dilluns, 28 de desembre del 2015

Vi de Pedra

Vi de pedra, el vi que neix de les pedres. Les pedres, son les del celler La Gravera. Un celler propietat de la família Arnó, ubicat als voltants d’Alfarràs.

On antigament hi havia una gravera, avui hi ha una de les vinyes més interessants de la DO Costers del Segre, a la subzona del Segrià. La història del celler, comença de la mà d’en Jaume Arnó, fill d’una empresa familiar de tercera generació que centrava la seva activitat bàsicament en les àrees de la construcció.

Però la passió d’en Jaume pel món del vi, fa que on hi havia hagut una gravera, avui les pedres comparteixin paratge amb les vinyes. Com si d’un chateau francés és tractés, trobem les vinyes tancades amb parets fetes de les pedres de l’antiga gravera, on hi ha plantades les varietats de garnatxa blanca i negra, chenin blanc, sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon.

El màxim respecte per la terra i l’entorn, des dels seus inicis, son el camí per elaborar els vins que avui ens ofereixen. Dos de blancs i dos de negres amb els noms Onra i Molta Onra, ens demostren el respecte que tenen al sector en general i als productes que elaboren en particular.

Us donem a conèixer el seu vi dolç, presentat en petites ampolles de 37.5 cl, perquè com diu aquella dita: Al pot petit hi ha la bona confitura. Una de les peculiaritats d’aquesta raresa dins de la nostra zona vitivinícola, és la manera com el tanquen. Amb tap de vidre.

Tot i que podem trobar diferents propostes de vins dolços elaborats pels cellers de casa nostra, el fet de que sigui un vi amb solera, fa que parlem d’un vi únic a nivell d’elaboració.

Tastant el vi trobem en nas, les aromes que combinen fruites molt madures, amb flors blanques i mel. L’entrada en boca, és grassa, voluptuosa, amb un molt bon equilibri entre el sucre, l’alcohol i l’acidesa. Molt llarg. De bon pas i record en boca (pell d’ametlla torrada).

Un vi ideal per acompanyar el torrons i els dolços típics d’aquestes dates, que ben aviat seran a taula compartits entre família i amics. Des d’aquesta secció us volem desitjar a tots, un bon Nadal!

Celler: La Gravera
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Segrià
Varietat: garnatxa blanca
Tipus de vi: Vi dolç de solera
Grau: 15 %
Preu: 13,50€





dimarts, 22 de desembre del 2015

Eòlic Rosat’14

Els vins rosats, son aquells que tenen detractors i amants, alguns consumidors no els tenen massa en compte. La veritat és que de fa un anys cap aquí, tot i la caiguda en la producció d’aquests tipus de vins, els rosats s’han anat transformant.

Aquest canvi comença per el color, passant dels cirera o maduixa de mitja intensitat als vins del mateix color però més apagat. Com és el cas del vi d’avui.

La segona gran diferència que trobem en els vins que s’elaboraven fins fa poques anyades i els actuals és que els elaborats en temps passats, tenien un punt de sucre residual que els feien més golosos i fàcils de veure. Avui en dia, son vins més frescos amb una certa acidesa que els fa més llargs en boca i sobretot aptes per combinar amb diferents plats.

Aquest projecte veu la llum gràcies a que uns amics de fa anys, amants del món del vi i amb inquietuds, compten amb l’experiència com a enòleg de l’Eloi , el coneixement del mercat d’en Jordi i l’empenta d’en Josep per fer arribar l’Àrid i l’Eòlic a tots els indrets on hi hagi persones amb ganes de descobrir coses noves i interessants.
  
El seu rosat és la nova adquisició. Una aposta atrevida, especial i molt limitada. Un rosat lleuger, elaborat amb Pinot Noir al Penedès, clar i fresc. Un rosat únic de només 2500 ampolles.

Un vi fet amb raïms procedents del Penedès Superior, a la Serralada Prelitoral, sobre els 800 metres d'alçada. Finca de terres franco-argilosa, amb traces de pedra calcària que ajuden a l’òptima maduració del raïm i que combina també els vents propis de la zona que impregnen la frescor necessària per obtenir elegants vins varietals.

Elegant i subtil, d'un color pàl·lid i brillant, que en nas desprèn aromes de fruites vermelles com la cirera o la maduixa, i fruites negres com el cassis, aquest últim en part per l'origen dels seus sòls calcaris. No falten tampoc les notes florals com la rosa o certes traces anisades, pròpies del clima mediterrani que li aporten un cert caràcter propi. El final en boca és llarg i persistent, propi d'una bona i equilibrada acidesa.

Celler: Àrid Vins
Zona: DO Penedès
Varietat: Pinot Noir
Tipus de vi:
Grau: 12’5 %
Preu: 9.90€






Mas de Móra'12

Un dels pobles a l’alçada de Vilafranca del Penedès, Peralada, Falset, Gandesa o Alella entre molts d’altres que també són importants i que no em voldria deixar, es Verdú. L’historia d’aquesta petita vila,que podríem dir que és la capital de la subzona del Riu Corb, s’escriu de color vi des de temps remots.

Allà entre la gairebé decena de cellers que formen aquesta area, trobem Mas de Móra, celler creat l’any 2008 al mateix Verdú. La Marianne en Daniel en Quim i en Xavier, son els seus fundadors. Aquests treballen des de la data per donar a conèixer internacionalment els productes elaborats en aquesta zona de l’interior de Catalunya. I és que un dels seus principals pilars, és l’exportació.
 
En l’actualitat compten amb l’inestimable ajuda de la Judith Sogas, una de les enòlogues que més fort trepitja dins de la nostra comarca vitivinícola. Els raims amb els que dispossen per fer els vins son, macabeu, sauvignon blanc i parellada per el blanc i ull de llebre, cabernat sauvignon i syrah per el negre.
 
Blanc, negre i fins i tot un rosat, els vins que elaboren. El blanc, és un vi perfumat, aromàtic, un vi jove amb un ventall de sensacions olfactives molt ampli. Fet amb una trilogia poc usual, macabeu, sauvignon blanc i parellada.  Trobem en nas una diversitat d’aromes a fruites blanques (poma, pera i nectarina) així com també a flors (gessamí i flors blanques) passant també per les herbes aromàtiques (espígol i sàlvia). En boca te una entrada tensa, és àgil i ens refresca. Aportant totes les notes olfactives en el paladar.

El criança’12 , fruit del cupatge de l’ull de llebre i el cabernet sauvignon, és un vi amb molt de volum, textura i estructura. D’un color cirera madur intens amb unes aromes que ens recorden les fruites negres, Mores, nadius i prunes en primera instancia aromàtica, a aquests aromes li segueixen les de regalèssia, farigola i clau d’olor.
En boca es reverent, amb un bon registre i sobretot textura. Però a la vegada ens refresca i ens deixa perdurant el seu gust en boca força estona.


Celler: Mas de Móra
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Valls del Riu Corb
Varietat: ull de llebre, cabernet i syrah
Tipus de vi:
Grau: 13.5%
Preu: 8€






dimarts, 15 de desembre del 2015

Nadal Salvatge ‘11

En les properes setmanes, el so que fa el tap de suro sortint d’una ampolla de Cava, estarà a la ordre del dia. El consum d’aquest producte s’intensificarà i les copes de moltes llars, s’ompliran de bombolles, per celebrar les festes de Nadal.
Encara que se’n beu més en aquestes dates, en podem gaudir durant la resta de l’any. Ja sigui en celebracions familiars, aniversaris, trobades amb amics o algun diumenge a taula.

Avui us portem un Cava fet per la família Nadal, el seu Salvatge’11, un brut nature gran reserva.

A principis del segle XX concretament al 1903, va ser quant Ramon Nadal Giró hereu de la finca al Pla del Penedès (prop de Vilafranca) comença ha escriure la recent historia d’aquest celler. Tot i que ha passat més d’un centenar d’anys, en el seu dia és van trobar uns escrits del 1510, firmats per el notari Francesch Berthomeu, on  certificava la propietat d’una finca agrícola amb el nom de Pere Nadal, situada al terme de Torrelavit.

En els darrers temps, la família Nadal s’ha fet un forat en el rànquing de cellers consolidats. Els seus caves son una referència en quant a qualitat. La generació actual d’aquesta saga han sigut perseverants en la recerca de l’expressió del gust que tenen cada un dels seus productes i això només s’aconsegueix quant qui realment s’expressa és el raïm.

Macabeu, xarel·lo i parellada per els caves, vins blancs i dolços, plantats en més de 40 finques ubicades al costat del celler. Son les varietats de raïm blanques veïnes de la  pinot noir per elaborar els seus rosats, ja sigui vi tranquil o vi espumós.

Una de les singularitats de la casa, és un dolç fet amb macabeu en botrytis (fong noble que concentra els sucres) d’edició limitada.

Personalment el Salvatge n’és un que hem te el cor robat i que reflexa al màxim el treball per buscar els aromes propis de les varietats. Fruites blanques molt netes i presents de poma golden, pera llimonera sobre un fons de nectarina i de flor de taronger. Són els precursors aromàtics abans del pas de boca refrescant, delicat i gustós.

Celler: Caves Nadal
Zona: D. O. Cava
Varietat: Macabeu, Xarel·lo i Parellada
Tipus de vi: Cava Gran Reserva
Grau: 12 %
Preu: 16.50€










dijous, 10 de desembre del 2015

Cau d'en Genís'14

Un període vegetatiu (de març a setembre) amb poques hores de sol. Les pluges i humitats altes van fer que la maduració fos molt lenta, dificultosa i irregular, de tal forma que ha estat necessari triar i separar tant a la vinya com al celler, per tal d’obtenir vins frescos i aromàtics.
Aquesta és la valoració que fa la gent de Alta Alella de la collita 2014.

Avui us presentem una de les seves darreres novetats, el Cau d’en Genís. Un vi elaborat amb pansa blanca, de vinyes de 60 anys, de les més velles dels celler.
Però si ens endinsem en la zona d’on prové el vi, DO Alella, veurem que aquesta petita denominació d’origen la formen set cellers. Les vinyes plantades en aquesta area ocupen  una extensió de vinya d’unes tres-centes quinze hectàrees, on bàsicament trobem la varietat Pansa Blanca o més coneguda arreu amb el nom de Xarel·lo.

Aquesta petita zona situada al nord de Barcelona i amb capital al poble de Tiana, a sigut durant molts anys la zona insígnia de la ciutat comtal, ja que era la zona vitivinícola més propera que podia lluir la capital de Catalunya.

El seu clima, és de  clara influencia Mediterrània. Aquest fet és degut a la localització de les vinyes ja que és troben molt a prop del mar. El terreny on son plantades, és de sorra, com la de l’arena de la platja.

Trobem cultius tradicionals de vinya però en els últims temps també s’ha extens força l’ecològic, en quant a varietats, tot i ser una zona més de raïms blancs podem trobar-ne de negres com la Garnatxa, l’Ull de Llebre i el Merlot. Però n’hi ha una que especialment ens crida l’atenció, la Mataró o  més coneguda com a Monastrell aquesta adaptació del nom no ens diu massa coses, però si pensem que podem trobar aquesta paraula en etiquetes de vi d’Austràlia, es curiós, o no?

Vi blanc procedent d’agricultura ecològica, en nas trobem aromes a fruita blanca fresca (pera conference i raïm) amb notes de flor blanca. El seu pas per boca és greixós i amb volum que ens omple tota la boca. Esperem que el puguem gaudir durant molts anys.

Celler: Alta Alella
Zona: DO Alella
Varietat: Pansa Blanca
Tipus de vi: Vi blanc criat durant 6 mesos amb les seves mares
Grau: 12’5 %

Preu: 12.50 €


dimarts, 1 de desembre del 2015

NoteNom'14

El llegat vitivinícola de molts cellers ubicats a casa nostra, és degut a que els projectes passen de pares a fills. A dia d’avui ni la Vinyet Arché, sap que triarà fer de gran. Ella encara no sap que serà en el món laboral, a que és dedicarà d’aquí uns anys. Però te la sort d’haver fet el seu primer treball per el celler familiar, amb només dos anys. Sí, l’etiqueta del vi que presentem avui, és feta per la petita de la família, la Vinyet.

Així ens ho explicava en Bonfill Arché Pagés, un dissabte d’octubre dins del mirador que també s’utilitza de sala de tast, prop de les vinyes a Capmany (Alt Empordà). Arribant-hi una imatge molt autèntica, i que diu molt de la realitat d’aquests petits pobles que des de sempre s’han dedicat al cultiu de la vinya. El camp de futbol del poble, abandonat, ple de males herbes però envoltat de vinya per tot arreu. Imatge curiosa, ja que ens indica que la vinya pot fins i tot amb el futbol.

Un cop arribats, enfilem les escales cap a la sala de tast, darrera dels finestrals és divisa  el magnífic paisatge on som. La serra de l’albera a un costat, i l’obertura cap al mar ens sorprenen. Les vinyes és belluguen degut a la Tramuntana, mentre ens explica que actualment elabora nou vins. Tres de blancs, un de rosat i cinc de negres.

Macabeu, garnatxa blanca, garnatxa, cabernet sauvignon, caranyana i merlot, són els actors principals dels quals disposa per tal de poder elaborar les diferents referències.

Val a dir que a casa d’en Bonfill, això de fer raïm o tenen per la mà. Des de els seus inicis, a l’any 1894, que cultiven raïms per que la cooperativa de Capmany pogués fer-ne vi. Però la família renova el seu rol i aposta per elaborar ells mateixos els vins fets amb els raïms cultivats, des de l’any 2004.

Avui us parlem del seu No te Nom’14, aquesta referència, agafa aquesta manera d’anomenar-lo mentre buscaven un nom, en el procés d’elaborar-lo.

Delicat, perfumat, afruitat, lleuger, refrescant, elegant i fresc. Són els primers qualificatius per denominar-lo. El seu pas de boca és rotund però delicat a l’hora. Com deia aquell anunci de rodes fa molts anys, la potencia sense control no serveix de res. 

Celler: Arché Pagés
Zona:  DO Empordà
Varietats: garnatxa
Tipus de Vi: Vi negre jove
Grau: 14’5 %
Preu: 7,25€