dimecres, 30 de setembre del 2015

Collita Roja'12

En els darrers temps estem d’enhorabona. Podem dir amb la veu ben alta, que els vins catalans han passat a ser (per fi) els més venuts a casa nostra. Com diria aquell, ningú és profeta a la seva terra. I això, per desgràcia, també serveix per les nostres varietats de raïm.
De fa collites, és sabut que el Xarel·lo és el raïm per el que varen apostar molts dels productors del Penedès. Però si tenim que parlar d’alguna varietat negra representativa, aquesta seria el Sumoll.

El Sumoll és una varietat de cep negra, encara que també existeix una subvarietat blanca.  És rústica, resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. El raïm és llarg i el gra és gros i llargarut.

És una varietat autòctona de Catalunya. El nom de Sumoll està relacionat amb el dialectal sumollar, amb el sentit de 'fer pansir o madurar', que prové del llatí submolliare.
El vi de raïm sumoll és aspre, de color molt fosc i no envelleix bé. La seva producció és baixa i el tractament per fer vins de qualitat és difícil. S'ha anat substituint per altres varietats i avui el seu cultiu és minoritari.
El sumoll és una de les varietats contemplades a les DO Catalunya, com la DO Penedès, DO Pla de Bages, DO Tarragona, entre d’altres.
L’accent internacional del Sumoll, arriba fins a l’altra punta del món. Ja que a Australia, s’han creat quatre híbrids a partir d’aquesta varietat.

Un dels màxims exponents en el treball d’aquesta varietat és el celler Pardas, ubicats a Torrelavit a la finca Can Comas.  El rigor i les ganes de fer les coses ben fetes per anar millorant any rere any, son sinònims del treball que estan realitzant.
En Ramon Parera, ja va ser un dels visionaris per fer que la Xarel·lo representes quelcom més per fer coupatge amb el cava.

Fruit de la seva passió i sentit comú, avui podem gaudir d’aquesta delicada delícia.

Les notes a fruites vermelles fresques, pètals de violetes, aromes delicats a té negre i especies com el pebre son la avant sala del pas de boca. Fi, elegant, refrescant i saborós.

Un gran vi amb una petita producció de unes dos mil dues-centes ampolles.

Celler: Pardas
Zona:  DO Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi criat durant un any en bótes de roure
Grau: 14%
Preu: 19.80€








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada