dilluns, 3 d’agost del 2015

Xare·lo Pairal'09

El roure, indispensable aliat del vi en l’immensa majoria dels casos quant aquest toca la fusta. És, sens dubte el material vegetal per excel·lència per envellir vins. Aquests indispensables dipòsits cilíndrics, fan que els vins negres tinguin una durabilitat més llarga, i que en el cas dels blancs li donen estructura i potencia. Però el cirerer, l’acàcia i el castanyer, en altres èpoques també han sigut les fustes nobles que han tocat els vins.

Tot i que en l’enologia moderna, el més conegut potser ha sigut el d’origen francès, en els darrers anys l’americà i últimament els dels països de l’est i espanyol, han anat agafant importància en el món del vi.
Així com el del país veí, França, s’acostuma a fer servir per el món del vi. 
El que és treballa en l’estat espanyol, és molt preuat en l’envelliment dels whiskys i un cop s’acaba el seu procés d’envelliment, fusta espanyola envelleix els vins de Jérez.

En els últims anys, a la zona del Penedès, el xarel·lo ha augmentat en producció i no només això si no que molts dels cellers d’aquesta zona, el reivindiquen com a varietat estrella del territori.

Però en mig de les desenes de cellers, que avui treuen pit amb la xarel·lo com a bandera. N’hi ha un de la zona del Garraf, que ja fa anys que n’elabora.
Can Rafols dels Caus, és un dels pioners productors que a l’any 98, va treure al mercat el Xarel·lo Pairal. Un blanc elaborat com és feia en temps remots, com els avantpassats varen ensenyar de generació en generació. Aquest curiosament és envellit en bótes de castanyer, demostració que el roure s’utilitza des de principis del segle passat.

Aquest tipus de fusta, fa que estiguem davant d’un vi d’un color groc intens, però no tant pujat de color com molts altres vins envellits. En nas presenta un intens aroma a pera confitada, però també trobem notes de flors de camamilla i un fons lleugerament especiat que ens recorda al pebre blanc.

En boca, saborós, intens i dolcenc, la fusta en cap cas passa davant del vi. Aquesta acarona el vi i l’accentua, el fa llarg i amb un tacte deliciós.

Celler: Can Rafols dels Caus
Zona:  DO Penedès               
Varietats: Xarel·lo
Tipus de vins: Vi blanc criat durant 6 mesos amb les seves mares i bótes de castanyer
Grau:  12.5%

Preu:  18,50€




2 comentaris:

  1. Bon dia, Xavi

    Comparteixo les excel.lències d'aquest Pairal i precisament de l'anyada que fas referència. La 2009 és una de les grans sense cap mena de dubte.
    Corregir-te només en una petita cosa: El preu. Penso que t'has deixat de posar un 1 davant el 8. Una forta abraçada i molt bones i merescudes vacances

    ResponElimina
  2. Ostres....
    Tota la raó, corregit!
    Merci, #salut!

    ResponElimina