dilluns, 11 de juliol del 2016

Vall Major’15

En el món del vi existeixen molts mites i frases fetes. Una de les més corrents, és que el vi blanc és combina amb el peix i el negre amb la carn. Però també, és diu que si fiques una cullera en una ampolla de cava oberta aquesta fa que el carbònic no marxi. El vi blanc i els caves ben freds i el negre a temperatura del temps.
Si algú creu en tot això, és la seva manera de veureu però esta ben equivocat. Avui, i seguint amb la descoberta dels diferents vins que podem trobar a casa nostra per prendre amb el bon temps, us volem apropar un vi negre sense fusta.

Aquest Vall Major’15, trenca força frases fetes o afirmacions que hi ha sobre el vi. L’Elaborat per celler Batea a la Terra Alta, és un jove que no ha tocat la fusta, una altra creença errònia que creuen molts consumidors, els vins negres no tenen perquè passar per fusta. Els tipus de vins com del que us estem parlant avui, és poden prendre freds, inclús conservant-los dins una glaçonera un cop oberts com si d’un vi blanc és tractés.

Celler Batea, és un celler que respira història per els quatre costats. Catalunya, és un dels millors exemples del cooperativisme. Si retrocedim en el temps fins a principis del segle passat, ens adonarem de que a tots els pobles hi havia cooperatives agrícoles.
Moltes d’aquestes varen quedar en desús amb l’arribada de la revolució industrial i a finals dels anys 80 molts d’aquests emplaçaments, és varen tornar a fer servir de manera privada.

La referència de la que avui us parlem, està formada per vins joves buscant ressaltar tot el potencial de la garnatxa. La seva composició és de vinyes d’una edat mitjana de vint anys amb una producció per cep molt baixa, d’uns tres quilos per planta. El resultat en nas,  és un vi amb una carrega de fuita molt intensa. En boca podem percebre frescor i notes d’herbes aromàtiques que combinen perfectament amb la estructura i potencia de la syrah.  En destaquem el seu volum i cos. A l’hora de prendre’l, és molt versàtil, ja que tant és pot beure sol com a copa o combinant-lo amb diferents plats d’entrants.

Celler: Celler Batea
Zona: DO Terra Alta
Varietat: garnatxa i syrah
Tipus de vi: Vi negre jove (sense fusta)
Grau: 14’5%
Preu: 3,95€


divendres, 8 de juliol del 2016

Rosa d’Abril’15

Ja som a mitjans de maig, hem deixat endarrere els freds mesos d’hivern i l’incertesa típica del temps de primavera. En les següents setmanes us anirem apropant diferents vins que nosaltres creiem que son per el bon temps. Una selecció de vins blancs, rosats, espumosos i fins i tot algun negre, que creiem que és poden gaudir en aquesta època de l’any que estem entrant.

Avui per començar, una novetat que fa poc més d’un mes va arribar al panorama vitivinícola del nostre país. Un rosat que entra amb força al mercat per diferents raons i que és va presentar en la fira bianual d’alimentació Alimentaria. La primera és el seu peculiar cupatge, ja que esta elaborat amb dos varietats de raim blanques i una de negra. Macabeu i malvasia les blanques i syrah la negra, de vinyes ecològiques, convertides a aquest tipus de cultiu des de aquesta collita.
Les vinyes son plantades a la finca Can Martí on també és poden trobar roses, de fet el nom del vi esta inspirat en aquesta flor, la rosa.

Les roses actuen a la vinya com a biosensors, tant els seus pètals com les fulles dels ceps poden contraure les mateixes malalties causades per fongs, essent les primeres les que mostraran els primers símptomes per ser més sensibles, així que les roses funcionen com un detector de possibles patologies.Per aquesta primera anyada s’han fet poc més de 4500 ampolles i gairebé 500 màgnums, ampolles de 150 cl (1 litre i mig).

El resultat, és un vi d’un color rosa pàl·lid amb tonalitats ambre, típic dels rosats de la Provença. En nas podem percebre les notes a fruita vermella madura com els gerds i lleugers records tropicals de litxi i mango. Al fons de les sensacions fruitoses tenim records florals com les pròpies roses, violetes i d’herbes aromàtiques com l’espígol i la maria Lluïsa.El seu pas de boca és d’entrada amable i llaminera en continuïtat amb la part olfactiva, fresc i equilibrat amb bona acidesa, llarg i elegant.
Un bon maridatge per acompanyar el vi son els aperitius de peix així com també de marisc. Arriba el moment dels carpaccios, tatakis, sushi, ceviches els marinats o els peixos fumats.

Celler: Torelló           
Zona: DO Penedès
Varietat: macabeu, malvasia i syrah
Tipus de vi: Vi rosat jove
Grau: 11’5 %
Preu:  9,10€



dimarts, 5 de juliol del 2016

Oda'13

Avui us parlem d’un dels nostres cellers més internacionals, el Castell del Remei. Estic segur que més d’un de vosaltres haureu obert alguna ampolla d’aquest projecte. Tot i que a dia d’avui pertany al grup de cellers d’en Tomàs Cusiné, els fundadors d’aquest indret varen ser la família Girona de Barcelona.

Fet de la devoció que tenien per la mare de deu del Remei, varen construir el lloc que avui és replet de natura, on també hi trobem un restaurant, una ermita, un celler i el propi castell. Amb la creació d’aquest espai on els caps de setmana s’omple de gent passejant i gaudint del paisatge, es fa evident la fe dels Girona cap a la Mare de Deu del Remei.

Darrerament van presentar la nova imatge del Gotim Bru, en el seu dia ja us el varem presentar. I fa poques setmanes es va donar a conèixer la nova indumentària del Oda.

Com les persones els vins també han d’anar canviant de vestimenta, però en el cas del Oda’13, també hi ha un petit canvi en el cupatge (conjunt de varietats de raïm que integren el vi) del vi. I és que canvien la mítica cabernet sauvignon per la mediterrània garnatxa. Aportant més fruita i frescor. Un vi que envelleix dotze mesos en bóta nova de roure americà i de segon any de roure francès, i un mínim de 6 mesos en ampolla
abans de sortir al mercat.

El resultat, és un vi amb força carrega colorant, de color cirera madura amb els reflexos vius. En nas podem percebre les sensacions fruitoses que ens aporten el conjunt de raïms. Aquestes van des de les fruites negres i vermelles fresques, fins a les herbes aromàtiques, passant per les especies dolces i lleugeres notes florals.

En boca, és on millor s’expressa, et captiva i et donen ganes de fer un altre glop, just empassat el primer. Fresc, intens, amb força volum i molt elegant.
La nova presentació, el fa més atractiu i per fora però el retoc en el cupatge també el fa més jovial. A l’alçada de la nova corrent dels tipus de vins que és fan avui en dia arreu del nostre país. Vins per beure gaudir i passar una bona estona.

Celler: Castell del Remei
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Urgell
Varietat: merlot, ull de llebre, syrah i garnatxa
Tipus de vi: Vi negre de mig cos
Grau: 14’5 %

Preu:  11,95€