobretot equilibrat.
 
El podeu prendre, com a copa de vi blanc fent tertúlia, en el inici de l’àpat tot fent l’aperitiu i fins i tot en plats on les fruites i les flors en siguin els protagonistes.

Un vi que ens invita a veure en l’arribada del bon temps.

Celler: AT Roca
Zona:  DO Penedès               
Varietats: Macabeu, malvasia i moscatell d’Alexandria
Tipus de vins: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau:  11 %

Preu:  8,95€


dimecres, 8 d’abril del 2015

Finca Comabarra'10

Característica de Bordeus, la cabernet sauvignon va endinsar-se a Catalunya segons és coneix a finals dels anys 60 per el celler Torres. Hi ha qui diu que va ser juntament amb Jean Leon, peculiar personatge que va fer les amèriques. Ja que va conèixer a molta de la tropa que en aquella dècada pul·lulava per Hollywood.

El que molts no saben, és que una de les primeres plantacions de cabernet del nostre país, és va plantar al Pla d’Urgell, en l’entorn del Castell del Remei. Allí es troben escrits on s’indica que pocs anys desprès de la seva fundació 1780, és varen plantar aquesta varietat negra i la semillon que n’és una de blanca.

Però això no només a passat en el nostre entorn, si no que també a la resta del món. Avui podem dir que, és la varietat de raïm més plantada del món per elaborar vins i que és pot trobar en la majoria de països productors.

A casa nostra, fa anys que està implantada i en el cas del vi d’avui, forma part del cupatge del Finca Comabarra’10. Acompanyada de la garnatxa i el syrah, aquest vi incorpora en la seva etiqueta la ben trobada expressió, Cims del Vilosell.
Vinyes a uns  700 metres d’altitud, sobre sòls calcaris. Verema manual, doble selecció del raïm perquè només els millors siguin premsats i puguin compondre el vi.

D’interessant color, cirera madura, deixa entreveure que té quelcom d’especial.
I es que en nas, presenta un ampli ventall aromàtic, fruita negra madura (mores i aranyons) sensacions especiades i lleugeres notes balsàmiques (mentes).

En boca és mostra amb una entrada de vellut, acarona la llengua, però el seu gust és intens. Amb els tanins madurs i sobretot respectant les notes olfactives que prèviament teníem en nas.

A nivell de maridatge, a banda de buscar la clàssica combinació amb carns guisades, també podem buscar un rost-beef o algun plat amb tonyina poc cuita i fixant el maridatge amb menta. Sorprenent.


Celler: Tomás Cusiné
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Garrigues)                                          
Varietats: Cabernet sauvignon, garnatxa i syrah
Tipus de vins: Vi negre envellit en bótes de 500 i 2000 litres
Grau:  14.5%
Preu:  24.50€
Web: www.tomascusine.com