dimarts, 1 de setembre del 2015

Valentia’13

Un poble deshabitat de l’Alt Urgell, a la venda per Internet per 749.000€. Aquest és el titular de la portada del diari Segre el dia de Santa Maria.
Ja fa unes setmanes, també varem poder llegir que la vila de Conill a l’Urgell, era comprada per convertir-la en un centre artístic i per artesans.
La dita diu que no tot és pot comprar amb diners, però al pas que anem, que voleu que us digui.

La reflexió amb la que començo l’escrit d’avui, ens va molt bé per recordar que per sort, el món del vi està a anys llum d’aquestes coses. I és que el vi que avui us presentem, és un vi elaborat amb una varietat de raïm molt minoritària. La Carinyena Blanca, estesa a la Catalunya Nord així com també en algunes zones del Empordà.

Està clar que pot haver-hi algú que vulgui traslladar aquesta varietat en algun altre indret, però mai podrà plantar vinyes velles. Les que avui fan el vi, tenen més de 60 anys.
I això us puc assegurar que no és compra amb tot l’or del món. D’igual manera que no es pot comprar el treball de la gent de Còsmic Celler. Projecte ubicat a Agullana que compta amb una extensió de 3 ha i que en l’actualitat és un referent en elaborar vins de varietats perdudes o poc utilitzades. Encara que en el seu llistat de vins, en podem trobar de fets amb raïms de varietats anomenades millorants o internacionals.

Tots els vuit productes que elaboren, son d’una sola varietat i de petites produccions. Buscant l’essència i la puresa de les varietats que fa servir per fer els vins. Carinyena blanca, carinyena negra i garnatxa gris. Les varietats de l’entorn. Però també trobem el cabernet franc, marselan (creuament entre la garnatxa negra i la cabernet sauvignon) i sauvignon blanc, estan entre el seu repertori.

El Valentia, s’elabora deixant macerar les pells de la carinyena blanca amb el most durant 24h a baixa temperatura. Aquesta practica, maceració pel·licular, es fa per tal d’aportar la màxima expressió aromàtica al vi. La fermentació, es fa en àmfores durant 30 dies, el vi reposa amb les seves mares durant els posteriors 3 mesos.

Celler: Còsmic Celler
Zona: DO Empordà
Varietats: Carinyena Blanca
Tipus de vins: Vi blanc criat amb les seves mares durant 3 mesos
Grau: 12’5%

Preu: 16€


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada