Seguim omplint la
bóta de la secció #Tastats2.0. Avui us
volem presentar un nou vi, el Vi Bord Blanc’13,
un vi solidari.
Molts de
vosaltres haureu sentit l'expressió “vins d’alçada”. Es tracta d'un terme
relativament novedós. Però que vol dir realment aquesta expressió?
Està clar que és
ben senzill d’entendre, especialment si tenim en compte la data geogràfica: el
celler que ha elaborat aquest vi és del poble d'Olp, que en temps remots
pertanyia a la Baronia de Sort. Com ja haureu deduït, la designació “vinyes
d’alçada”, doncs, fa referència a les
vinyes que estan en alçada, ja sigui al Pirineu o en qualsevol altre
indret.
Sobre el Batlliude Sort, nom del celler que elabora el vi, hi ha moltes coses a dir. Per exemple, que aquest fou fundat l’any 2008
amb la primera plantació gràcies a la inquietud de cinc “pallaresos” amants del món del vi, moguts per aquesta
passió i per tornar a la terra que els va veure nèixer, és a dir les vinyes que
abans regaven moltes valls del Pirineu.
Així doncs, varen
apostar fermament per varietats que resistissin i sobretot s’adaptessin bé al
clima i a l’alçada, d'aquí les 2.5ha de Pinot a Finca Barreró, on el projecte
va veure la llum.
Al cap de poc temps,
i enamorats pels prats que hi havia al voltant d’aquesta parcel·la, l’aposta va
ser alta i es van fer amb la Borda d’en Cebrià. Es tracta d'una extensió de més
o menys 50 ha, amb un paller majestuós i la borda, ara totalment reformada i
utilitzada per poder tastar els vins amb calma en un paisatge BRUTAL!
Al voltant de les
terres que envolten la casa trobem petites finques amb diferents orientacions i
tipus de sols. És allí on neix el concepte Vins
d’alta Muntanya.
A la Pinot Noir se
li van sumar la Viognier i la Riesling, varietats que estan sobradament
preparades per a entorns com el Pirineu. Però com en d’altres projectes i en
altres disciplines, també hi ha una zona d' I + D, en forma d’amfiteatre on
trobem raïms com les Garnatxes, tant blanca com negra, el Mediterrani
Moscatell, el Sauvignon Blanc,
l’espantadíssim Xarel·lo i la Gewürstraminer com a blanques i el Merlot o Syrah de fosques.
El vi que us
mostrem, el Vi Bord Blanc 2013 Edició Especial “Vi per Vida” es va embotellar
pel primer Tast Solidari contra la
metàstasi que es va realitzar el passat 31 de Maig a Molleurssa. Va ser la presentació mundial del vi, ja que
a banda de ser la primera anyada, va ser el
primer dia que sortia de casa.
De Vi Bord, la
gent del Batlliu en fa tant de blanc com de negre i només es pot trobar per
l'àrea geogràfica de Sort. Així doncs és un vi que només es ven a la zona del
Pallars. És un vi de poble fet per al poble i elaborat per tal de refrescar
l’estiu. Un vi sense pretencions, que no vol ser ostentós.
Un vi de boca més
que de nas, encara que podem percebre tota la potència de la joventut de les
vinyes i un aroma central del vi que ens recorda a la Fruita blanca com el
préssec o la nectarina.
En definitiva un
vi fet amb el cor per donar a conèixer una mica millor la DO Costers del Segre
i sobretot amb esperit solidari.
SALUT!
Vi Bord Blanc / Edició Especial Vi per Vida'13
DO Costers del Segre / Subzona Pallars
Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Xarel·lo i Garnatxa Blanca.
Vi blanc jove fresc i aromàtic
Foto: Quim Turon
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada