dimarts, 19 d’agost del 2014

Sumoll Rosat’13

El tipus de vi que per excel·lència te més amants o detractors, és el rosat. No hi ha terme mig per aquests tipus de productes, o t’agraden o no t’agraden. I és        que la raó potser en l’estacionalitat de consum que tenen aquests tipus de vins, més centralitzada a les setmanes que dura l’estiu. Per això i perquè ens trobem a l’equador del mes de les vacances, avui us parlem d’un rosat de Sumoll.

I és en aquest instant, que ens aturem per explicar dues coses. La primera, que els vins rosats també son una de les famílies de vins que trobem en el mercat.  Fa dies, vàrem començar a explicar-les amb l’article del Guillamina’13 ( publicació del 27/07/2014), recordeu?.

I la segona, per parlar de la varietat de raïm que és l’única protagonista en aquest vi rosat. Encara que el més conegut sigui el  negre, de Sumoll  també en podem trobar de Blanc.
És una varietat rústica, autòctona del Penedès, tot i trobar-la en  altres indrets de Catalunya com és el cas de la Conca de Barberà o fins i tot en altres DO de Tarragona com la Terra Alta o el Priorat.
Te un gra allargat i és una de les varietats més resistents a la sequera molt delicada i de pell molt fina. El nom de Sumoll està relacionat amb el dialectal sumollar, amb el sentit de fer pansir o madurar. És per això que a banda de vins negres i rosats, també en trobem de dolços.
Sabem que en el món del vi hi ha un abans i un desprès, amb la fil·loxera de punt de inflexió, de  que desprès d’aquesta plaga mai s’han tornat a utilitzar peus francs per els ceps.
El Sumoll, era una de les varietats més esteses abans i desprès de la plaga. Però amb l’entrada de varietats foranies és va anar arrancant i substituint per d’altres com el Cabernet Sauvignon, Merlot , Syrah o Chardonnay.
La seva presència antiga es manifesta també en el gran nombre de variants dialectals del nom: Sumoi, Chimoi, Saumoll, Somoi, Sumoy, Ximoll, Somoll,Ximoy o Xemoll, son d’altres noms que s’utilitzen per parlar del mateix raïm.

Celler: Pardas
Zona: DO Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi Rosat
Grau:  13’8%
Preu:  8’95€
Web: www.cellerpardas.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada