dimarts, 20 d’octubre del 2015

Independencia

Mirant la televisió com en la majoria de llars el passat 27 de setembre per la nit. Entre reaccions, símbols de tota mena, escrutinis i comentaris, em va venir al cap una curiositat que he volgut compartir amb tots vosaltres. Tot i que aquest espai va néixer per poder comentar, apropar, donar a conèixer i difondre la realitat i cultura del vi, avui us parlarem d’un destil·lat. Un Brandy de la zona de Jérez, elaborat per una de les firmes més comentades en el seu dia.

La gent recorda Osborne, n’estic plenament convençut, i crec que això és per la gran feina que el departament de màrqueting d’aquesta casa, va fer en el seu dia. Al principi de l’article, parlàvem de símbols. No només els partits politics en tenen, els equips esportius, els pobles, els països, n’estan replets.

Podríem dir que un dels nostres símbols més característics del cor de Catalunya, és Montserrat, algú recorda quina tanca publicitària reposava als seus peus?
Doncs per qui no ho recordi una de negra en forma de mamífer quadrúpede remugant, un brau.

Dic això perquè curiosament aquesta firma del sud de l’estat espanyol, elaborava (en passat perquè ja no és així) un Brandy que curiosament és deia Independencia.

Aquest producte, per aclarir conceptes, és un destil·lat de raïm de la varietat palomino fino, que sempre envelleix en bótes de roure o d’alzina. Un producte molt similar a aquest, que moltes vegades es fa servir per demanar un Brandy,  és el Cognac. Però  les principals diferencies que hi ha entre un i l’altre son la varietat de raím de l’origen del producte i la zona. El primer s’elabora al sud d’Andalusia i l’altre al nord de França, tot i que a casa nostra, a la zona del Penedès tambè se n’elabora.

Conegut a casa nostra com el company del café i la sobretaula, i fa anys enredera part del trident, café, copa i cigar. A llatinoamerica és combina amb refrescos per acompanyar les festes que és fan en barris, discoteques o envelats. Normalment amb refresc de cola, i és que cada continent te el seu estil de consum en vers un producte determinat.

Tot i no parlar de vi, avui us hem apropat el món d’aquest destil·lat, així com també explicat una història que no podia passar per alt, per el moment històric que hem viscut.

Celler: Osborne
Zona:  DO Brandy de Jerez
Varietats: Palomino Fino
Grau: 40.5%
Preu: 15€
Web: www.osborne.es


dimarts, 6 d’octubre del 2015

Purgatori'12

Des de temps remots, el món del vi i l’eclesiàstic han anat sempre relacionats. Estar clar que els grans impulsors del cultiu de la vinya i sobretot de l’elaboració del vi, han sigut monjos. Tot i que hi ha algunes referències que porten nom de monjos, i avalen així les meves afirmacions, van ser els pagesos els que cultivant la terra varen impulsar el món del vi.

En la nostra denominació d’origen també trobem exemples on l’església ha sigut clau en l’elaboració de vins, aquesta realitat succeeix en més d’una sub zona. La darrera novetat i que a demés te un fil conductor amb el que estem explicant, és el Purgatori’12. Vi elaborat per el celler Torres, el celler amb més projecció internacional de casa nostra des de fa moltes dècades.

Una magnifica noticia que fa uns mesos que ja sonava entre la gent del sector i que a dia d’avui ja podem gaudir del seu primer vi. Per aquesta primera anyada i degut a la seva escassa producció, el vi només és podrà trobar en establiments d’alta restauració.

Un cupatge de carinyena, garnatxa i syrah, plantades a la finca Torres de l’Aranyó de la sub zona les Garrigues, en l’àmbit de les Borges Blanques a uns 450 metres d’alçada sobre un terreny calcari.

I és que la història del celler, és ben curiosa, ja que ens hem de remuntar fins a l’any 1780. Uns monjo de l’abadia de Montserrat varen ser desterrats per patir penitencia per haver faltat les normes de la seva llei. Aquests portats fins a la zona de les Garrigues a la finca desterrats, aviat varen descobrir que es trobaven en un lloc que era perfecte i complia totes les condicions per poder elaborar vi.

El resultat, és un vi d’intens color granat fosc. Intensitat aromàtica i potent, on del seu ventall en destaquen les flaires de fruita negra (mores, aranyons), sobre fines notes torrades (toffe, fruits secs) i especiades (clau, pebre negre). En boca trobem un taní  delicat, amb pas sedós, saborós i refinat. Subtil acidesa que li aporta elegància i un llarg recorregut en boca. Un vi que encara que estigui al Purgatori, et pot fer veure el cel.

Celler: Torres
Zona:  DO Costers del Segre
Varietats: Carinyena, garnatxa i syrah
Tipus de vins: Vi envellit d’entre 15 i 18 mesos en bótes de roure
Grau: 14’5%
Preu: 25€
Web: www.torres.es

**Fe d’errates** 

On diu Penitencia’12 hauria de dir Purgatori’12