Primera
part
Una
de les decisions més difícils quan l'adolescència està a les
portes de la vida és respondre a la pregunta: què vols ser de gran?
Potser
hi va influir el fet que la meva mare, per coses de la vida, s'hagués
de dedicar a l'hostaleria o el respecte que tenia als cambrers quan
anàvem a un restaurant. En tot cas, tinc gravat al cap el moment en
què vaig prendre aquesta decisió. Segur que més d'un, quan
llegeixi aquesta història, pensarà: aquest paio està fet un
“friqui”.
De
ben segur tindreu raó, però aquella decisió ha estat la més
encertada de la meva vida fins al dia d'avui. Així que content de
ser-ho.
Algú
recorda el bus de les professions?
Acabo
de fer l'exercici més comú en els temps que corren. M'adreço al
tot poderós Google i la tristesa m'envaeix al llegir que, des de
l'any 2011, aquest vehicle còmplice del jovent del nostre país va
acabar el seu viatge.
Va
ser perfecte sortir d'allà i, fent vuitè d'EGB, saber que el curs
següent anava cap a la capital de província a l'Escola d'Hostaleria
i Turisme de Lleida. I així va ser. L'estiu va passar i a mitjans de
setembre va començar l'aventura diària. El món es va obrir.
Recordo
perfectament el moment en què vaig conèixer una de les persones més
importants de la meva vida, en Francesc Teulè. Un noi de Bell-lloc
amb ulleres, molt simpàtic, que feia temps com jo esperant que ens
comencessin a cridar per classes.
Quina
vergonya que et vagin cridant i vagis entrant del pati cap a
l'edifici davant de tots els alumnes, que en aquella època, l'any
94, eren unes 500 persones. Per desgràcia el Teulè va anar a Primer
A i jo a la classe C.
A
l'entrar a l'escola la meva inquietud sobre el vi es va anar
despertant. A poc a poc m'anava interessant per les guies de vins
anuals per triar vins i caves que anàvem comprant després de molt
reflexionar (no teníem gaires diners a casa) per celebrar la festa
grossa del poble.
El
primer maître
que vaig tenir va ser l'Emilio del
restaurant Big-Ben. Era una de les sales de banquets més en boga de
la plana de Lleida en aquells moments. Allà vaig començar a fer
extres el cap de setmana mentre estudiava. L'Emilio em va donar un
consell que val més que tots els diners que pugui tenir el primer
nom del rànquing de la revista Forbes, que actualment ostenta en
Bill Gates.
Intentaré
replicar la conversa. Era el moment de sopar, després d'una llarga
jornada de treball. Estàvem menjant alguns dels plats que el
Ricardo, el xef, va cuinar per les celebracions que servíem:
Emilio:
«Sabeu
que hi ha un restaurant a Roses que està revolucionant la cuina?»
Ricardo:
«Ja
ho he vist, però fan unes barreges molt estranyes, segur que
t'agafen cagarrines....»
Eren
les 3 de la matinada. Devíem ser unes deu persones a taula. Jo vaig
parar l'orella a la conversa dels dos capitans d'equip.
Emilio:
«Algun dia hauríem d' anar a veure què fan aquella gent.»
Ricardo:
«M'estimo més no anar fins allà i fotre'ns una bona mariscada per
aquí.»
Acabada
la sobretaula i després de gaudir del nostre moment de relax, la
gent va anar tirant perquè al cap d'unes hores havíem de tornar-hi.
Estava recollint la taula, era l'últim que m'havia incorporat i em
tocava a mi fer les tasques de becari. En aquell moment l'Emilio em
va mirar i em va dir: «n'estàs
segur que vols ser cambrer tota la vida?, o maître?, o
director d'un restaurant?»
Jo
em vaig quedar sorprès, feia quatre dies que havia començat a
estudiar i a treballar. Mai m'havia fet aquell plantejament. El meu
pensament es va esfumar, les meves orelles estaven escoltant una
reflexió, un pensament, una manera d'entendre o de visualitzar el
futur.
—Coneixes
la figura del sommelier? —em
va dir.
«Un
sommelier és la persona que s'encarrega del servei del vi en el
restaurant, ara encara no n'hi ha gaires a Espanya. El Via Veneto de
Barcelona, el Zalacain a Madrid i pocs més tenen aquesta figura,
però a França és un personatge totalment instaurat a l'equip.»
Aquella
nit vaig anar cap a casa i alguna cosa dins meu em va fer veure una
llum.
Hola Xavier, espero segueixis escribint el teu diari que el trobo molt interessant. Ja trigues pel seguent capítol!!!
ResponEliminaMoltes gràcies Xavier per les tevés lletres, ajuden a seguir escrivint.
EliminaJa anem per Capítol 10, recent sortit del forn
Gràcies