Set cellers
ofereixen propostes per a l’enoturisme emergent
El Sommelier
Xavier Ayala considera que els vins de la Vall del Riu Corb són
‘patrimoni’ del territori.
Vins del Riu
Corb és una iniciativa dels cellers L’Olivera Cooperativa, Cercavins, CasaPardet, Cal Cabo Celler, Petit Duran, Analec i Comalats, que s’han unit per a
impulsar la Vall del Corb i els seus vins. Aquests cellers ofereixen visites
guiades a les vinyes, als cellers i també maridatges, tot mostrant el patrimoni
de la vall del riu Corb, que passa per les comarques de l’Urgell, la Segarra i
la Conca de Barberà. Vins del Riu Corb compta amb l’acompanyament del projecte
GUSTUM, que treballa per al desenvolupament del món rural a través dels
productes locals.
Els vins i
escumosos que s’elaboren als pobles de la vall del riu Corb reben la
Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre –Vall del Corb és una subzona de
les set que té la DO Costers del Segre. Tenen la característica que es cultiven
en un territori en què bufa la marinada, un vent que suavitza la calor de
l’estiu i contribueixen a alentir la maduració del raïm amb què s’elaboren els
vins i els escumosos. Per això, els vins que s’obtenen tenen una graduació
alta, però no excessiva, i copsen un caràcter determinat, molt lligat al
territori de secà i d’interior. Segons Pau Moragas, de L’Olivera Cooperativa,
s’obtenen vins “equilibrats, frescos i amb una acidesa adequada”.
De fet, el
sommelier Xavier Ayala ha presentat els vins de la vall del riu Corb com “un
element més del patrimoni de la zona”. Ha afegit: “Als voltants de Verdú, els
monjos cultivaven vinyes i elaboraven vi des de temps remots. Fer vi és un fet
cultural, arrelat a la vall.” Els responsables dels cellers Vall del Riu Corb
són viticultors, produeixen raïm i també elaboren els vins, cosa que els permet
treballar el cep des de la tradició i la coneixença del cultiu.
La tranquil·litat, el silenci, les cabanes de volta, les masies de pedra seca, el
llegat els monjos cistercencs i, sobretot, la gastronomia i els vins, s’han
convertit en un atractiu turístic per als visitants. Potenciar l’enoturisme i
promocionar el territori de la vall del riu Corb és l’element comú que ha mogut
els cellers de Vins del Riu Corb a unir-se i a caminar plegats. Els cellers que
formen, per ara, Vins del Riu Corb esperen anar incorporant nous membres a la
iniciativa.
Els set
cellers de Vins del Riu Corb, juntament el sommelier Xavier Ayala han fet un
acte de presentació de Vins del Corb, aquest dijous al vespre al Castell de
Verdú. Han assistit a la l’acte unes 100 persones
vinculades a la vall del Riu Corb, al món del vi, al projecte GUSTUM, a més a
més de representants dels ens locals, empresaris i propietaris de restaurants,
entre d’altres.
Núria Boté
Verdú, 12 de juny de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada