El roure,
indispensable aliat del vi en l’immensa majoria dels casos quant aquest toca la
fusta. És, sens dubte el material vegetal per excel·lència per envellir vins. Aquests
indispensables dipòsits cilíndrics, fan que els vins negres tinguin una
durabilitat més llarga, i que en el cas dels blancs li donen estructura i
potencia. Però el cirerer, l’acàcia i el castanyer, en altres èpoques també han
sigut les fustes nobles que han tocat els vins.
Tot i que en
l’enologia moderna, el més conegut potser ha sigut el d’origen francès, en els
darrers anys l’americà i últimament els dels països de l’est i espanyol, han
anat agafant importància en el món del vi.
Així com el del
país veí, França, s’acostuma a fer servir per el món del vi.
El que és
treballa en l’estat espanyol, és molt preuat en l’envelliment dels whiskys i un
cop s’acaba el seu procés d’envelliment, fusta espanyola envelleix els vins de
Jérez.
En els últims
anys, a la zona del Penedès, el xarel·lo ha augmentat en producció i no només
això si no que molts dels cellers d’aquesta zona, el reivindiquen com a
varietat estrella del territori.
Però en mig de
les desenes de cellers, que avui treuen pit amb la xarel·lo com a bandera. N’hi
ha un de la zona del Garraf, que ja fa anys que n’elabora.
Can Rafols dels
Caus, és un dels pioners productors que a l’any 98, va treure al mercat el
Xarel·lo Pairal. Un blanc elaborat com és feia en temps remots, com els
avantpassats varen ensenyar de generació en generació. Aquest curiosament és
envellit en bótes de castanyer, demostració que el roure s’utilitza des de
principis del segle passat.
Aquest tipus de
fusta, fa que estiguem davant d’un vi d’un color groc intens, però no tant
pujat de color com molts altres vins envellits. En nas presenta un intens aroma
a pera confitada, però també trobem notes de flors de camamilla i un fons
lleugerament especiat que ens recorda al pebre blanc.
En boca, saborós,
intens i dolcenc, la fusta en cap cas passa davant del vi. Aquesta acarona el
vi i l’accentua, el fa llarg i amb un tacte deliciós.
Celler: Can
Rafols dels Caus
Zona: DO Penedès
Varietats: Xarel·lo
Tipus de vins: Vi blanc criat durant 6 mesos
amb les seves mares i bótes de castanyer
Grau: 12.5%
Preu: 18,50€
Bon dia, Xavi
ResponEliminaComparteixo les excel.lències d'aquest Pairal i precisament de l'anyada que fas referència. La 2009 és una de les grans sense cap mena de dubte.
Corregir-te només en una petita cosa: El preu. Penso que t'has deixat de posar un 1 davant el 8. Una forta abraçada i molt bones i merescudes vacances
Ostres....
ResponEliminaTota la raó, corregit!
Merci, #salut!