La parellada, és
una varietat de raïm que des de temps remots, a format part del tripartit típic
per l’elaboració del Cava. Aquesta conegudíssima trilogia de raïms es complerta
amb la macabeu i la xarel·lo. Les dues darreres ja ens sonen més quant de vins
tranquils parlem. Però des de fa anys la
DO Penedès, ha apostat per la xarel·lo com a la pròpia de la zona i així ho va
manifestar.
La macabeu està
també en la mateixa zona (la del Penedès), així com també en moltes altres del
nostre país. Però a hores d’ara, no hi
ha hagut cap zona que l’hagi agafat com a pròpia o representativa. Potser seria
hora que ho féssim a casa nostra a la DO Costers del Segre. Però això son figues
d’un altre paner.
El vi que avui us apropem, és elaborat amb la
metodologia del brisat. Aquesta pràctica significa que el vi blanc s’elabora
amb les pells (brisa de vi) com si d’un vi negre és tractes, deixant
macerar-les amb el most.
L’experiència
Parellada, parteix de dues parellades de vinyes de més de 50 anys, una de pell
blanca i l’altra que quant madura és torna rosada. Son les pells d’aquesta
segona, les que reposen durant dies amb el most que s’ha creat degut a la
gravetat i sobretot al fet de ficar uns raïms sobre uns altres.
Un cop les dues
han fermentat, la blanca i la rosada, es tornen a ajuntar fent-ne cupatge. El
resultat és un vi, d’un color daurat amb pinzellades lleugerament rosades. En
nas ens trobem amb una gran intensitat d’aromes a pera madura, seguides de notes a anisades i de flors de
camamilla, en primera instancia. Però també trobem el recull d’herbes
aromàtiques (farigola) i febles notes d’espècies (pebre blanc). El seu pas de
boca voluminós, amb tacte sec però delicat i saborós.
Una gran
descoberta de dos joves enòlegs, la Mariona i l’Albert, que com molts en la
zona de la Conca de Barberà varen créixer dins del viver de celleristes. Grandiosa idea per cultivar el futur de la
zona.
Celler: Succes
Vinícola
Zona: DO Conca de Barberà
Varietats: Parellada
Tipus de vins: Vi blanc jove
Grau: 11,5%
Preu: 8’00€
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada