dimarts, 7 de juny del 2016

Cabró'14

Si anem al diccionari del institut d’estudis catalans la definició del nom del vi que avui us presentem, és la següent: Boc, marit que consent l’adulteri de la muller o persona que fa males jugades.

Encara que també la podem considerar un insult, aquesta paraula busca ser el reclam de venda del propi vi. La gent del celler Emendis, troba el seu nom en la primera dona que va viure a la finca. On avui s’estenen les vinyes del projecte al barri de Sant Marçal a Castellet i la Gornal. Va ser la font d’inspiració per donar nom al celler. Un nom carregat d’història que reuneix els valors del treball ben fet: tradició, modernitat, elegància i aquell sisè sentit que només tenen les dones.

La Finca Emendis disposa de 48 hectàrees de vinyes pròpies de terres argiloses, pobres en matèria orgànica, calcàries i amb un alt component de magnesi que aporta als vins l’acidesa necessària per gaudir de la frescor en els vins blancs i caves i per dotar de bona estructura la criança dels vins negres. Els vins i caves elaborats en Emendis són fruit exclusiu de les vinyes de la Finca. Disposem de 12 varietats diferents de vinyes pròpies.
Macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay, moscatell de Alejandía i moscatell de Frontignac son les blanques. I les negres ull de llebre, merlot de més de 35 anys, cabernet sauvignon, monastrell, pinot noir, acompanyen la varietat experimental marselan.
Emendis s’aplica la viticultura integrada, es respecta i conviu amb la flora i fauna de l’entorn i s’està constantment pendent dels canvis climàtics que puguin afectar la vinya. Es conreen les vinyes individualment, adaptant-se a les necessitats específiques de cada varietat. Per exemple, en les vinyes de xarel·lo es fa una poda llarga mentre que el chardonnay aporta una millor qualitat de raïm quan se li realitza una poda curta.

El Cabró’14, vol ser el primer vi del celler, el més desenfadat, la porta d’entrada del projecte. Un vi d’agradables flaires a fruita blanca i de pinyol, poma, pera, nectarina, préssec. El seu pas de boca és agradable, fruitós i fresc. Un vi per gaudir-ne una copa al principi dels àpats.
Celler: Emendis
Zona: DO Penedès
Varietat: xarel·lo
Tipus de vi: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau: 11’5 %
Preu:  4,90 € 


dissabte, 4 de juny del 2016

Laietà Rosé’12

Una de les darreres situacions que he viscut en un restaurant m’ha fet reflexionar i fer-ne l’escrit que avui llegiu. La meva sorpresa va ser quant en demanar un cava, la persona que atenia la nostra taula ens va dir, ah si el cava de l’ampolla allargada.

Ja fa dies que des de aquest espai hem comentat que hi ha diferents inputs que els cellers treballen perquè siguin la palanca de compra del consumidor. Els passem a comentar. En les etiquetes podem destacar el color, el tipus de lletra o el nom. En l’ampolla, la forma, el color o el seu pes. La denominació d’origen, el tipus de vi o la varietat principal, també son elements que a l’hora d’escollir del consumidor prenen importància.

Avui us parlem d’un Cava d’ampolla allargada, l’únic que coneixem fins a la data. Elaborat a Alella i fet amb la varietat negra autòctona, la mataró (nom de la capital de la comarca del Maresme), altrament coneguda com a monastrell. Un Cava procedent de raïms ecològics.

Alta Alella és la culminació d’un projecte familiar que va néixer fa més de vint anys de la mà d’en Josep Maria Pujol-Busquets i la seva dona Cristina Guillén, quan van adquirir la finca noucentista Can Genís, situada a 2 Km del Mar Mediterrani entre els municipis d’Alella i Tiana. És el celler més pròxim a Barcelona i els seus vins ecològics estan presents en les cartes d’alguns dels millors restaurants del món. És un celler modern on des del inici , l’agricultura ecològica i el respecte de l’entorn i la natura han sigut les bases per elaborar vins i caves dins de la DO Alella i la DO Cava amb vocació de puresa i transparència, essent el viu reflex del terroir i de cada anyada.

Els caves d’Alta Alella Privat pertanyen a la DO Cava i s’elaboren amb varietats molts expressives i amb cupatges atrevits, i junt amb una presentació molt personal, transmeten un llenguatge apte per a consumidors amb criteris cosmopolites. Intentant elevar el cava a la categoria de gran vi. És posen a la venta acabats de degollar,  una garantia de que el producte sigui el màxim fresc possible.

Celler: Privat
Zona: DO Cava
Varietat: Monastrell
Tipus de vi: Cava envellit durant 30 mesos en ampolla
Grau: 12 %
Preu: 10,90 €


dimarts, 31 de maig del 2016

ComaBruna’12

Una de les realitats sobre el món del vi, es que és un món d’homes. La majoria d’elaboradors, sommeliers, viticultors i les persones que estan al comerç del gènere masculí, encara que cada dia hi ha més dones que és van introduint en aquest sector.

Una de les que ja fa anys que esta entre els homes, és l’Anna Espelt. Elaboradora d’un dels cellers amb més projecció i que avui podem dir que fa una de les gammes de vins més interessants del panorama català.

De la vintena de vins que elabora en l’actualitat, avui us parlarem del ComaBruna’12, una vi elaborat únicament amb la varietat de raïm carinyena. Si recordem la climatologia del any de manera especifica de com va ser en aquest celler que és troba a cavall entre Vilajuïga i Roses.  Podem dir que l’hivern va ser molt fred i sec. Les pluges de la primavera varen superar la mitjana, fet que va garantir una bona reserva d’aigua al sòl, que va permetre que les vinyes més velles passessin bé l’estiu, sense pluges però amb un bon nivell d’humitat. La verema es va avançar en la majoria de varietats. Els rendiments van ser un 30% inferiors als de altres anys.

El vi s’elabora fent una maceració prefermentativa en fred de tres dies. Quan va començar la fermentació es varen fer uns remuntats molt suaus. Desprès va envellir durant divuit mesos en bótes bordeleses de 500 litres , gairebé totes fetes servir, evitant que la fusta en sigues un dels elerments principals.

Els raïms per elaborar-lo han sortit d’una sola parcel·la. Una vinya de somni de ceps vells, de 111 anys, orientada a llevant i plantada sobre pendents de pissarra. La tramuntana la toca de biaix i el sol de ponent l’acaricia a l’estiu, aconseguint així un bon nivell de maduresa sense perdre acidesa. Les vinyes són en vas i amb prou feines aixequen uns pams de terra.

El resultat és un vi intens i robust en tots els sentits: pel color, el nas i el gust. Intens com la tramuntana, com el romaní de la muntanya. Robust i nerviós a la vegada. Gustos de pruna i trufa. Rodó i llarg.

Ideal per els plats de carn vermelles però sobretot estofades.

Celler: Celler Espelt
Zona: DO Empordà
Varietat: Carinyena
Tipus de vi: Vi negre estructurat i potent
Grau: 14’5% Vol
Preu: 10,90 €


dimarts, 24 de maig del 2016

Capçanes Argila'14

Una de les darreres novetats que trobem en el mercat, és l’experiència de tastar quatre vins fets amb el mateix raïm, envellits el mateix temps en bótes de roure francès i elaborats per el mateix enòleg, però la curiositat és que les vinyes son plantades sobre diferents tipus de terrers. Argila, llicorella, calissa i panal, son els quatre tipus de sòls.

El celler Capçanes ha portat aquesta brillant idea amb la seva darrera incorporació a la família de vins. Sota el nom de La nit de les garnatxes, trobem aquesta sèrie de vins on les vinyes de garnatxa reposen en diferents tipus de terrenys i així poder experimentar les diferències que hi ha entre un vi i un altre.

Aquest joc que ens proposa la gent del celler Capçanes, és per un públic amb un nivell avançat de tast, no per neòfits o aficionats al vi que avaluen el vi en funció de si és bo o no. Avui anem un pas més enllà, presentant-vos quatre garnatxes on trobarem el principal tret diferenciador en el pas de boca.

Quan es comença a tastar vins, una de les parts del tast més complicades és l’aspecte olfactiu, ja que costa desxifrar quins aromes trobem a la copa i sobretot explicar-los.
Moltes vegades deixem de banda la part més important del propi tast, almenys per nosaltres, ja que aquesta és la gustativa. Saber definir si un vi és dolç, àcid, amarg o salat és, sens dubte, encara més complicat d’explicar que les sensacions olfactives que hi podem trobar.

Tot i que podríem parlar-vos dels quatre tipus de vins, avui ho farem del que reposa en  vinyes de terreny argilós.

Una bona intensitat de color a cirera i picota madura és el primer que podem veure, ja que els vins només envelleixen 6 mesos en roure. A nivell olfactiu trobem una explosió de fruites vermelles fresques, gerds, maduixes, maduixetes i cireres com si fossin recent collides de l’arbre, les acompanyen lleugeres notes a especies dolces com la vainilla, l’anís estrellat i florals on la violeta n’és la protagonista.
El seu pas de boca és potent, amb volum i sensacions minerals, amb  gust llarg i prolongat.

Celler: Capçanes
Zona: DO Monsant
Varietat: Garnatxa
Tipus de vi: Vi negre jove. Criat 6 mesos en bótes de roure francès
Grau: 14’5% Vol
Preu: 10,90 €




diumenge, 15 de maig del 2016

A Posteriori Brut’12

Seguim el nostre racó del món del vi explicant una de les darreres novetats vitivinícoles del nostre país, els Clàssics Penedès.
Aquests son els vins escumosos elaborats en la zona del Penedès. Geogràfica és la primera diferencia entre els vins escumosos fets en aquesta zona i en d’altres.
Ecològiques son les vinyes dels raïms que fan aquests vins. A banda d’aquestes dues principals característiques que els diferencien de la resta d’escumosos, n’hi ha d’altres de tècniques. Però per entendre el que és un Clàssic Penedès, primer cal explicar perquè s’ha creat aquest segell de qualitat. Fins el 2013, només existien dos tipus de vins escumosos elaborats a la península. Els coneguts Cava i els vins escumosos que s’elaboraven sota la denominació d’origen on estiguin plantades les vinyes. Aquestes podien ser vins escumosos fets a Costers del Segre, Penedès, Rueda o Rías Baixas, entre d’altres.

Tot i que el gran gruix de Caves és fan a la zona del Penedès, ja fa uns anys que també en trobem de fets en d’altres comunitats com Rioja, Valencia, Extremadura o  Aragó. Aquest fet i la guerra anual de preus entre els pagesos i les grans marques a fet que alguns vins escumosos fets al Penedès, tinguin un altre nom i garanteixin així la qualitat dels escumosos fets a l’origen de la DO Cava, el Penedès.

Dels setze cellers que actualment formen els Clàssic Penedès, parlarem de Colet. Fa més de dos segles que la família Colet té cura de les seves vinyes, situades en un dels paisatges més significatius del Penedès, als municipis de Sant Martí Sarroca i Pacs dels Penedès. El 1783 va començar una història que ha arribat fins els nostres dies. Una tradició centenària que ha passat de pares a fills amb una única obsessió, la qualitat dels productes.
És per això que en Josep i Sergi Colet, fa uns anys van decidir fer el pas d’elaborar escumosos del Penedès i és passessin als Clàssics Penedès.

Elaborats amb varietats que no acollia la DO Cava, només els podien fer sota el segelñl de la DO Penedès, fins que han sorgit els nous Clàssics Penedès.

Celler: Colet
Zona: DO Penedès
Varietat: Merlot
Tipus de vi: Vi elaborat amb el mètode tradicional
Grau: 11’5 %
Preu: 9,95€





dimarts, 12 d’abril del 2016

Tu Rai'13

Acabem avui amb el Tu Rai’13, el nostre monogràfic específic dels vins de la subzona Pallars. En els anteriors números hem parlat de totes les referències que trobem en aquesta subzona, fent un repàs així del que s’està elaborant actualment. El nom del vi que avui ocupa aquesta plana, és un nom força comú en la cultura lleidatana. El Tu Rai, vol ser un vi desenfadat, accessible i sobretot  proper.

Aquesta expressió, es molt utilitzada a casa nostra. Molts de nosaltres la utilitzem o sentim que la diuen altres persones. En una conversa la persona que la fa servir, normalment la utilitza per confirmar el que li explica el seu interlocutor.  El vi que porta aquest nom perquè és un vi lleuger i perfumat, fet a l’estil de temps remots.

El vi nascut al poble de Vilamitjana, s’adapta a allò que el mercat demanda, fins lleugers per poder gaudir des del primer moment que obrim l’ampolla.

El seu cupatge compost per la Monastrell, Ull de Llebre i la Garnatxa, el fan un vi accessible i sobretot amb un gran ventall d’aromes a fruita vermella.
I és que es evident que com en altre productes, el vi també entén de corrents de mercat i sobretots de perfils del consumidor.
En els darrers anys, veiem com cada vegada és busca més la subtilesa i el perfum per contra de potencia.
Encara que per ningú és bo el moment econòmic que estem vivint, aquesta crisi a fet que els cellers tinguin que baixar preus i fer nous vins. Buscant vins més dòcils, sense utilitzar les bótes i realitzant els primers vins dels cellers. Els més perfumats i fàcils de beure.

A part d’estar davant d’una novetat, també estem parlant d’un dels vins elaborats amb la varietat Monastrell.
És una varietat originària de Bordeus però, conreada històricament a l'Empordà i a Sagunt, es considera com una varietat tradicional a Catalunya, al País Valencià i a Eivissa i Formentera. El nom prové del llatí monesteriellu, diminutiu de monasterium 'monestir', probablement pel fet que era cultivat en monestirs, de la mateixa forma que s'anomenava Cartoixà al Xarel·lo. Altres noms són Garrut, al Pallars o Garró, al Garraf Xurret i Veremeta. En ocasions s'ortografia «monestrell». Sovint s'ha confós amb la Garnatxa Tintorera o Mourvèdre.
El vi elaborat amb raïm de monestrell és aromàtic, de gust que recorda les panses i de color robí intens


Celler: Celler Vila Corona
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Pallars)
Varietats: Monastrell, Ull de Llebre i Garnatxa.
Tipus de vins: Lleuger pas per bóta durant 5 mesos
Grau: 13%

Preu:  8.95€



dimarts, 5 d’abril del 2016

Vi Bord'14

En les darreres setmanes estem parlant dels vins de la subzona Pallars dins de la nostra zona vitivinícola. Llegint els articles ens adonem de diferents temes, el principal i que segueix amb l’estela del que succeeix en la denominació d’origen Costers del Segre, és la diversitat. La trobem en sòls, varietats, inclinacions i metodologies de treball.
Podríem dir que aquesta és la nostra identitat, la diversitat. Aquest fet és repeteix en molts aspectes i fa que sigui comú denominador en les diferents subzones de casa nostra.

Tant és així que el vi que avui us apropem, és elaborat d’una manera que podem dir única, ja que no és massa corrent en les nostre terres. Criança reductiva en fines lies durant  12 mesos en dipòsits d’acer inoxidable. Dit així molts de vosaltres pensareu, que son aquestes paraules tant estranyes?

Intentarem explicar com és fa el Vi Bord, una referència que només és ven als restaurants, botiges especialitzades i particulars del Pallars. La criança reductiva (sense oxigen) s’acostuma a fer en dipòsits hermètics  -privats d'oxigen-  com ara dipòsits d'acer, de ciment , o la pròpia ampolla , no donen sabor al vi de per si.
Pel que fa al procés de criança, en els dipòsits d'acer de gran capacitat el vi no pateix cap alteració durant mesos. Obtenint així un vi amb més puresa i sobretot naturalitat, sense cap tipus de maquillatge aportat per partícules aromàtiques que ens poden donar el roure francès o americà.

Aquesta és l’aposta de la gent de Batlliu de Sort per el seu primer vi negre, la porta d’entrada al celler. El segueix el Biu Negre, un pinot noir plantat a la finca Barrero, en un lloc prop de la finca on tenen la resta de varietats.
En Josep Rabasa, Ramon Aytés, Guillem Puras i Aleix Aytés, son els responsables de que el projecte sigui possible.
Els raïms que composen el vi son el merlot, la garnatxa i l’ull de llebre,  plantades a alta muntanya entre 500 i 920 metres. En una finca on hi ha diferents tipus de terrenys, argiles, pissarres i granits, en son protagonistes.

Celler: Batlliu de Sort
Zona: DO Costers del Segre. Subzona Pallars
Varietat: Merlot, Garnatxa i Ull de Llebre
Tipus de vi: Criança reductiva en fines lies durant  12 mesos en dipòsits d’inox. 
Grau: 13 %
Preu: 11’95 €