Si cerquem
la paraula Sommelier al diccionari, en trobem la següent definició. El sommelier (del llatí sumiller: praefectus quidam in domo
regiae ) és l'expert en vins que suggereix a la clientela en restaurants el vi apropiat per a l'ocasió.
Encara que
aquest ofici s’ha normalitzat a casa nostra, fa relativament poc temps que és conegut, des
de els anys 90. Podríem afirmar que és gràcies al canvi de lideratge en la
gastronomia mundial de França a Catalunya. I sobretot per la posada en escena
de la fornada de cuiners abanderats per en Ferran Adrià, que de retruc aquesta
figura estar totalment normalitzada.
Darrerament
el Sommelier ha anat ocupant altres llocs de treball. A banda de la definició que heu llegit en el nostre inici
de l’escrit. També en podem trobar en botigues especialitzades, treballant
colze a colze amb els enòlegs, en la venta per les xarxes o en clubs de vins i
fins i tot n’hi ha que s’han especialitzat en el periodisme. Tot i que la
veritable essència és dins dels restaurants.
Aquesta
diversificació fa que Sommeliers com en Rafa Blanco de la Terrassa del Museu (Terrassa)
, acompanyat del xef Artur Martínez (restaurant el Capritx, l’estrellat de
Terrassa), s’aventurin a elaborar vins. El Martialis’13, n’és un clar exemple
d’un vi fet a quatre mans. Al terme de Abrera, trobem les vinyes de macabeu, de
més de 60 anys, que donen el fruit per fer el vi.
Tot i
situar-nos en la part més nord occidental de la regió. Sabem que el macabeu, és
una varietat que és més típica de la Catalunya interior. Part d’aquesta
afirmació, és fa efectiva degut a que la mateixa gent de la DO Penedès,
promociona la varietat Xarel·lo com a icona de la zona.
I és que
aquest vi mono varietal de macabeu, fet al Baix Llobregat. És un clar exemple del
perquè no pot passar desapercebut aquest raïm dins de la zona. El primer pas,
és arribar a un estat de maduració elevat de la fruita de la Vinya d’en Xesc,
recuperada per dur a terme el vi. Un cop
és premsen, en premsa vertical, s’elaboren tres tipus de vins diferents amb el
most obtingut.
Un vi jove
amb acer inoxidable, i els dos següents envellits en roure francès i bótes d’acàcia
amb treball sobre lies. Un altre dels secrets, és que els llevats son totalment
autòctons, a banda de purs neutres perquè el tipus de raïm s’expressi amb total
esplendor.
El següent
pas, és fer el cupatge dels tres vins i treure’l al mercat, producció limitada de 2260 ampolles.
Zona: DO Penedès
Varietats: Macabeu
Tipus de vins: Vi blanc amb criança
Grau: 12%
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada