Tal i com passa en la resta
del mon, en cada zona vitivinícola trobem unes varietats que son les típiques i
pròpies d’aquella zona.
Però en alguns casos, trobem
que aquestes son les mateixes però amb diferents noms, depenent del lloc on és
troben. Aquest cas ja l’hem estat
comentant amb exemples com la ull de llebre i la tempranillo.
El que realment és sorprenent
és que hi ha dues varietats que és diuen igual i que estan un a l’altra punta
del mon.
Aquesta curiositat passa amb
la varietat mataró, que és com és diu a la zona de Alella així com també en
algunes zones d’Austràlia, Estats Units i França.
Realment la mataró és un clon
de la varietat monastrell, però com hem dit, podem trobar una ampolla de vi del
Sud d’Austràlia on en la conta etiqueta llegim que esta fet amb aquest raïm.
De fet aquesta varietat la
podem trobar en tot l’arc mediterrani, des de la zona de la Provença fins a les
murcianes Bullas, Yecla i Jumilla.
Normalment s’utilitza per fer
vi negre amb força cos, estructura i potencia aromàtica.
De totes maneres l’exemple
que avui hem triat és el d’un vi dolç, i és que cada vegada és més típic
trobar-ne algunes propostes.
On realment s’expressa amb
contundència i com un vi amb un gran potencial d’envelliment és a la francesa
AOC Bandol, amb el seu Château de Pibarnon coma màxim exponent d’aquest.
En l’altre extrem de la conca
s’expressa molt més lleugera amb una entrada dolcenca i amb uns aromes a fruita
negra molt marcats.
Aquests dos extrems del
mateix raïm és degut al clima molt més càlid que trobem a la zona sud de la
península i sobretot a les hores de insolació.
El dolç de mataró de Alta
Alella és un vi elaborat de raïms pacificats amb un contingut de sucre residual
d’uns 175 grams per litre.
Aromes molt marcades a fruita
negra és el seu resultat, on podem trobar des de les mores fins als aranyons
passant per les prunes seques i un lleuger aroma a figa.
El seu pas de boca és
elegant, equilibrat (sucre i acidesa) i lleugerament vellutat degut al seu pas
per bota durant 2 mesos.
Celler: Alta Alella
Zona: DO Alella
Varietats: mataró
Tipus de vi: Vi dolç
Grau: 15 %
Preu: 18.50€
Web: www.altaalella.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada