En els darrers
anys, hi ha hagut un canvi de tendència, en el gust del consumidor de vins. Dia
a dia, any rere any, s’ha anat fent evident. Si recordem com eren els vins a
finals dels anys noranta i fins fa pocs anys. Trobarem en la resposta,
estructurats, potents, aspres, amb molta carga colorant i grau alcohòlic. A
banda d’aromes torrats (derivats de les fustes), que no deixaven passar davant
les notes fruitoses.
És diu que aquest
fet, el de que els vins fossin així, era per satisfer i que els productes, agradessin
a un crític de vins. D’aquesta manera, els cellers, tenien més possibilitats de
que els vins fossin puntuats. Amb la conseqüència de garantir la seva venta.
Fos com fos, fent-los d’aquella manera. S’unificaven, el seu origen és
difuminava i el més important. La estructura i potencia, cansava al consumidor.
Eren vins fets per tastar, no per veure l’ampolla sencera.
Però el més
trist, és que l’essència de la varietat de raïm, l’origen i sobretot el fet de
prendre vi per gaudir. Quedaven en un segon pla, per la dèria de molts cellers.
Com deia aquell, tot cau per el seu propi pes. Tant és així que son molt pocs
els que han seguit fent els vins d’aquella manera per convicció.
Però a l’altra
cara de la moneda, també hi ha els que, elaboraven amb sentit comú. Que no han
volgut pujar al carro de les modes i sobretot respectar els raïms que tenien a
la zona.
En aquest cas, avui us presentem un celler que des dels
seus orígens (l’any 2007) sempre ho ha tingut molt clar. La gent de Carlania
Celler, va començar pas a pas, dins del Celler
de Viveristes de Barberà de la Conca. Al dos mil nou, fan el cop de cap, surten
del viver i s’estableixen a les afores de Barberà de la Conca amb celler propi.
D’una gamma de cinc vins, en volem
destacar el Petit Carlania. Un trepat pur de vinyes de més de 50 anys,
procedent d’una finca (els Corrals) de dos hectàrees, de les sis que treballen.
Situada al costat del riu Anguera. Sense intervenció ni acompanyament de fusta,
un vi fi, de cultiu ecològic. Una part és elaborat amb maceració carbònica
i fent una maceració amb les pells de
només 15 dies.
Aquestes dues practiques fan que ens
trobem davant d'un vi de color apagat. Amb intensos aromers a maduixes,
cireres, violetes i pebre rosa. Un pas de boca fresc i saborós. Una bona
descoberta per tastar.
Celler: Carlania Celler
Zona: DO Conca
de Barberà
Varietats: Trepat
Tipus de vins: Vi negre jove
(sense fusta)
Grau: 13%
Preu: 7’75€
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada