dilluns, 20 d’octubre del 2014

Escorça’13

El passat dijous dia 16, va fer 6 anys que al Segre, més concretament en el suplement del diumenge, el Lectura, hi ha una columna de vins. Aquesta va començar amb el nom de Reserva Personal, escrita per un servidor. Més tard és va anomenar Entre Copes, amb les lletres de la Raquel Buenavista. Des de fa unes setmanes el Diari d’Un Sommelier, intenta explicar el món del vi apropant-lo a tots els públics.

Avui l’espai és per un vi que com la columna ha anat canviant però sense perdre l’essència. En el cas del vi, tenim el mateix productor i la varietat principal, la macabeu. I és que fins aquesta anyada, l’Escorça, era un vi elaborat únicament amb macabeu. En el cas de la darrera anyada (la 2013) per que la 2014 va entrar fa poc mes de dues setmanes al celler, també intervé en el cupatge la chardonnay. Només és en un 5%.

Aquesta petita aportació (de chardoonay) li dona a la base (de macabeu) frescor i sobretot profunditat a banda de fer-lo més agradable en el pas de boca. S’ha de tenir en compte que les vinyes, ubicades a Fulleda (Les Garrigues, zona càlida) estan regades per dies tòrrids durant molts mesos. Encara que les vinyes estiguin a uns 700 metres, el sol crema molts aromes en el procés de maduració del raïm. Obtenint així un most amb alta aportació de alcohol, en Joan intenta solucionar aquesta nota discordant del vi fent maceracions pel·liculars (amb les pells) durant hores.

El resultat sorprèn, tenim un vi amb un ventall aromàtic que a banda de ser més ampli, recull notes de fruita blanca (poma verda, préssecs i nectarines) amb pinzellades de fruita tropical (fruita de la passió i mango) herbes aromàtiques (maria lluïsa i espígol).
En boca, d’entrada fresca, amb un recorregut ampli i amb el registre de les notes que teníem en nas. Saborós i llarg.

Una sorpresa que evidencia el perfeccionament i l’esforç que any rere any fan molts productors per poder portar a la copa.

Celler: Celler Matallonga
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Les Garrigues)
Varietats: Macabeu i Chardonnay
Tipus de vins: Vi blanc jove fresc i aromàtic
Grau:  13%
Preu:  7.95€


dijous, 16 d’octubre del 2014

Matoll Blat

L’ofici del Sommelier, sempre ha anat relacionat amb el servei del vi. Però sabeu quines son les seves tasques en un restaurant?
Elaborar la carta de vins, negociar les compres, ocupar-se dels estocs, tenir actualitzada la carta a nivell de collites i preus, conèixer les novetats i també anyades dels vins que treballa,  donar sortida a compres que fa temps que estan en el propi celler i òbviament servir els vins i recomanar-ne per acompanyar plats i menús.

A grans trets, aquesta és la feina que te només amb els vins, que no és poc. Però també, s’encarrega dels destil·lats i aiguardents de la casa. En el passat quant es permetia  fumar, creava la carta de cigars i el seu servei. Els olis i vinagres que hi ha al restaurant també en formem part de la seva feina, així com també els aperitius.

I és en aquesta darrera família de begudes la dels aperitius. És la que avui en volem remarcar, la de les cerveses artesanals, amb l’arribada amb molta d’aquest tipus de producte no fa molts anys.

Belianes, no és va quedar enredera i és on neix el projecte Matoll. En els inicis, va ser una cervesa que és feia a casa de manera amateur. La seva bona acceptació  entre els amics que la tastaven i sobretot les ganes de seguir-ne fent i aprendre sobre aquest món va fer que a l’any 2011, és llencessin, en fer-ne més produccions.

De les tres que elaboren a dia d’avui, Torrada, Rossa i Blat.  Aquesta darrera, és especial perquè esta inspirada en un procés d’elaboració poc utilitzat per elaborar aquesta beguda cada dia més nostrada. Una cervesa que és gaudeix sobretot en boca, la més rústica i la que ens transporta a temps remots. Seca, salada i sobretot saborosa.
Totes les cerveses que surten d’aquest indret tenen un gran paral·lel amb les persones del seu entorn. Tenen caràcter però sobretot son amables i diferents. A banda de que fa una segona fermentació en ampolla, així el seu carbònic a banda de ser part del líquid és lleuger i natural.


Cerveseria: Matoll
Zona: Cervesa de l’Urgell (Belianes)
Tipus de cervesa: Cervesa de blat, tipus Kölsch
Grau: 4.5%
Preu: 2’5€



dimecres, 8 d’octubre del 2014

Most'13

Estareu d’acord amb mi, si us dic que el grup més important de persones que hi ha en el món del vi, son els enòlegs. Queda clar que sense ells no podríeu llegir setmana rere setmana aquesta columna d’opinió. En molts casos a la persona que serveix el vi en el restaurant l’anomenem enòleg. Potser hauríem de començar a aprendre que aquest és el Sommelier.

Però hi ha una figura que també és molt important i que en molts casos queda en l’oblit, el Viticultor. Altrament dit el pagès, el guardià de les vinyes. La persona que treballa tota la collita per obtenir la maduració perfecta per que desprès l’enòleg, faci el vi i el Sommelier l’ofereixi en el restaurant.

En els darrers temps la figura del Vigneron  (persona que s’ocupa de la vinya i fa el vi) a anat guanyant força. I és que avui en dia ja son molts el enòlegs que tenen que fer de viticultors i a l’inversa.
Aquest és el cas d’en Jaume Serra (format a celebres cellers com Château Petrus), artífex del Moost’13, nova referència del Celler Masia Serra. Fet a Cantallops, molt a prop del mar en línea recta, i dins del parc natural de la Serra de l’Albera. Just abans de creuar la frontera entre França i Catalunya, és el poble que alberga les vinyes.

L’any 1996 va començar a treballar la finca familiar, amb la varietat Garnatxa com a bandera encara que aquesta va ser plantada l’any 61.

El Mosst’13, és el segon vi blanc de la casa, aquest és el seu blanc jove.
Un vi fet amb raïms Mediterranis, on és busca donar al qui el tasta, tota la fragància d’aquestes varietats i la característica del marc on neixen les vinyes.  Fruita blanca (pera d’aigua i préssec), cítrics (mandarina i aranja) herbes aromàtiques ( espígol, maria lluïsa i orenga ) i els perfums florals (gessamí i camamilla).

El seu pas de boca, és saborós, ampli i refrescant.

Una bona excusa és anar-hi a passar un parell de dies. Ja que disposen d’unes magnifiques instal·lacions per poder fer enoturisme. 

Celler: Masia Serra
Zona:  DO Empordà
Varietats: Garnatxa Blanca, Garnatxa Roja i Muscat
Tipus de vins: Vi Blanc Jove
Grau:  12.5%
Preu:  10.50€






dimarts, 30 de setembre del 2014

Vinyes d’Albà’12

Catalunya, que des de temps immemorables és una de les zones més importants de l’estat espanyol en qüestió d’elaboració de vins. Gaudeix d’onzè denominacions d’origen (DO en endavant). Tarragona és la província dins del nostre país que en conté més, cinc en concret.

Però, sabem ben bé que és això de les DO? Per aclarir dubtes, son uns segells de qualitat que estan controlats per els consells reguladors. Aquests consells controlen l’elaboració del vi sota uns paràmetres, que poden ser. Que els vins s’elaborin amb unes varietats concretes, amb un determinat rendiment per hectàrea, que els vins estiguin en una forquilla concreta de graduació alcohòlica o que tinguin un temps determinat de criança, entre molts altres.
Cada DO te els seus paràmetres que són diferents els uns dels altres.

Si veiem que fan en els altres països del nostre entorn, el Mediterrani, ens donem compte de que, més o menys tots funcionen igual. Aquest fet també s’occeix en els altres continents.

El vi que avui us portem, n’és un de fet a casa nostra a l’Albà (Tarragona) però no pertany a cap DO. Un merlot amb cabernet sauvignon elaborat per un dels homes més tranquils que he vist mai, en Carles Figueras. A banda de treballar en el seu projecte particular, també el podem trobar a la nostra de DO, al projecte Petit Duran a Sant Martí de Maldà.
El Vinyes d’Albà’12, és un negre jove (sense intervenció de la fusta) afruitat, lleuger, fresc , perfumat, lleuger, saborós i amb volum. De agradable tacte en boca, agil però amb volum i sobretot textura.
La misticitat de les dues varietats, aporten flaires de fruita negra molt marcats amb les sensacions de mores fresques i aranyons. Així com pinzellades de balsàmics com el eucaliptus i la menta.

L’exemple de que la qualitat del vi no entén de segells ni de controls. Si no que és fruit d’un rigorós treball, dedicació i constant element de millora.
Un vi per acabar de passar aquests darrers dies de l’estiu.

Celler: Serres de l’Albà
Zona:  Vi de l’Alt Camp
Varietats:  Merlot i Cabernet Sauvignon
Tipus de vins: Vi negre jove i afruitat
Grau: 14%
Preu:  5.95€





dimarts, 23 de setembre del 2014

L'Antagonique'12

Una de les costums que tenim en el nostre territori per les dates que acabem de passar, son els sopars a la fresca. Aquests serveixen per passar llargues estones al voltant d’una taula, però sobretot per relaxar el cos de la calor que s’ha pogut passar durant el dia.
El sopar a la fresca més sonat que de ben segur hi ha hagut aquest estiu, ha estat amb l’actuació d’en Mag Lari a la terrassa del Resquitx. I dic això per que la combinació de màgia i prendre la fresca ens va de perles per el vi que avui provem.

L’antagonique’12 del duo Les Cousins (Marc i Adrià Perez) és un vi elaborat com un dels trucs il·lusionistes de l’alçada d’en Lari. Heu tastat mai un vi blanc fet al 90% de amb raïms negres? Doncs aquest es el resultat de l’Antagonique’12. Però la diferencia al dia que podeu veure un espectacle de màgia, és que avui us explicarem el truc.

Aquest vi és fet de la suma de dos vins. Un de blanc i de cupatge de varietats blanques, i l’altre de raïms negres però només utilitzant el most de primera premsada. Com molts ja sabeu (mai està de més recordar) els color i els aromes dels vins, sobretot negres, és troben en la pell.
En el cas dels vins negres (encara que als blancs cada vegada es fa més) és deixen macerar les pells amb el most per aportar flavones (aromes) i sabor a banda de tacte (pas) en boca.

Doncs aquest darrer pas que em comentat el de infusionar les pells del raïm negre amb  el most, per fer aquest vi, no s’ha fet. Senzill, fàcil però a l’hora desconegut per molts dels elaboradors del nostre país. Si més no, per que el coneguin, no en trobem massa de vins fets d’aquesta manera.
Aromes de fruita negra combinades amb fruita blanca (estrany en un vi blanc fet només de blancs) Pas de boca fresc i alhora estructurat. Derivat del ADN dels negres, encara que amb volum i textura. Una misticitat que pots sobtar, però una bona manera d’iniciar als aferrats al negre per veure blanc. 

Celler: Les Cousins
Zona:  DOQ Priorat
Varietats:  Garnatxa Negra, Carinyena, Garnatxa Blanca i Macabeu.
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 14%
Preu: 12’50€




dimecres, 17 de setembre del 2014

Imperial Brut Rosé

Tot el que puja baixa, i desprès de la temporada de calor anual i sobretot del lleure, arriba el replegament. Molts moments de festes majors, d’estones sobre la sorra de la platja i en alguns casos acompanyats de llargs viatges, son l’essència de l’estiu. Un canvi de ritme a la freda rutina que acostumem a tenir durant l’any.
                                               
En aquest sentit també, em viscut molts moments amb la família, amics i parella. Les reunions o trobades, en aquesta època s’acostumen a fer en molts casos, al voltant d’una taula. Podríem dir que les festes majors son una bona excusa per ajuntar-nos amb els nostres.

I és que va ser en una d’aquestes festivitats, que vaig poder tastar el Cava que avui llegiu. Ja fa uns anys que sona, en el món del vi, que els rosats tornen. Ja siguin vins o caves. La veritat és que potser si que estan més presents. Però d’aquí a que és tornen a consumir, hi ha un gran salt.
Podem afirmar que realment han aparegut (més que tornat) en el món dels espumosos els  rose pâle. En el nostre territori, mai aquell color denominat, pell de ceba, havia entrat en la cromàtica, ni dels vins i molt menys en el cava.  Molts cellers s’han afrancesat.
Però realment, el color representatiu del vi rosat al mediterrani, no és pas el apagat, si no que és l’intens del raïm madurat al sol.
És per això, que el Imperial Brut Rosé de Rovellats, n’és un fet amb l’estil de tota la vida. Al poble de Sant Martí Sarroca, ja fa més de tres generacions que elaboren caves i vins a la masia familiar que data del S.XV. Tot el raïm que utilitzen és de  les seves pròpies finques (210 ha). Encara que no va ser fins a principis del segle passat que és van dedicar a tancar el cercle del cep a la copa.

La sensacions a fruita de la Garnatxa destaquen amb notes de fruites vermelles subtils (maduixetes, gerds), donen pas a  sensacions florals com la violeta. En boca és fresc amb un bon recorregut, ampli i refrescant.

Un gran cava poc conegut però deliciós.

Celler: Rovellats
Zona:  DO Cava
Varietats:  Garnatxa
Tipus de vins: Vi espumós rosat
Grau: 11,5%
Preu: 9’95€


dimarts, 9 de setembre del 2014

Comalats Reserva'04

De color cirera picota amb el reflex cirera apagat, dens i brillant. En nas presenta aromes a fruita vermella madura, (maduixes) especies (clau d’espècie, patxuli i canyella) i  sensacions torrades aportades per el clima de on provenen les vinyes.
En boca és dens, profund, amb alguna tímida nota fresca i sobretot llarg i amb molt de volum.

Aquesta, a grans trets, és la descripció del Reserva’04 del celler Comalats. El vi que avui us apropem, és nascut a la Vall del Riu Corb, al poble de l’Ametlla de la Segarra.
Situat al sud de Cervera, aquest petit poble no te més de 700 habitants. I és allà on les 12 hectàrees cultivades per la família Bonet donen nom al projecte. De fet els Bonet feia molts anys que és dedicaven al cultiu de la vinya, però no va ser fins a finals dels noranta que en Jaume Bonet va decidir agafar el toro per les banyes i fer-ne vi. Una nota molt important a destacar és que el poble estar a uns 700m d’altitud. Encara que les vinyes és trobin en un clima càlid extrem, l’alçada fa que estiguin en un lloc fresc.

En l’actualitat comença el recanvi generacional, la Eva i l’Eloi, fills d’en Jaume s’encarreguen de la part comercial i l’elaboració.

El que llegiu, el reserva’04, pertany a una família de quatre vins. Tots amb dos denominadors comuns, la subzona (Valls del Riu Corb) i la varietat (Cabernet Sauvignon).
Del primer dir que el Corb, és un riu que neix a Rauric (Conca de Barberà) i desemboca al Segre passat Vilanova de la Barca. Dona nom a una important subzona de la DO Costers del Segre que a principis d’aquest estiu en varen fer la presentació a Verdú.
El cabernet sauvignon, és originari de la zona francesa de Bourdeaux, encara que és la que més s’ha extens per el món i pot ser la més famosa.
Amb gairebé deu anys d’envelliment entre criança en bótes i ampolla, és el vi que ens ha servit per explicar els que son d’aquesta família. Vi negre potent i estructurat.



Celler: Comalats
Zona:  DO Costers del Segre (Subzona Valls del Riu Corb)
Varietats:  Cabernet Sauvignon
Tipus de vins: Vi negre estructurat i potent
Grau: 15.5%
Preu: 13.95€