dimarts, 12 d’abril de 2016

Tu Rai'13

Acabem avui amb el Tu Rai’13, el nostre monogràfic específic dels vins de la subzona Pallars. En els anteriors números hem parlat de totes les referències que trobem en aquesta subzona, fent un repàs així del que s’està elaborant actualment. El nom del vi que avui ocupa aquesta plana, és un nom força comú en la cultura lleidatana. El Tu Rai, vol ser un vi desenfadat, accessible i sobretot  proper.

Aquesta expressió, es molt utilitzada a casa nostra. Molts de nosaltres la utilitzem o sentim que la diuen altres persones. En una conversa la persona que la fa servir, normalment la utilitza per confirmar el que li explica el seu interlocutor.  El vi que porta aquest nom perquè és un vi lleuger i perfumat, fet a l’estil de temps remots.

El vi nascut al poble de Vilamitjana, s’adapta a allò que el mercat demanda, fins lleugers per poder gaudir des del primer moment que obrim l’ampolla.

El seu cupatge compost per la Monastrell, Ull de Llebre i la Garnatxa, el fan un vi accessible i sobretot amb un gran ventall d’aromes a fruita vermella.
I és que es evident que com en altre productes, el vi també entén de corrents de mercat i sobretots de perfils del consumidor.
En els darrers anys, veiem com cada vegada és busca més la subtilesa i el perfum per contra de potencia.
Encara que per ningú és bo el moment econòmic que estem vivint, aquesta crisi a fet que els cellers tinguin que baixar preus i fer nous vins. Buscant vins més dòcils, sense utilitzar les bótes i realitzant els primers vins dels cellers. Els més perfumats i fàcils de beure.

A part d’estar davant d’una novetat, també estem parlant d’un dels vins elaborats amb la varietat Monastrell.
És una varietat originària de Bordeus però, conreada històricament a l'Empordà i a Sagunt, es considera com una varietat tradicional a Catalunya, al País Valencià i a Eivissa i Formentera. El nom prové del llatí monesteriellu, diminutiu de monasterium 'monestir', probablement pel fet que era cultivat en monestirs, de la mateixa forma que s'anomenava Cartoixà al Xarel·lo. Altres noms són Garrut, al Pallars o Garró, al Garraf Xurret i Veremeta. En ocasions s'ortografia «monestrell». Sovint s'ha confós amb la Garnatxa Tintorera o Mourvèdre.
El vi elaborat amb raïm de monestrell és aromàtic, de gust que recorda les panses i de color robí intens


Celler: Celler Vila Corona
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Pallars)
Varietats: Monastrell, Ull de Llebre i Garnatxa.
Tipus de vins: Lleuger pas per bóta durant 5 mesos
Grau: 13%

Preu:  8.95€Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada