dimecres, 30 de setembre del 2015

Collita Roja'12

En els darrers temps estem d’enhorabona. Podem dir amb la veu ben alta, que els vins catalans han passat a ser (per fi) els més venuts a casa nostra. Com diria aquell, ningú és profeta a la seva terra. I això, per desgràcia, també serveix per les nostres varietats de raïm.
De fa collites, és sabut que el Xarel·lo és el raïm per el que varen apostar molts dels productors del Penedès. Però si tenim que parlar d’alguna varietat negra representativa, aquesta seria el Sumoll.

El Sumoll és una varietat de cep negra, encara que també existeix una subvarietat blanca.  És rústica, resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. El raïm és llarg i el gra és gros i llargarut.

És una varietat autòctona de Catalunya. El nom de Sumoll està relacionat amb el dialectal sumollar, amb el sentit de 'fer pansir o madurar', que prové del llatí submolliare.
El vi de raïm sumoll és aspre, de color molt fosc i no envelleix bé. La seva producció és baixa i el tractament per fer vins de qualitat és difícil. S'ha anat substituint per altres varietats i avui el seu cultiu és minoritari.
El sumoll és una de les varietats contemplades a les DO Catalunya, com la DO Penedès, DO Pla de Bages, DO Tarragona, entre d’altres.
L’accent internacional del Sumoll, arriba fins a l’altra punta del món. Ja que a Australia, s’han creat quatre híbrids a partir d’aquesta varietat.

Un dels màxims exponents en el treball d’aquesta varietat és el celler Pardas, ubicats a Torrelavit a la finca Can Comas.  El rigor i les ganes de fer les coses ben fetes per anar millorant any rere any, son sinònims del treball que estan realitzant.
En Ramon Parera, ja va ser un dels visionaris per fer que la Xarel·lo representes quelcom més per fer coupatge amb el cava.

Fruit de la seva passió i sentit comú, avui podem gaudir d’aquesta delicada delícia.

Les notes a fruites vermelles fresques, pètals de violetes, aromes delicats a té negre i especies com el pebre son la avant sala del pas de boca. Fi, elegant, refrescant i saborós.

Un gran vi amb una petita producció de unes dos mil dues-centes ampolles.

Celler: Pardas
Zona:  DO Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi criat durant un any en bótes de roure
Grau: 14%
Preu: 19.80€








dimecres, 23 de setembre del 2015

Caliu'11

Un cop passades les darreres setmanes de calor, i amb una temperatura més adient a la tardor arribada de cop a casa nostra. És moment de passar dels vins blancs, els rosats i caves als negres. Passem dels sopars a la fresca, compartint-los amb gent als vespres de calma, sofà i televisió i d’aquí quatre dies amb manteta i tot. La gastronomia de l’estació de l’any també ens demana, vins amb més estructura, més potencia per passar dels fruits del mar als productes de l’horta i de les carns de curta cocció als plats guisats.

Tot i que el vi d’avui, va ser tastat durant l’estiu, hem preferit esperar al canvi d’estació (que és preveu per aquest proper dimecres passades les 8 del matí) per presentar-lo.

En un dinar familiar al restaurant d’un bon amic i millor cuiner, en Jordi de l’Aimia, ens van servir el vi blanc del celler, el Bauma. Un blanc jove, molt equilibrat entre acidesa i perfum que no em va deixar indiferent. Arrel d’aquell moment, vaig creure que el treball que fa el celler, almenys amb la qualitat del blanc, era per explicar.

Passats uns dies, vaig tenir la sort de rebre a la Eva, perquè em presentes els vins de casa seva. Aquell dia varem poder tastar diferents referències, el Bauma, el Viern i el Caliu. Que et presentin el projecte de la mà de la persona que s’aixeca cada dia per vetllar-lo, és un autèntic plaer.

El celler, és ubicat a Vilanova de Prades al sud oest de l’àrea vitivinícola, just  a la frontera, entre la Conca i Costers. Des de l’any 2003, recuperen i treballen una vinya vella de l’avi que està plantada en terrasses a entre 800 i 900 metres d’alçada.

En l’actualitat, tenen un total de 10ha de vinya plantades, amb una producció d’unes quinze mil ampolles. Repartides entre els seus cinc vins que fan a dia d’avui.

De entre els productes que elaboren volem destacar el Caliu’11, vi homenatge als germans que tenen treballant la finca, elaborat amb samsó i syrah. Quina finura, equilibri, elegancia, com deia aquell conegut anunci de rodes, la potencia sense control, no serveix de res.

Un amor d’estiu en mode vitivinicola.

Celler: Vega Aixalà
Zona: DO Conca de Barberà
Varietats: samsó i syrah
Tipus de vi: Vi negre envellit en bótes de roure francès
Grau: 15 %
Preu: 24,95€






dimarts, 15 de setembre del 2015

Dolç Mataró'12

Tal i com passa en la resta del mon, en cada zona vitivinícola trobem unes varietats que son les típiques i pròpies d’aquella zona.
Però en alguns casos, trobem que aquestes son les mateixes però amb diferents noms, depenent del lloc on és troben.  Aquest cas ja l’hem estat comentant amb exemples com la ull de llebre i la tempranillo.
El que realment és sorprenent és que hi ha dues varietats que és diuen igual i que estan un a l’altra punta del mon.

Aquesta curiositat passa amb la varietat mataró, que és com és diu a la zona de Alella així com també en algunes zones d’Austràlia, Estats Units i França.
Realment la mataró és un clon de la varietat monastrell, però com hem dit, podem trobar una ampolla de vi del Sud d’Austràlia on en la conta etiqueta llegim que esta fet amb aquest raïm.
De fet aquesta varietat la podem trobar en tot l’arc mediterrani, des de la zona de la Provença fins a les murcianes Bullas, Yecla i Jumilla.

Normalment s’utilitza per fer vi negre amb força cos, estructura i potencia aromàtica.
De totes maneres l’exemple que avui hem triat és el d’un vi dolç, i és que cada vegada és més típic trobar-ne algunes propostes.
On realment s’expressa amb contundència i com un vi amb un gran potencial d’envelliment és a la francesa AOC Bandol, amb el seu Château de Pibarnon coma màxim exponent d’aquest.

En l’altre extrem de la conca s’expressa molt més lleugera amb una entrada dolcenca i amb uns aromes a fruita negra molt marcats.
Aquests dos extrems del mateix raïm és degut al clima molt més càlid que trobem a la zona sud de la península i sobretot a les hores de insolació.

El dolç de mataró de Alta Alella és un vi elaborat de raïms pacificats amb un contingut de sucre residual d’uns 175 grams per litre.

Aromes molt marcades a fruita negra és el seu resultat, on podem trobar des de les mores fins als aranyons passant per les prunes seques i un lleuger aroma a figa.
El seu pas de boca és elegant, equilibrat (sucre i acidesa) i lleugerament vellutat degut al seu pas per bota durant 2 mesos.


Celler: Alta Alella
Zona: DO Alella
Varietats: mataró
Tipus de vi: Vi dolç
Grau: 15 %
Preu: 18.50€


dimarts, 8 de setembre del 2015

Donyet'10

El món del vi, és un sector variant i amb moviment continu. És per això que a banda de estudiar tots els canvis a nivell de geografia i legislació, hi ha una altra assignatura que també és molt important.
Les novetats, els darrers vins arribats, el treball dels cellers i sobretot estar al dia del que passa dia a dia el sector.
El Donyet’10, és una de les novetats més fresques que han aparegut al mercat i que és fruit de l’entesa de dues grans empreses del sector.
Els integrants d’aquest meravellós tàndem són, per un costat Primeras Marcas i per l’altre la família Pérez – Barbier.
El primer implicat és una de les empreses de referència del nostre país, més de 25 anys avalen el treball que dia rere dia fan aquest grup d’amants del vi.
Si no fos per la passió que els il·lusiona dia a dia, no haguessin sigut un dels primers de portar els grans vins del planeta a casa nostra i tampoc a ser fidels amb les marques que porten ja que la qualitat i el sentit comú és el denominador de la filosofia d’aquesta casa. En l’altra part del projecte, joves però amb experiència, rauxa asserenada i sobretot treball, ganes i esforç. Han portat a Sara Pérez i René Barbier a ser un dels “nous” referents dins el panorama nacional.

En la mitologia catalana, el donyet es un tipus de follet, no tan petit com la majoria, que es dedica a anar a sobre de les crineres dels cavalls i conduir-los sols a les nits. Els encanta la velocitat.
Aquesta pot ser la definició del projecte, ja que un cop firmada la relació comercial, avui ens sorprenen amb aquest nou vi.
Flaires a fruita vermella fresca i negra acompanyades d’espècies i notes balsàmiques son el preludi aromàtic al pas de boca senyorial i fi que trobem.
El seu recorregut, és màgic, és incisivament fi i sobretot viu amb volum, fresc per gaudir-lo ara. Un bon exemple del que és un vi elegant.
És veu el treball i sobretot el gran treball en vinya, el fruit era sà i madur per aportar notes de fruita.

Gràcies per fer-nos partíceps de la vostra experiència en aquest sector.

Celler: Venus la Universal
Zona: DO Montsant
Varietats: Garnatxa Negra, Carinyena i Syrah.
Tipus de vins:  Envellit durant 10 mesos en bótes de tercer any de roure francès.
Grau: 14’5%
Preu: 18€
Web: www.diprimsa.es



dimarts, 1 de setembre del 2015

Valentia’13

Un poble deshabitat de l’Alt Urgell, a la venda per Internet per 749.000€. Aquest és el titular de la portada del diari Segre el dia de Santa Maria.
Ja fa unes setmanes, també varem poder llegir que la vila de Conill a l’Urgell, era comprada per convertir-la en un centre artístic i per artesans.
La dita diu que no tot és pot comprar amb diners, però al pas que anem, que voleu que us digui.

La reflexió amb la que començo l’escrit d’avui, ens va molt bé per recordar que per sort, el món del vi està a anys llum d’aquestes coses. I és que el vi que avui us presentem, és un vi elaborat amb una varietat de raïm molt minoritària. La Carinyena Blanca, estesa a la Catalunya Nord així com també en algunes zones del Empordà.

Està clar que pot haver-hi algú que vulgui traslladar aquesta varietat en algun altre indret, però mai podrà plantar vinyes velles. Les que avui fan el vi, tenen més de 60 anys.
I això us puc assegurar que no és compra amb tot l’or del món. D’igual manera que no es pot comprar el treball de la gent de Còsmic Celler. Projecte ubicat a Agullana que compta amb una extensió de 3 ha i que en l’actualitat és un referent en elaborar vins de varietats perdudes o poc utilitzades. Encara que en el seu llistat de vins, en podem trobar de fets amb raïms de varietats anomenades millorants o internacionals.

Tots els vuit productes que elaboren, son d’una sola varietat i de petites produccions. Buscant l’essència i la puresa de les varietats que fa servir per fer els vins. Carinyena blanca, carinyena negra i garnatxa gris. Les varietats de l’entorn. Però també trobem el cabernet franc, marselan (creuament entre la garnatxa negra i la cabernet sauvignon) i sauvignon blanc, estan entre el seu repertori.

El Valentia, s’elabora deixant macerar les pells de la carinyena blanca amb el most durant 24h a baixa temperatura. Aquesta practica, maceració pel·licular, es fa per tal d’aportar la màxima expressió aromàtica al vi. La fermentació, es fa en àmfores durant 30 dies, el vi reposa amb les seves mares durant els posteriors 3 mesos.

Celler: Còsmic Celler
Zona: DO Empordà
Varietats: Carinyena Blanca
Tipus de vins: Vi blanc criat amb les seves mares durant 3 mesos
Grau: 12’5%

Preu: 16€