dimecres, 18 de febrer del 2015

Petit Carlania’13

En els darrers anys, hi ha hagut un canvi de tendència, en el gust del consumidor de vins. Dia a dia, any rere any, s’ha anat fent evident. Si recordem com eren els vins a finals dels anys noranta i fins fa pocs anys. Trobarem en la resposta, estructurats, potents, aspres, amb molta carga colorant i grau alcohòlic. A banda d’aromes torrats (derivats de les fustes), que no deixaven passar davant les notes fruitoses.

És diu que aquest fet, el de que els vins fossin així, era per satisfer i que els productes, agradessin a un crític de vins. D’aquesta manera, els cellers, tenien més possibilitats de que els vins fossin puntuats. Amb la conseqüència de garantir la seva venta. Fos com fos, fent-los d’aquella manera. S’unificaven, el seu origen és difuminava i el més important. La estructura i potencia, cansava al consumidor. Eren vins fets per tastar, no per veure l’ampolla sencera.

Però el més trist, és que l’essència de la varietat de raïm, l’origen i sobretot el fet de prendre vi per gaudir. Quedaven en un segon pla, per la dèria de molts cellers. Com deia aquell, tot cau per el seu propi pes. Tant és així que son molt pocs els que han seguit fent els vins d’aquella manera per convicció.

Però a l’altra cara de la moneda, també hi ha els que, elaboraven amb sentit comú. Que no han volgut pujar al carro de les modes i sobretot respectar els raïms que tenien a la zona.

En aquest cas, avui us presentem un celler que des dels seus orígens (l’any 2007) sempre ho ha tingut molt clar. La gent de Carlania Celler, va començar pas a pas, dins del  Celler de Viveristes de Barberà de la Conca. Al dos mil nou, fan el cop de cap, surten del viver i s’estableixen a les afores de Barberà de la Conca amb celler propi.

D’una gamma de cinc vins, en volem destacar el Petit Carlania. Un trepat pur de vinyes de més de 50 anys, procedent d’una finca (els Corrals) de dos hectàrees, de les sis que treballen. Situada al costat del riu Anguera. Sense intervenció ni acompanyament de fusta, un vi fi, de cultiu ecològic. Una part és elaborat amb maceració carbònica i  fent una maceració amb les pells de només 15 dies.

Aquestes dues practiques fan que ens trobem davant d'un vi de color apagat. Amb intensos aromers a maduixes, cireres, violetes i pebre rosa. Un pas de boca fresc i saborós. Una bona descoberta per tastar.

Celler:  Carlania Celler
Zona:  DO Conca  de Barberà                                  
Varietats:  Trepat
Tipus de vins: Vi negre jove (sense fusta)
Grau:  13%
Preu: 7’75€



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada