Recordo en Raimon
dient: “qui perd els seus orígens, perd la seva identitat”. Em ve a la ment aquesta
cèlebre frase del cantautor valencià en recordar l’actitud que van tenir els
catalans el passat 9 de novembre.
La dita està a l’ordre
del dia si tenim en compte que fa uns anys va començar la corrent del kilòmetre
zero. El consum del producte local i l’elaboració de plats amb producte local
es fa cada cop més evident. Aquesta tendència també s’observa en la recuperació
de productes elaborats com es feien en temps remots.
En el món del vi
també hi ha una corrent de tornar als orígens. No només en la recuperació de
varietats de raïm, sino també en la manera d’elaborar-lo. En foudres (recipients de fusta gegants), en
dipòsits de ciments, en fibra de vidre, en antics cups de pedra naturals, i
fins i tot, en àmfores.
Tot i que la
imatge de celler, per a molts, és entre bótes de fusta. Hem de viatjar al passat
per recordar que antigament els romans elaboraven els vins en àmfores de
terracota.
El 2012 a Màlaga
varen trobar una àmfora amb vi que datava del segle I d.C. A dia d’avui podem
anar a Bonastre, al Baix Penedès, allí tots els vins que elabora l’Eduard Pié toquen
la terracota i no la fusta.
Però és que en Pié
fa una doble tasca. Per un costat, treballa i recupera varietats ancestrals. Per
l’altre, empra mètodes de generacions passades. El xarel·lo vermell’13 n’és un
clar exemple.
El raïm prové de la finca La Caseta, a 170 m d’ altitud amb una forta influència marítima per
la proximitat del mar (6km). Es tracta de sòls calcaris de poca profunditat i
escassa matèria orgànica.
L’elaboració comença amb una
acurada selecció del raïm en el cep i verema manual. Desprès és refredat el
raïm fins a la seva congelació i posterior maceració pel·licular abans de
fermentar. Un cop el vi fermenta, passa a criança sobre mares durant 5 mesos.
És l’essència del mediterrani dins d’una ampolla.
Celler: Sicus
Celler
Zona: Baix Penedès (Bonastre)
Varietats: Xarel·lo Vermell
Tipus de vins: Vi blanc reposat
durant 5 mesos amb les seves mares
Grau: 11.5%
Preu: 11€
Web: www.sicus.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada