dimarts, 9 de setembre del 2014

Comalats Reserva'04

De color cirera picota amb el reflex cirera apagat, dens i brillant. En nas presenta aromes a fruita vermella madura, (maduixes) especies (clau d’espècie, patxuli i canyella) i  sensacions torrades aportades per el clima de on provenen les vinyes.
En boca és dens, profund, amb alguna tímida nota fresca i sobretot llarg i amb molt de volum.

Aquesta, a grans trets, és la descripció del Reserva’04 del celler Comalats. El vi que avui us apropem, és nascut a la Vall del Riu Corb, al poble de l’Ametlla de la Segarra.
Situat al sud de Cervera, aquest petit poble no te més de 700 habitants. I és allà on les 12 hectàrees cultivades per la família Bonet donen nom al projecte. De fet els Bonet feia molts anys que és dedicaven al cultiu de la vinya, però no va ser fins a finals dels noranta que en Jaume Bonet va decidir agafar el toro per les banyes i fer-ne vi. Una nota molt important a destacar és que el poble estar a uns 700m d’altitud. Encara que les vinyes és trobin en un clima càlid extrem, l’alçada fa que estiguin en un lloc fresc.

En l’actualitat comença el recanvi generacional, la Eva i l’Eloi, fills d’en Jaume s’encarreguen de la part comercial i l’elaboració.

El que llegiu, el reserva’04, pertany a una família de quatre vins. Tots amb dos denominadors comuns, la subzona (Valls del Riu Corb) i la varietat (Cabernet Sauvignon).
Del primer dir que el Corb, és un riu que neix a Rauric (Conca de Barberà) i desemboca al Segre passat Vilanova de la Barca. Dona nom a una important subzona de la DO Costers del Segre que a principis d’aquest estiu en varen fer la presentació a Verdú.
El cabernet sauvignon, és originari de la zona francesa de Bourdeaux, encara que és la que més s’ha extens per el món i pot ser la més famosa.
Amb gairebé deu anys d’envelliment entre criança en bótes i ampolla, és el vi que ens ha servit per explicar els que son d’aquesta família. Vi negre potent i estructurat.



Celler: Comalats
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Valls del Riu Corb)
Varietats:  Cabernet Sauvignon
Tipus de vins: Vi negre estructurat i potent
Grau: 15.5%
Preu: 13.95€




dimarts, 2 de setembre del 2014

Martialis'13

Si cerquem la paraula Sommelier al diccionari, en trobem la següent definició. El sommelier (del llatí sumiller: praefectus quidam in domo regiae ) és l'expert en vins que suggereix a la clientela en restaurants el vi apropiat per a l'ocasió.

Encara que aquest ofici s’ha normalitzat a casa nostra,  fa relativament poc temps que és conegut, des de els anys 90. Podríem afirmar que és gràcies al canvi de lideratge en la gastronomia mundial de França a Catalunya. I sobretot per la posada en escena de la fornada de cuiners abanderats per en Ferran Adrià, que de retruc aquesta figura estar totalment normalitzada.

Darrerament el Sommelier ha anat ocupant altres llocs de treball. A banda de la  definició que heu llegit en el nostre inici de l’escrit. També en podem trobar en botigues especialitzades, treballant colze a colze amb els enòlegs, en la venta per les xarxes o en clubs de vins i fins i tot n’hi ha que s’han especialitzat en el periodisme. Tot i que la veritable essència és dins dels restaurants.

Aquesta diversificació fa que Sommeliers com en Rafa Blanco de la Terrassa del Museu (Terrassa) , acompanyat del xef Artur Martínez (restaurant el Capritx, l’estrellat de Terrassa), s’aventurin a elaborar vins. El Martialis’13, n’és un clar exemple d’un vi fet a quatre mans. Al terme de Abrera, trobem les vinyes de macabeu, de més de 60 anys, que donen el fruit per fer el vi.
Tot i situar-nos en la part més nord occidental de la regió. Sabem que el macabeu, és una varietat que és més típica de la Catalunya interior. Part d’aquesta afirmació, és fa efectiva degut a que la mateixa gent de la DO Penedès, promociona la varietat Xarel·lo com a icona de la zona.   

I és que aquest vi mono varietal de macabeu, fet al Baix Llobregat. És un clar exemple del perquè no pot passar desapercebut aquest raïm dins de la zona. El primer pas, és arribar a un estat de maduració elevat de la fruita de la Vinya d’en Xesc, recuperada per dur a terme el vi.  Un cop és premsen, en premsa vertical, s’elaboren tres tipus de vins diferents amb el most obtingut.
Un vi jove amb acer inoxidable, i els dos següents envellits en roure francès i bótes d’acàcia amb treball sobre lies. Un altre dels secrets, és que els llevats son totalment autòctons, a banda de purs neutres perquè el tipus de raïm s’expressi amb total esplendor. 
El següent pas, és fer el cupatge dels tres vins i treure’l al mercat,  producció limitada de 2260 ampolles.

Zona:  DO Penedès
Varietats:  Macabeu
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 12%
Preu:  9.95€



dijous, 28 d’agost del 2014

Comunica'11

Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Skype o Youtube com tots sabeu, son avui les xarxes socials més importants que van sorgir encara no fa ni una dècada.

Aquesta jove i nova manera de comunicar-nos, de vegades, és una arma de doble full.

A banda de no entendre dels valors que ens varen ensenyar de petits, dins i fora l’escola, perduts i mai ensenyats per algunes de les generacions que ens varen succeir en el temps. Son una plataforma hedonista i purament narcisista de la vida de les persones en  molts casos.
Però si aquestes les utilitzem bé, poden ser unes grans transmissores de promoció no només d’empreses si no que també de persones. I el més important que fan la seva funció, Comunicar.

Ja fa anys que conec els artífexs d’aquest vi negre afruitat. Aprofito per obrir parèntesis i dir-vos que anem repassant les famílies de vins que podem trobar en el mercat en l’actualitat. Ja em entrat en els negres.

Doncs el que us estava dient, ja fa més de deu anys que sota el nom de Ya le Llamaremos,  en Pep i en Patri, vàren iniciar la seva trajectòria professional.
Bullas, Manchuela, Costers del Segre, Valencia, Penedès, Priorat i el Monsant, zones vitivinicoles on han treballat i que coneixen plenament.
Aterrats en aquesta darrera denominació d’origen i construint els pilars del seu celler, segell propi i sobretot escenari per que vaguin desfilant els actors principals (els raïms de garnatxa, carinyena, entre d’altres families) de l’obra.

Anem al vi, el Comunica’11, és un vi jove, sense criança ni pas per fusta. Elaborat per ser gaudit transmeten la realitat del raïm de l’anyada que toqui. Un vi afruitat amb notes de fruita negra i vermella, amb un pas de boca fresc i directe.
Ideal per poder compartir al voltant d’una taula i comunicar-vos amb els altres


Celler: Celler Comunica
Zona:  DO Monsant
Varietats: Garnatxa Negra, Carinyena i Syrah
Tipus de vins: Vi negre afruitat
Grau: 13’5%
Preu:  11,50€

dimarts, 19 d’agost del 2014

Sumoll Rosat’13

El tipus de vi que per excel·lència te més amants o detractors, és el rosat. No hi ha terme mig per aquests tipus de productes, o t’agraden o no t’agraden. I és        que la raó potser en l’estacionalitat de consum que tenen aquests tipus de vins, més centralitzada a les setmanes que dura l’estiu. Per això i perquè ens trobem a l’equador del mes de les vacances, avui us parlem d’un rosat de Sumoll.

I és en aquest instant, que ens aturem per explicar dues coses. La primera, que els vins rosats també son una de les famílies de vins que trobem en el mercat.  Fa dies, vàrem començar a explicar-les amb l’article del Guillamina’13 ( publicació del 27/07/2014), recordeu?.

I la segona, per parlar de la varietat de raïm que és l’única protagonista en aquest vi rosat. Encara que el més conegut sigui el  negre, de Sumoll  també en podem trobar de Blanc.
És una varietat rústica, autòctona del Penedès, tot i trobar-la en  altres indrets de Catalunya com és el cas de la Conca de Barberà o fins i tot en altres DO de Tarragona com la Terra Alta o el Priorat.
Te un gra allargat i és una de les varietats més resistents a la sequera molt delicada i de pell molt fina. El nom de Sumoll està relacionat amb el dialectal sumollar, amb el sentit de fer pansir o madurar. És per això que a banda de vins negres i rosats, també en trobem de dolços.
Sabem que en el món del vi hi ha un abans i un desprès, amb la fil·loxera de punt de inflexió, de  que desprès d’aquesta plaga mai s’han tornat a utilitzar peus francs per els ceps.
El Sumoll, era una de les varietats més esteses abans i desprès de la plaga. Però amb l’entrada de varietats foranies és va anar arrancant i substituint per d’altres com el Cabernet Sauvignon, Merlot , Syrah o Chardonnay.
La seva presència antiga es manifesta també en el gran nombre de variants dialectals del nom: Sumoi, Chimoi, Saumoll, Somoi, Sumoy, Ximoll, Somoll,Ximoy o Xemoll, son d’altres noms que s’utilitzen per parlar del mateix raïm.

Celler: Pardas
Zona: DO Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi Rosat
Grau:  13’8%
Preu:  8’95€
Web: www.cellerpardas.com




dilluns, 11 d’agost del 2014

La Pell Saviesa'12

Sota el pretext,  vinyes de 125 anys (plantades l’any 1889), utilització de fustes d’altres arbres que no sigui el roure, l’elaboració amb varietats com la Monsatrell, Mandó o Trobat i sobretot una minúscula producció de 276 ampolles.  Aquest és, encara que no ho sembli l’enunciat d’un vi de les nostres contrades.

Al poble d’Alfarràs al nord de la comarca del Segrià, trobem l’únic celler situat en una antiga gravera. Fa uns anys el conreu normalment de cereals era corrent en aquest tipus d’explotacions, però de vinya no en teníem coneixement fins fa pocs anys.

Sigui com sigui la vinya reposa sobre un terreny de còdols per l’influencia directa del Noguera Ribagorçana, ja que és troba tot just a escassos cinquanta metres.  Aquest fet fa que el riu actuï d’element termoregulador i fa que els intervals de temperatura entre el dia i la nit siguin més lleugers.  Encara que ens trobem en un clima càlid com és el cas tot i estar el celler situat a la falda del Pirineu.
Però la vinya de on provenen els raïms per fer aquest vi, que és part d’una col·lecció de quatre vins (dos de blancs i dos de negres)  que apareixen tots dels ceps que al principi de l’article hem comentat (125 anys de edat), son a Castelló de Farfanya, també al Segrià.

Cada una de les vinyes, son un espectacle, un monument únic, encara que siguin de peu americà. Empelt que suporta, la possible infecció de la fil·loxera, fong que va arrasa les vinyes que eren plantades amb el peu propi de la varietat a finals del segle XVIII.

Una curiositat d’aquella època, és que podem trobar un desordre en les plantacions, i és que s’intercalen plantes de raïm blanc i negre en un mateix racó de finca. A banda de que els marcs de plantació (distancia igual, entre cep i cep) no segueixen cap criteri.

Ens trobem davant d’una joia, que és d’un color apagat a cireres i gens intens, subtil. Com son les aromes que predominen a fruita vermella (cireres i groselles) sobre un fons de té negre per la influencia de les bótes de castanyer del Montsec.
El seu pas de boca, és fresc, fugint de tactes pesats i cansats. Ens refresca i perdura, com han anat perdurant any rere anys les vinyes per fer-lo possible. 

Celler: La Gravera
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Segrià)
Varietats: Garnatxa Negra, Monastrell, Mandó i Trobat
Tipus de vins:  Vi negre envellit durant 12 mesos en botes de Castanyer del Montseny
Grau:  12’5%
Preu:  57€








dimecres, 6 d’agost del 2014

Nelin'11

Tal i com vàrem anunciar la setmana passada, els primers articles d’aquest espai, son per narrar les diferents famílies de vins que podem trobar en el mercat. Avui seguim amb els vins blancs però en aquest cas, vins blancs amb bóta.

Passem dels vins aromàtics i frescos, per mostrar-vos els que tenen aquesta diferencia, la intervenció amb la fusta. En aquesta família necessitem parlar de sub-famílies. Ja que dins del grup que avui expliquem,  podem trobar diferents pràctiques enològiques que s’acostumen a fer, per complementar el treball d’aquests tipus de vins.

Segur que algunes de les exclamacions que passo a comentar, us deuen de sonar o si més no les haureu llegit en algun lloc, quant és parla de vins blancs. Unes de conegudes com, fermentacions en barrica o envellit en bótes de roure, i d’altres que no les tenim tant familiaritzades. Com és el cas de maceracions pel·liculars, sobre lies o battonage (en català bastonejar).
Però totes les que acabem de comentar, de expressions, son passos que es fan servir per fer vins blancs quant tenim fusta per mig.  

Avui us parlem del Nelin’11, un vi elaborat a la conegudíssima zona del Priorat per dos Rene Barbier, el pare (Ferrer) e impulsor de la zona a finals dels 80 i el fill (Meyer). Aquest darrer aporta una visió renovada dels vins de la zona i podríem dir que és un dels impulsors dels vins blancs elaborats en aquesta mítica DO, que com sabeu és la única de Catalunya amb una Q (de qualitat), acompanyant denominació d’origen.

El Nelin, és un vi elaborat amb vinyes velles de garnatxa blanca, macabeu i escanyavelles, fermentat en fusta i envellit en recipients en forma de ou de ciment i foudres (grans bótes) de 1200 litres. Amb aquesta recepta obtenim un vi amb un pas de boca rotund, amb un subtil taní però amb molt volum. Un vi d’aromes delicats a fruita blanca fresca (pera de Sant Joan) perfums florals (margarites) i herbes aromàtiques com la Maria Lluïsa.

Celler: Clos Mogador
Zona:  DOQ Priorat
Varietats: Garnatxa blanca, macabeu, viognier i escanyavelles
Tipus de vins: Vi blanc amb bóta
Grau: 14’5%
Preu:  27’90€








divendres, 1 d’agost del 2014

Guillamina'13


Desprès de passar unes setmanes d’inici d’estiu on l’aigua en singular i la pedra en particular, espatllava les vacances d’alguns i les vinyes d’altres. Els dies solejats, son la normalitat com toca per aquestes dates, així com també els vins de l’estil que avui us presentem.

Si agrupem en famílies, els diferents vins que podem trobar en el mercat en l’actualitat, ens en surten una dotzena. Aquestes les podreu anar veient a la fitxa que acompanyarem setmana rere setmana, en cada publicació. En el cas d’avui un vi blanc jove fresc i aromàtic.

Els vins que trobem dins d’aquest grup, son elaborats amb varietats blanques. La característica principal és que la fusta, no intervé en el procés de l’elaboració.

A banda de que estiguin elaborats amb la varietat de raïm que estiguin elaborats, i com és normal en el ADN dels vins fets d’aquesta manera, tots tenen aromes. Alguns més, alguns menys però, és molt important no confondre intensitat aromàtica amb si un vi és dolç o no.

Aquest comentari el faig desprès de veure que a dia d’avui, encara el consumidor parla de dolç, quant en definitiva vol parlar de vi aromàtic.

En el cas del vi d’avui, el Guillamina n’és un que es va crear per ser gaudit en aquestes dates, durant l’estiu.

La base del seu cupatge (mescla de varietats) és la Sauvignon Blanc, això aporta al vi bones sensacions aromàtiques i sobretot un bon ventall d’aquestes.
La fruita blanca (poma verda) la de pinyol (préssec) i la tropical (fruita de la passió)  son les primers notes que podem notar un cop flairem el vi. A aquesta base se li sumen perfums florals (gessamí) i d’herbes aromàtiques (fonoll i menta pinya).

El seu pas de boca, com és característic en aquests tipus de vins és molt fresc (s’activen les papil·les gustatives del sabor àcid, les que tenim als laterals de la llengua) i la seva intensitat ens deixa entreveure el gust del que trobàvem en nas.


Celler: Cercavins
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Valls del Riu Corb)
Varietats: Sauvignon Blanc, Garnatxa Blanca, Gewüztraminer i Chardonnay
Tipus de vins: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau:  12%
Preu:  6€