dimarts, 15 de setembre del 2015

Dolç Mataró'12

Tal i com passa en la resta del mon, en cada zona vitivinícola trobem unes varietats que son les típiques i pròpies d’aquella zona.
Però en alguns casos, trobem que aquestes son les mateixes però amb diferents noms, depenent del lloc on és troben.  Aquest cas ja l’hem estat comentant amb exemples com la ull de llebre i la tempranillo.
El que realment és sorprenent és que hi ha dues varietats que és diuen igual i que estan un a l’altra punta del mon.

Aquesta curiositat passa amb la varietat mataró, que és com és diu a la zona de Alella així com també en algunes zones d’Austràlia, Estats Units i França.
Realment la mataró és un clon de la varietat monastrell, però com hem dit, podem trobar una ampolla de vi del Sud d’Austràlia on en la conta etiqueta llegim que esta fet amb aquest raïm.
De fet aquesta varietat la podem trobar en tot l’arc mediterrani, des de la zona de la Provença fins a les murcianes Bullas, Yecla i Jumilla.

Normalment s’utilitza per fer vi negre amb força cos, estructura i potencia aromàtica.
De totes maneres l’exemple que avui hem triat és el d’un vi dolç, i és que cada vegada és més típic trobar-ne algunes propostes.
On realment s’expressa amb contundència i com un vi amb un gran potencial d’envelliment és a la francesa AOC Bandol, amb el seu Château de Pibarnon coma màxim exponent d’aquest.

En l’altre extrem de la conca s’expressa molt més lleugera amb una entrada dolcenca i amb uns aromes a fruita negra molt marcats.
Aquests dos extrems del mateix raïm és degut al clima molt més càlid que trobem a la zona sud de la península i sobretot a les hores de insolació.

El dolç de mataró de Alta Alella és un vi elaborat de raïms pacificats amb un contingut de sucre residual d’uns 175 grams per litre.

Aromes molt marcades a fruita negra és el seu resultat, on podem trobar des de les mores fins als aranyons passant per les prunes seques i un lleuger aroma a figa.
El seu pas de boca és elegant, equilibrat (sucre i acidesa) i lleugerament vellutat degut al seu pas per bota durant 2 mesos.


Celler: Alta Alella
Zona: DO Alella
Varietats: mataró
Tipus de vi: Vi dolç
Grau: 15 %
Preu: 18.50€


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada