Sota el pretext, vinyes de 125 anys
(plantades l’any 1889), utilització de fustes d’altres arbres que no sigui el
roure, l’elaboració amb varietats com la Monsatrell, Mandó o Trobat i sobretot
una minúscula producció de 276 ampolles.
Aquest és, encara que no ho sembli l’enunciat d’un vi de les nostres
contrades.
Al poble d’Alfarràs al nord de la comarca del Segrià, trobem l’únic celler
situat en una antiga gravera. Fa uns anys el conreu normalment de cereals era
corrent en aquest tipus d’explotacions, però de vinya no en teníem coneixement
fins fa pocs anys.
Sigui com sigui la vinya reposa sobre un terreny de còdols per l’influencia
directa del Noguera Ribagorçana, ja que és troba tot just a escassos cinquanta
metres. Aquest fet fa que el riu actuï
d’element termoregulador i fa que els intervals de temperatura entre el dia i
la nit siguin més lleugers. Encara que
ens trobem en un clima càlid com és el cas tot i estar el celler situat a la
falda del Pirineu.
Però la vinya de on provenen els raïms per fer aquest vi, que és part d’una
col·lecció de quatre vins (dos de blancs i dos de negres) que apareixen tots dels ceps que al principi
de l’article hem comentat (125 anys de edat), son a Castelló de Farfanya, també
al Segrià.
Cada una de les vinyes, son un espectacle, un monument únic, encara que
siguin de peu americà. Empelt que suporta, la possible infecció de la
fil·loxera, fong que va arrasa les vinyes que eren plantades amb el peu propi
de la varietat a finals del segle XVIII.
Una curiositat d’aquella època, és que podem trobar un desordre en les plantacions,
i és que s’intercalen plantes de raïm blanc i negre en un mateix racó de finca.
A banda de que els marcs de plantació (distancia igual, entre cep i cep) no
segueixen cap criteri.
Ens trobem davant d’una joia, que és d’un color apagat a cireres i gens
intens, subtil. Com son les aromes que predominen a fruita vermella (cireres i
groselles) sobre un fons de té negre per la influencia de les bótes de
castanyer del Montsec.
El seu pas de boca, és fresc, fugint de tactes pesats i cansats. Ens
refresca i perdura, com han anat perdurant any rere anys les vinyes per fer-lo
possible.
Celler: La Gravera
Zona: DO Costers del Segre (Subzona Segrià)
Varietats: Garnatxa Negra, Monastrell, Mandó
i Trobat
Tipus de vins: Vi negre envellit durant 12 mesos en botes de
Castanyer del Montseny
Grau: 12’5%
Preu: 57€
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada