dimarts, 31 de maig del 2016

ComaBruna’12

Una de les realitats sobre el món del vi, es que és un món d’homes. La majoria d’elaboradors, sommeliers, viticultors i les persones que estan al comerç del gènere masculí, encara que cada dia hi ha més dones que és van introduint en aquest sector.

Una de les que ja fa anys que esta entre els homes, és l’Anna Espelt. Elaboradora d’un dels cellers amb més projecció i que avui podem dir que fa una de les gammes de vins més interessants del panorama català.

De la vintena de vins que elabora en l’actualitat, avui us parlarem del ComaBruna’12, una vi elaborat únicament amb la varietat de raïm carinyena. Si recordem la climatologia del any de manera especifica de com va ser en aquest celler que és troba a cavall entre Vilajuïga i Roses.  Podem dir que l’hivern va ser molt fred i sec. Les pluges de la primavera varen superar la mitjana, fet que va garantir una bona reserva d’aigua al sòl, que va permetre que les vinyes més velles passessin bé l’estiu, sense pluges però amb un bon nivell d’humitat. La verema es va avançar en la majoria de varietats. Els rendiments van ser un 30% inferiors als de altres anys.

El vi s’elabora fent una maceració prefermentativa en fred de tres dies. Quan va començar la fermentació es varen fer uns remuntats molt suaus. Desprès va envellir durant divuit mesos en bótes bordeleses de 500 litres , gairebé totes fetes servir, evitant que la fusta en sigues un dels elerments principals.

Els raïms per elaborar-lo han sortit d’una sola parcel·la. Una vinya de somni de ceps vells, de 111 anys, orientada a llevant i plantada sobre pendents de pissarra. La tramuntana la toca de biaix i el sol de ponent l’acaricia a l’estiu, aconseguint així un bon nivell de maduresa sense perdre acidesa. Les vinyes són en vas i amb prou feines aixequen uns pams de terra.

El resultat és un vi intens i robust en tots els sentits: pel color, el nas i el gust. Intens com la tramuntana, com el romaní de la muntanya. Robust i nerviós a la vegada. Gustos de pruna i trufa. Rodó i llarg.

Ideal per els plats de carn vermelles però sobretot estofades.

Celler: Celler Espelt
Zona: DO Empordà
Varietat: Carinyena
Tipus de vi: Vi negre estructurat i potent
Grau: 14’5% Vol
Preu: 10,90 €


dimarts, 24 de maig del 2016

Capçanes Argila'14

Una de les darreres novetats que trobem en el mercat, és l’experiència de tastar quatre vins fets amb el mateix raïm, envellits el mateix temps en bótes de roure francès i elaborats per el mateix enòleg, però la curiositat és que les vinyes son plantades sobre diferents tipus de terrers. Argila, llicorella, calissa i panal, son els quatre tipus de sòls.

El celler Capçanes ha portat aquesta brillant idea amb la seva darrera incorporació a la família de vins. Sota el nom de La nit de les garnatxes, trobem aquesta sèrie de vins on les vinyes de garnatxa reposen en diferents tipus de terrenys i així poder experimentar les diferències que hi ha entre un vi i un altre.

Aquest joc que ens proposa la gent del celler Capçanes, és per un públic amb un nivell avançat de tast, no per neòfits o aficionats al vi que avaluen el vi en funció de si és bo o no. Avui anem un pas més enllà, presentant-vos quatre garnatxes on trobarem el principal tret diferenciador en el pas de boca.

Quan es comença a tastar vins, una de les parts del tast més complicades és l’aspecte olfactiu, ja que costa desxifrar quins aromes trobem a la copa i sobretot explicar-los.
Moltes vegades deixem de banda la part més important del propi tast, almenys per nosaltres, ja que aquesta és la gustativa. Saber definir si un vi és dolç, àcid, amarg o salat és, sens dubte, encara més complicat d’explicar que les sensacions olfactives que hi podem trobar.

Tot i que podríem parlar-vos dels quatre tipus de vins, avui ho farem del que reposa en  vinyes de terreny argilós.

Una bona intensitat de color a cirera i picota madura és el primer que podem veure, ja que els vins només envelleixen 6 mesos en roure. A nivell olfactiu trobem una explosió de fruites vermelles fresques, gerds, maduixes, maduixetes i cireres com si fossin recent collides de l’arbre, les acompanyen lleugeres notes a especies dolces com la vainilla, l’anís estrellat i florals on la violeta n’és la protagonista.
El seu pas de boca és potent, amb volum i sensacions minerals, amb  gust llarg i prolongat.

Celler: Capçanes
Zona: DO Monsant
Varietat: Garnatxa
Tipus de vi: Vi negre jove. Criat 6 mesos en bótes de roure francès
Grau: 14’5% Vol
Preu: 10,90 €




diumenge, 15 de maig del 2016

A Posteriori Brut’12

Seguim el nostre racó del món del vi explicant una de les darreres novetats vitivinícoles del nostre país, els Clàssics Penedès.
Aquests son els vins escumosos elaborats en la zona del Penedès. Geogràfica és la primera diferencia entre els vins escumosos fets en aquesta zona i en d’altres.
Ecològiques son les vinyes dels raïms que fan aquests vins. A banda d’aquestes dues principals característiques que els diferencien de la resta d’escumosos, n’hi ha d’altres de tècniques. Però per entendre el que és un Clàssic Penedès, primer cal explicar perquè s’ha creat aquest segell de qualitat. Fins el 2013, només existien dos tipus de vins escumosos elaborats a la península. Els coneguts Cava i els vins escumosos que s’elaboraven sota la denominació d’origen on estiguin plantades les vinyes. Aquestes podien ser vins escumosos fets a Costers del Segre, Penedès, Rueda o Rías Baixas, entre d’altres.

Tot i que el gran gruix de Caves és fan a la zona del Penedès, ja fa uns anys que també en trobem de fets en d’altres comunitats com Rioja, Valencia, Extremadura o  Aragó. Aquest fet i la guerra anual de preus entre els pagesos i les grans marques a fet que alguns vins escumosos fets al Penedès, tinguin un altre nom i garanteixin així la qualitat dels escumosos fets a l’origen de la DO Cava, el Penedès.

Dels setze cellers que actualment formen els Clàssic Penedès, parlarem de Colet. Fa més de dos segles que la família Colet té cura de les seves vinyes, situades en un dels paisatges més significatius del Penedès, als municipis de Sant Martí Sarroca i Pacs dels Penedès. El 1783 va començar una història que ha arribat fins els nostres dies. Una tradició centenària que ha passat de pares a fills amb una única obsessió, la qualitat dels productes.
És per això que en Josep i Sergi Colet, fa uns anys van decidir fer el pas d’elaborar escumosos del Penedès i és passessin als Clàssics Penedès.

Elaborats amb varietats que no acollia la DO Cava, només els podien fer sota el segelñl de la DO Penedès, fins que han sorgit els nous Clàssics Penedès.

Celler: Colet
Zona: DO Penedès
Varietat: Merlot
Tipus de vi: Vi elaborat amb el mètode tradicional
Grau: 11’5 %
Preu: 9,95€