dimarts, 16 de febrer del 2016

Ulls Negres'14


En passades publicacions, vàrem comparar la població de Verdú amb altres viles que son referent en l’elaboració de vins a nivell de Catalunya. Capmany, amb poc més de 600 habitants és  també una d’aquestes importants viles vinícoles del nostre país. Cal destacar la vintena de cellers particulars que hi ha actualment  sota la Denominació d'Origen Empordà.  Cellers com Santamaria, Oliveda, Celler Pages, Trias, Pairó, Arché i Oliver Contí en són un exemple.
Avui us volem parlar del celler Oliveda i sobretot d’una de les seves darreres novetats, el Ulls Negres. Un vi elaborat amb garnatxa i que te la peculiaritat de que envelleix en immensos dipòsits de roure francès de 4.500 litres.

Actualment aquest grup de cellers, Grup Oliveda, aglutina diferents cellers en aquesta zona del Alt Empordà. Cal destacar el museu d'aixetes que creà Josep Oliveda i Casanovas i que es troba en el celler Oliveda, el primer del grup. Més de 5000 aixetes componen la col·lecció i el seu origen és divers, ja que està composta per aixetes catalanes, franceses, gregues, egípcies i xineses de porcellana. Les més antigues daten del segle XV i són de bronze. La peça més antiga havia pertangut a la família dels Borja. Al museu també hi ha una ampolla de vi signada per Salvador Dalí.

Tornant al vi, us podem explicar que el fet de que envelleixi en aquests grans dipòsits de fusta, és per aportar-li una mica d’estructura al vi. Aquesta pràctica, és molt normal en força vins joves que s’elaboren en l’actualitat a casa nostra, la fusta en el vi ha de ser com la sal en els plats més refinats. No podem entendre un gran plat sense sal, però aquesta és per fer ressaltar tots els productes del mateix, sense que en sigui l’element principal. Amb la fusta i el vi, passa absolutament el mateix.

L’Ulls Negres’14 ens captiva amb el seu color cirera intens. Un color viu que te tonalitats de púrpures i que deixa entreveure la joventut d’un vi. A nivell aromàtic, podem parlar d’una garnatxa de manual. Les fruites vermelles son molt evidents sent protagonistes les cireres i maduixes en confitura. El vi te un fons especiat que ens recorda a la vainilla i notes dolces que ens fan pensar amb el cacau.

Celler:  Celler Oliveda
Zona: DO Empordà
Varietat: garnatxa
Tipus de vi: Vi negre jove
Grau: 14%
Preu: 7,25€







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada