En aquestes dates
passades, durant les festes nadalenques. És normal veure canvis en la
programació televisiva. Un dia d’aquests de manta i sofà, davant la televisió,
en un programa de refregits típics Nadalencs. Vaig veure un dels millors gags,
sense voler ser-ho, típics de l’APM. La
Sra. Maria Teresa Campos, dient allò de les varietats d’un Cava i al xarel·lo,
anomenant-lo xarel·10. A molts del meu sector ens ve al cap això del xarel·10
quant parlem del vi que avui us presentem. El Xarel·15 de Rubió de Sòls.
Doncs aprofitem
aquestes lletres, per explicar que encara que sembli oportunista. El nom del
vi, no te res a veure amb el que molts potser penseu. Sí, va ser un moment
èpic, la mostra, és que fa més de divuit anys i encara molts dels Catalans ho
tenim present. La pobra figura televisiva, va quedar retratada per una falta de
cultura, no només vitivinícola. Però això ara per ara son figues d’un altre
paner.
El Xarel·15, té
aquest nom per que és un vi elaborat amb la varietat de raïm xarel·lo amb quinze
mesos de criança. Els 5 primers, els passa fermentant lentament amb bótes, un
cop passat aquest temps. El vi passa a restar-ne 10 més en ampolla, fins la
sortida al mercat.
El raïm és
cultiva, en una extensió de vinyes plantades en unes cinc hectàrees. En el
municipi de Foradada (uns 500 metres sobre el nivell del mar) al paisatge
natural protegit del Montsec. La Solana, la Serra, la Casa i les Ribes són les
parcel·les on creix el Xarel·lo. Aquest prové d’una selecció clonal de
diferents xarel·los de Catalunya.
Estem davant de
l’únic xarel·lo 100% de la nostra zona. Un vi de color groc intens, degut al
seu pas per fusta. Brillant, dens, lluminós i amb textura. A primer cop de nas,
és presenta apagat, però quant li donem un parell de voltes a la copa, comencen
a desprendre tots els seus flaires. Com si fos un quadre, en primer lloc i ala
base, hauríem de visualitzar, codonys, peres llimoneres i de Sant Joan. Amb
pinzellades de confitura de peres. Però també hi trobem margarites, fonoll,
lleugeres notes salines, acaronades de sensacions dolces.
En boca, és quant
presenta el seu màxim esplendor, un vi amb caràcter que te ànima de vi negre
tot i ser un vi blanc. Fugint de les combinacions típiques i amb estructura per
aguantar plats de carn blanca. Un descobriment molt agradable.
Celler: Rubió de
Sòls
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Artesa)
Varietats: Xarel·lo
Tipus de vins: Vi blanc fermentat
durant cinc mesos en bótes i reposat deu mesos en l’ampolla
Grau: 13’7%
Preu: 15€
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada