dilluns, 22 de juny del 2015

El Fanio'13

La cultura sobre els productes ecològics, és una realitat des de fa anys, tot i que a casa nostra va arribar més tard que en d’altres indrets d’Europa. Avui la cultura per una dieta sana i sobretot amb productes que son tractats amb menys insecticides i pesticides, una realitat i cada vegada portats a taula.

No podem negar que les fruites, verdures, la carn i els vins ecològics, estan més a l’abast del consumidor final. Però anem a parlar dels vins que s’anomenen ecològics. , Fa temps que em trontolla pel cap, parlar d’aquest tema, ja que en moltes ocasions quant ens expliquen el procés d’elaboració del vi. Penso que aquesta paraula, s’utilitza més com ha argot comercial que com a filosofia real.

Per sort, l’única manera que tenim de saber-ho, diguin el que diguin, es quant trobem el segell del CCPAE (Consell Català de la Producció Catalana Ecològica)

Tot i que la certificació per que un vi esdevingui ecològic, és de tres anys, avui en dia aquesta és la única manera que tenim de saber-ho. Així que ull viu, en les fires de vins que diuen que son ecològics, ens els vins que quant ens els presenten miraculosament son ecològics. Que no us donin gat per llebre.

Una bona manera de reivindicar, els vins ecològics, és parlant d’una referència que elabora el celler pioner a l’estat espanyol en aquesta matèria.  Des de l’any 79, Albet i Noya, elabora vins ecològics. No només pioner a casa nostra si no que també un dels referents d’Europa. Albet i Noya, elabora tot tipus de vins, blancs, negres, espumosos i dolços.

Avui parlarem del Fanio (nom en homenatge a Epifanio Sarda, que plantà la vinya 1948). L'essència del Xarel·lo: Vinya vella, elaboració en ous de ciment i barriques d'acàcia que respecten la puresa del vi.

La seva elaboració ens aporta, untuositat i greix en el vi, estructura en definitiva. Per poder combinar amb un ampli ventall de plats.

Celler: Albet i Noya
Zona:  DO Penedès               
Varietats: Xarel·lo
Tipus de vins: Vi blanc criat durant 6 mesos amb les seves mares i bótes d’acacia.
Grau:  12.5%

Preu:  8,50€




dilluns, 15 de juny del 2015

Biu Blanc'13

Darrerament, una de les pràctiques més extenses en zones de clima càlid on és produeix vi, és buscar l’alçada que poden oferir aquests territoris per plantar les vinyes. Aquesta és una metodologia que s’està implementant en moltes zones del nostre país així com en denominacions d’origen de l’estat espanyol.

Com de ben segur coneixes, el nostre territori vitivinícola, és molt ampli. Dels terrenys de secà de les Garrigues fins al fresc Pirineu i des del poble de Raïmat, fins a la Segarra. Sense oblidar els terrers vermells  d’Artesa, degut al seu sòl argilós o la influencia que te el riu Noguera Ribagorçana a la sub zona d’Alfarràs.  Costers del Segre, és un conglomerat de set petites àrees, delimitades per diferents pobles, però amb característiques totalment diferents. De terreny, de clima, d’alçada de varietats de raím...

Realitat que només passa en la nostra DO dins de  Catalunya,així com tampoc és coneix cap altra zona en tot l’estat que és separi una DO, d’aquesta manera.

Aquest és bàsicament el motiu per que la sub zona Pallars ha fet un bon creiexement en els darrers anys, el canvi climàtic i el fet de cercar maduracions perfectes de raïm passa per l’alçada de les vinyes.

Un bon exemple de celler representatiu en aquesta zona, és el de Batlliu de Sort. Des de l’any 2010 elaboren vins al nucli d’Olp a més de 1000 metres d’alçada.

Dels dos vins que elaboren, un de blanc i un altre de negre, avui us presentem el blanc. En els inicis del projecte, l’etiqueta de la qual avui parlem, era un vi de cupatge, fet amb un raïms blancs de riesling i i negre de pinot noir. Però des de l’any 2011 s’elabora amb riesling i viognier.

Fresc, viu, d’intensos aromes a fruites blanques fresques, pera llimonera, poma Grany Smith, nectarina i préssec de vinya en nas. Acompanyat d’herbes aromàtiques com l’espígol i la tarongina.

En boca és refrescant, gustós i llarg. Un vi que te la grandesa de beure avui o guardar-lo una anys i gaudir-lo

Celler: Batlliu de Sort
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Pallars)                   
Varietats: Riesling i viognier.
Tipus de vins: Vi blanc jove
Grau:  13,5%

Preu:  12’50€



dimecres, 10 de juny del 2015

Oriol'14

Catalunya és un país de grans vins i diversitat de zones productores de vi, en el dia d’avui comptem amb 12 denominacions d’origen. Aquest fet comporta que ens trobem amb diferents estils i tipus de vins. A nivell de resum podríem dir que en l’apartat dels negres ens trobem bàsicament amb tres estils molt marcats.

Els negres joves, sortits al mercat un cop han acabat el procés de maceració (tenir en contacte les pells amb el most, per tal de donar-li color al vi) i estabilitzar-los per passar desprès al embotellat.  En un altre esgraó ens trobem els que han passat per fer l’envelliment en botes. Aquestes poden ser de diferents procedències normalment provenen de França, Amèrica o de països de l’est com  Hongria.

Els anomenem de mig cos, ja que envelleixen de 8 a 12 mesos per passar desprès a reposar en l’ampolla durant el període que calgui, per tal de suavitzar el pas per fusta. Aquí podríem incloure els coneguts com vins criança i reserva de moltes d’aquestes zones, tot i que cada vegada hi ha menys cellers que utilitzin aquest argot per classificar els seus productes.

Per acabar trobem els vins negres estructurats i corpulents, aquests son aquell tipus de vi que tenen molt cos. Això és degut a que el treball en el celler passa per fer extraccions (maceracions) més llargues i afinar-los en botes on el torrat de les botes és superior deixant així un taní més marcat, normalment aquesta sensació la identifiquem amb l’aspresa que puguin tenir. I traient-los aviat al mercat per que aquestes sensacions és percebin més i no deixant-los envellir en ampolla.

La corrent d’aquest últim estil ha anat disminuint en els darrers anys, ja que cada vegada és busca més la autenticitat en vers a la potencia.
La seva explosió fruitosa en aromes és el que primer percebem , trobant un bon ventall de aromes a fruites vermelles i negres amb un fons d’herbes aromàtiques.

El seu pas de boca és fresc i viu, degut a la seva joventut.

Celler: Vinya dels Aspres
Zona: DO Empordà
Varietats: Carinyena, garnatxa, merlot, cabernet sauvignon i syrah.
Tipus de vins: Vi negre jove
Grau: 14,5%
Preu: 5,90€






dilluns, 1 de juny del 2015

Picapoll'14 by Abadal

En l’espectacle paisatgístic que trobem com a telo de fons en la ruta de l’eix transversal. Observem a mig camí entre Lleida i Girona,  extensions de vinya sota un color vermell intens, que és va reproduint allà on centrem la vista entre pins i avets.

L’argila,  és un comú denominador que podem trobar en tot el paisatge. No només present en el terrer de  la  vinya, si no que també es veu entre els diferents accidents geogràfics de la zona.

I és que al Bages, al centre de Catalunya, a la ciutat de Manresa hi trobem la seu de 
DO Pla del Bages fundada a l’any 95. El territori avarca prop de cinc-centes cinquanta hectàrees i és compartida per uns onze cellers que elaboren diferents tipus de vi de varies varietats i colors. 

Avui, per fi podem dir que el raïm típic de la zona, és la picapoll o la picapolla. El seu raïm,  és poc compacte, de gra menut i ovalat i de pell molt prima i tendra amb unes taques, o picades, d'on li ve el nom. És de maduració tardana.
El vi de picapoll resulta lleuger, amb una graduació i acidesa moderades, i uns aromes  a fruita i d'un color groc brillant.
És una varietat escassa que es conrea sobretot a Catalunya i Occitània. En francès s'anomena piquepoul i s'utilitza en els vins de Rhône.

Avui en dia, i com va passar fa uns anys amb la blanca, al Bages comença a treure el cap la picapoll negre com la negra de la zona.

Però una de les zones on és més utilitzada és a la zona de Cognac o Armagnac per elaborar aquests conegudíssims destil•lats, encara que rep el nom de folle-blanche.

Abadal, celler de referència de la zona a fet d’aquest vi entre d’altres bandera de la zona per portar arreu. Aromàticament trobem un recull de flors (gessamí i  flor blanca) i fruites fresques (pinya, aranja i albercoc). Amb seu pas per boca és ampli i sedós i fresc. Ideal per el seu potencial aromàtic que desperta com la Primavera.

Un gran treball que ja fa molts anys que fan la gent d’Abadal per seguir apostant per les varietats del entorn.

Celler: Abadal
Zona:  DO Pla del Bages
Varietats: Picapoll
Tipus de vins: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau:  13,5%
Preu: 9’50€
Web: www.abadal.net