dissabte, 5 de març del 2016

Thalarn’13

Un dels objectius que des de sempre ha volgut aquest espai, és presentar-vos diferents propostes del món vitivinícola català. Així com també fer-ho des d’una vessant pedagògica però sobretot entenedora. Es per aquest motiu que durant les següents setmanes us presentarem les diferents propostes que s’elaboren en l’actualitat a la subzona Pallars dins de la DO Costers del Segre.
El Pallars és la zona més alta, en algunes ocasions les vinyes arriben gairebé fins als 2000m d’alçada.  En l’actualitat hi trobem vuit cellers. 

Castell d’Encús, és un dels cellers de referència no només a la subzona del Pallars ni a la denominació d’origen Costers del Segre, si no que s’ha fet un nom internacional en el món del vi. I és que des de l’any 2001, que en Raúl Bobet, artífex del seu projecte personal ha fet canviar la percepció sobre la qualitat que poden arribar a tenir els vins d’alçada.
Amb amplíssim recorregut professional a les seves espatlles i sobretot la recerca constant per la perfecció i millora dels seus vins, fan que avui dia parlar de ell és parlar de valor segur. Aquest reconeixement li arriba desprès d’anys i anys de treball en grans cases de les millors famílies del panorama vitivinícola mundial.

Una de les grans aportacions que sempre recordarem d’aquest incansable home del vi, és la fermentació a la pedra. Aquesta pràctica, recrea la manera d’elaborar vins  com és feia en aquest indret en l’època medieval, ja que de manera parcial o total, hi han un bon nombre de varietats de les 24 hectàrees  de vinyes que probe que passen per la pedra. 
Actualment el celler elabora tot tipus de vins, de tots colors, amb tot tipus de materials, també d’escumosos, de dolços i secs. Una de les especialitats de la casa son les fermentacions en cubs de pedra natural. Val la pena el viatge al celler per veure-ho.

Avui us presentem el vi que porta el nom del poble on hi ha les vinyes. Un syrah d’aromes profunds on les fruites negres i vermelles madures estan a la ordre del dia (mores, nadius, maduixes, cireres i gerds) també podem percebre subtils flaires d’espècies com la vainilla i el clau. És delicat, elegant i amb recorregut. Sens dubte un dels millors vins de casa nostra i de Catalunya.

Celler: Castell d’Encús
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Pallars
Varietat: Syrah
Tipus de vi: Vi negre de mig cos
Grau: 14 %
Preu: 32,50 €


dimarts, 1 de març del 2016

Gotim Bru'13

Un vi de la plana , del qual el nom no és recorda, va ser conegut en el seu moment arreu del país. Hem començat l’escrit d’avui com si d’en Quixot és tractés per que aquesta referència del Castell del Remei, és una de les obres celebres en viticultura de casa nostra.
Parlem d’un dels vins mes representatius de la denominació d’origen Costers del Segre, el Gotim Bru. Però com veuran a la foto de l’ampolla que acompanya l’article,  actualment ha canviat de vestimenta, la gent del celler han fet un canvi d’etiqueta.

Aquest és el nostre petit homenatge al vi mes conegut i representatiu de les terres de Lleida arreu del país.  I és que el Gotim Bru, va ser durant molts anys el Best Seller en vendes a moltes de les botigues i restaurants de Catalunya, cap allà a principis dels anys dos mil.

Elaborat a la subzona de l’Urgell enmig d’un dels paratges més macos que ens regala l’àrea interior vitivinícola de Catalunya, el Castell del Remei. Com ja hem esmentat en diferents articles, aquest lloc, va ser creat per la família Girona (alta burgesia Barcelonina) com a indret per el seu repòs. Fruit de la devoció per la mare de Deu del Remei, va ser batejat amb el nom que avui és coneix.

Però anem al vi, elaborat amb els raïms de ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot i garnatxa. El Gotim Bru sempre és sinònim de fruita i lleugeresa, d’aquells vins que sempre venen de gust beure’n una copa i sobretot repetir-ne.

Donen estructura i profunditat al Gotim Bru el roure francès i americà, reposant uns deu mesos per que el vi tingui una estructura de mig cos.

A nivell de tast, podem dir que el Gotim Bru estar fet collita a collita amb eines d’alta costura i sobretot destaquem el treball i esforç que s’ha de fer any rere any des del celler per tal d’oferir cada collita el mateix vi. Aquest és el gran secret d’aquest vi i sobretot el que busca sempre el seu públic.

Fruites vermelles de mitja intensitat en nas, pas ferm però fresc i sobretot amb textura, cos i volum.

Ideal per compartir amb amics en aquestes barbacoes que arribaran amb la bonança en els darrers mesos.

Celler: Castell del Remei
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Urgell
Varietat: Ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot i garnatxa
Tipus de vi: Vi negre de mig cos
Grau: 14 %
Preu: 7,95€


dimecres, 24 de febrer del 2016

Sang de Corb’13

Lo vi fa sang, la carn fa carn i els diners van allà on n’hi han. Aquesta és una de les frases que de tant en tant i sempre al voltant de la taula del menjador recorda en Magi, el meu tiet, a tota la familia.

Avui, ens introduïm en una de les denominacions d’origen de casa nostra que més destaca en els darrers anys. La DO Terra Alta, situada al sud oest de les nostres terres, just al costat de la frontera natural que hi ha entre Catalunya i Aragó. La capital de la DO, és Gandesa, i l’extensió de les vinyes és dins de la comarca de la Terra Alta, de nord a sud i de l’est a l’oest.

Els blancs de la zona, elaborats amb garnatxa o macabeu, les varietats representatives del territori, van arribar amb més força que mai a principis dels anys 2000.

El vi que us presentem, és un negre, i es que els negres de la terra, moltes vegades comparats amb altres referències de zones com Priorat, Costers del Segre o Montsant. Han anat millorant en el temps i sobretot s’han anant equilibrant. Una quadratura del cercle entre alcohol, fruita, acidesa i fusta, l’equilibri perfecte del món del vi.

El cupatge del Sang de Corb, integra tres de les varietats més nostrades del nostre territori. Garnatxa negra, estesa en tot l’arc mediterrani, garnatxa peluda, anomenada així per la vellositat que hi a les fulles i la carinyena. Vinyes plantades fa més de 65 anys, entre altres conreus de la dieta mediterrània com les oliveres, ametllers i pomeres.

El vi envelleix durant un any en bótes de roure francès de 300 litres, la intenció es acompanyar el vi en el temps que perduri en vida. Donar-li esquelet, estructura i abric en el temps.

Subtil color, d’aromes delicats i profunditat en el pas de boca. Aquesta seria la base de la descripció del vi a nivell sensorial. Fruita vermella fresca en primera instància, maduixes, gerds i cireres en el seu punt òptim de maduració son l’avantsala de les flaires que podem percebre en boca. Recte, amb volum però amb tímida acidesa que creix en el transcurs de cada glop. Una gran descoberta en el temps hivernal.

Celler: Frisach
Zona: DO Terra Alta
Varietat: Garnatxa negra, garnatxa peluda i carinyena
Tipus de vi: Vi negre de mig cos
Grau: 14 %
Preu: 19,95€


dimarts, 16 de febrer del 2016

Ulls Negres'14


En passades publicacions, vàrem comparar la població de Verdú amb altres viles que son referent en l’elaboració de vins a nivell de Catalunya. Capmany, amb poc més de 600 habitants és  també una d’aquestes importants viles vinícoles del nostre país. Cal destacar la vintena de cellers particulars que hi ha actualment  sota la Denominació d'Origen Empordà.  Cellers com Santamaria, Oliveda, Celler Pages, Trias, Pairó, Arché i Oliver Contí en són un exemple.
Avui us volem parlar del celler Oliveda i sobretot d’una de les seves darreres novetats, el Ulls Negres. Un vi elaborat amb garnatxa i que te la peculiaritat de que envelleix en immensos dipòsits de roure francès de 4.500 litres.

Actualment aquest grup de cellers, Grup Oliveda, aglutina diferents cellers en aquesta zona del Alt Empordà. Cal destacar el museu d'aixetes que creà Josep Oliveda i Casanovas i que es troba en el celler Oliveda, el primer del grup. Més de 5000 aixetes componen la col·lecció i el seu origen és divers, ja que està composta per aixetes catalanes, franceses, gregues, egípcies i xineses de porcellana. Les més antigues daten del segle XV i són de bronze. La peça més antiga havia pertangut a la família dels Borja. Al museu també hi ha una ampolla de vi signada per Salvador Dalí.

Tornant al vi, us podem explicar que el fet de que envelleixi en aquests grans dipòsits de fusta, és per aportar-li una mica d’estructura al vi. Aquesta pràctica, és molt normal en força vins joves que s’elaboren en l’actualitat a casa nostra, la fusta en el vi ha de ser com la sal en els plats més refinats. No podem entendre un gran plat sense sal, però aquesta és per fer ressaltar tots els productes del mateix, sense que en sigui l’element principal. Amb la fusta i el vi, passa absolutament el mateix.

L’Ulls Negres’14 ens captiva amb el seu color cirera intens. Un color viu que te tonalitats de púrpures i que deixa entreveure la joventut d’un vi. A nivell aromàtic, podem parlar d’una garnatxa de manual. Les fruites vermelles son molt evidents sent protagonistes les cireres i maduixes en confitura. El vi te un fons especiat que ens recorda a la vainilla i notes dolces que ens fan pensar amb el cacau.

Celler:  Celler Oliveda
Zona: DO Empordà
Varietat: garnatxa
Tipus de vi: Vi negre jove
Grau: 14%
Preu: 7,25€







dimarts, 9 de febrer del 2016

Cap de Ruc'12

Quan vaig començar en el mon del vi, aviat farà quinze anys, mai em vaig imaginar que al cap dels anys es podrien comprar vins interessants en les grans superfícies. Aquest fet te la seva lògica, i es que el món del vi és dinàmic. Tant es així que la figura del Sommelier com la manera de tractar el vi per als cellers ha anat agafant diferents formes.

En temps remots, els vins que s’oferien en els supermercats, no garantien una bona relació qualitat preu. Sovint eren mal vistos, per la seva baixa qualitat i sobretot per com eren conservats en aquests grans magatzems. Però des de fa uns anys cap aquí, molts comerços han treballat per canviar aquesta sensació. Avui podem comprar vins interessants que esperen en els prestatges del mateix passadís davant de garrafes d’oli, refrescos o dolços.

Un clar exemple i valor segur és el Cap de Ruc Garnatxa. El seu nom cridaner, l’etiqueta groga vistosa, però sobretot la relació preu plaer, el fan un dels vins més interessants que podem trobar avui en dia en molts comerços d’alimentació del nostre país.

Aquest Montsant, neix a la vila de Cornudella del Montsant a més de 400 m d’altitud. El celler elabora diferents gammes de productes i vins de tots colors, blancs, rosats i negres.

El Cap de Ruc’12 garnatxa, és vi jove que envelleix quatre mesos en bótes de segon any de 400 litres. Les vinyes que fan el raïm per aquesta referència, es van plantar l’any 79 a la finca Les Vedrenyes.
La collita del 2012, va ser primerenca i marcada per un clima força calorós i amb escasses pluges. Any tèrmicament càlid amb lleugers contrastos tèrmics que personalitzen l’anyada amb una gran intensitat aromàtica i una lleugera acidesa que li aporta molta frescor.

El resultat, és un vi fresc, lleuger, perfumat i amb bon recorregut en boca. Les seves aromes a fruita vermella i negra el fan accessible i el fet de que reposi en bótes de segon any (utilitzades) que sigui lleuger en boca. Una bona solució per quant tenim un sopar inesperat. Degut a la seva acidesa, combina perfectament amb sopars on els embotits en siguin els protagonistes.

Celler:  Celler Ronadelles
Zona: DO Monsant
Varietat: garnatxa
Tipus de vi: Vi negre jove
Grau: 14.5 %
Preu: 5,50 €





dimarts, 26 de gener del 2016

La Germana’15

Aquest any la gent de Pascona, està de celebració. I és que el seu vi blanc jove, anomenat la Germana, fa 25 anys. La Mare, Lo Pare, Lo Petitó i la Maria Ganxa, acompanyen la referència blanca jove de la casa. Vint-i-cinc collites, any rere any, d’un vi blanc jove fresc i aromàtic. Tot i que el vi va néixer amb un altre nom, 991’n macabevs, no ha sigut fins a les darreres collites que l’han rebatejat com la Germana. 

L’escenari d’on surten els fruits per poder elaborar els vins abans esmentats, és una finca dividida en 17 parcel·les diferents amb una gran diversitat de sòls, alçades i orientacions.  Argiles, arenes i llicorella, son els sòls principals on reposen les vinyes.

Si entrem en matèria a parlar de La Germana’15, podem dir que és un vi jove (sense bóta) elaborat amb les varietats de macabeu, viognier, chenin blanc, müller tourgau i muscat de frontignan. Un cupatge curiós, que intentarem explicar. El macabeu que és la varietat que més percentatge té aquest vi, aporta estructura i força. A aquesta se li sumen els raïms perfumats de viognier, muscat i müller tourgau i la chenin que tanca el cercle aportant-li acidesa. Una acidesa necessària degut a la potencia del macabeu i els perfums de les altres varietats.

Aquest tipus de combinacions de raïm son força corrents en els darrers anys a casa nostra. Els cellers busquen vins vius i senzills de beure, amb una bona intensitat aromàtica. Aquesta percepció moltes vegades es confon amb el gust dolç.

A nivell de tast, destaquen les notes afruitades quan apropem el nas dins la copa. Fruites blanques (pera i nectarina) i cítrics (aranja i mandarina), prenen el protagonisme davant dels aromes a flors (flor de taronger i gessamí ), que queden en un segon pla.  El seu pas per boca és fresc amb una acidesa destacada.

Una petita producció de no més de 3000 ampolles  i un sistema instaurat en l’ampolla que fa que al servir-lo no caigui cap gota de vi, son algunes de les peculiaritats de La Germana’15.

Celler: Pascona
Zona: DO Monsant
Varietat: macabeu, viognier, chenin blanc, müller tourgau i muscat de frontignan
Tipus de vi: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau: 12 %
Preu: 7,50 €




Bregolat'09

La nostra regió vitivinícola, la denominació d’origen Costers del Segre, és va fundà l’any 1986. Des de finals dels anys setanta, existien diferents projectes que anàvem donant-li forma. En l’actualitat podem gaudir de l’única zona de Catalunya que te integrades dins seu set sub zones. Aquestes conformem la diversitat del territori, que com a província ja te, i ocupen set espais ben diferenciats dins la mateixa area.

Avui ens centrarem en la sub zona Artesa, com el seu nom indica aquesta és la que aplega els pobles del voltant de la vila que dona nom al territori.

Entre les serres de Sant Manet i Montclar la família Bregolat inicià el seu projecte. Plantaren  8ha de vinya de les varietats de raïm blanques de macabeu, sauvignon blanc i gewüstraminer i les negres de garnatxa, cabernet sauvignon, merlot i syrah. 
En l’actualitat elaboren quatre referències, dues en format blanc i dues de negre.
Com diu la dita, el vi comença a la vinya. I tant és així que tot i disposar del material necessari per poder elaborar els seus productes. El celler, és l’espai per fer-los possible, però sense ostentacions. Amb lo necessari.Al costat del seu nom, trobem el seu eslògan. Cultura ecològica i és que les vinyes estan  envoltades de bosc i natura.

Tant en els vins blancs com en el negres, el format es repeteix. I és que els petits (que així és diuen) son vins jovials, fruitosos, aromàtics, la porta d’entrada del celler.
A aquests, els segueixen un esgraó per sobre els Bregolat blanc i negre. Estan per sobre, per que els millors raïms van per aquestes referències. Així com també els materials que utilitzen.

A nivell de tast podem destacar el seu vi negre de gamma alta. Aquest és d’un color cirera picota madura i molt intens. En nas, percebem les flaires a fruita negra molt marcades (derivades del cabernet i el merlot) acompanyades dels aromes de fruita vermella que venen per la garnatxa. Trobem també, notes aromàtiques que ens recorden a les especies, així com, també les herbes aromàtiques.

Celler: Bregolat
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Artesa
Varietat: cabernet, garnatxa, merlot i syrah
Tipus de vi: Criat durant 10 mesos en bótes de roure francès, americà i de països de l’est
Grau: 14%
Preu: 11,5€