dimarts, 5 de maig del 2015

Original 1887 ‘ 08

En el món del cava hi ha dos conceptes que a vegades ens poden portar a confusió. Aquests son, el licor de tiratge i el d’expedició. Tots dos son igual d’importants i de necessaris per marcar l’ADN del producte. I és que el de tiratge, és una mescla de vi blanc, de sucre i de llevats que, en fermentar, produiran el diòxid de carboni i l'aroma característic. Un cop s’ha fet la segona fermentació en ampolla i per acabar el producte, es quant s’incorpora el licor d’expedició. Que és sucre dissolt en vi blanc. La quantitat de sucre que contingui aquest licor determinarà el tipus de cava. I sobretot si és un Brut, Dolç, Extra Brut, Brut Nature o Semi Sec.

Els productors en aquesta regió no només treballen les vinyes per obtenir el millor fruit per poder elaborar els vins base, si no que en moltes ocasions els secrets dels diferents vins son aquests licors. Que en la majoria dels casos, passen de pares a fills.

Aquest és el cas del Original 1887, un cava de la casa Llopart creat per celebrar el seu 125e aniversari i elaborat recuperant la composició dels primers caves de la casa.

La primera diferencia de com s’elaborava a com s’elabora, és en el cupatge. Ja que en l’actualitat les principals varietats de raïm son la macabeu o la xarel·lo i no pas la parellada, com és feia abans. Per aquest 1887, els raïms son de vinyes velles de cap als anys 50.

El acabat de producte, també és molt diferent, ja que en temps remots els caves contenien força sucre per amagar imperfeccions així com també per que els paladars demandaven vins més dolços. Ara n’hi ha molt pocs d’aquests.

De ben segur que també en son diferents els aromes a fruita blanca intensa, on podem trobar la pera com a eix central acompanyat de poma Golden i notes de nectarina. Quelcom d’herbes aromàtiques com el l’espígol i el romaní també hi son presents amb un fons de lleugeres notes torrades de fruits secs i de pastisseria.

En boca és un lleuger però elegant, senyorial i sobretot persistent.

Celler: Caves Llopart
Zona:  DO Cava
Varietats: Montonega (parellada), xarel·lo i macabeu
Tipus de vins: Cava Brut Nature Gran Reserva
Grau:  11.50%
Preu: 29.95€






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada