En els darrers temps estem
d’enhorabona. Podem dir amb la veu ben alta, que els vins catalans han passat a
ser (per fi) els més venuts a casa nostra. Com diria aquell, ningú és profeta a
la seva terra. I això, per desgràcia, també serveix per les nostres varietats
de raïm.
De fa collites, és sabut que
el Xarel·lo és el raïm per el que varen apostar molts dels productors del
Penedès. Però si tenim que parlar d’alguna varietat negra representativa,
aquesta seria el Sumoll.
El Sumoll és una varietat de cep negra, encara que també existeix una
subvarietat blanca. És rústica,
resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. El raïm és llarg i el gra
és gros i llargarut.
És una varietat autòctona de
Catalunya. El nom de Sumoll
està relacionat amb el dialectal sumollar,
amb el sentit de 'fer pansir o madurar', que prové del llatí submolliare.
El vi de raïm sumoll és
aspre, de color molt fosc i no envelleix bé. La seva producció és baixa i el
tractament per fer vins de qualitat és difícil. S'ha anat substituint per
altres varietats i avui el seu cultiu és minoritari.
El sumoll és una de les
varietats contemplades a les DO Catalunya, com la DO Penedès, DO Pla de Bages,
DO Tarragona, entre d’altres.
L’accent internacional del Sumoll, arriba fins a l’altra punta del món. Ja
que a Australia, s’han creat quatre híbrids a partir d’aquesta varietat.
Un dels màxims exponents en el treball d’aquesta varietat és el celler
Pardas, ubicats a Torrelavit a la finca Can Comas. El rigor i les ganes de fer les coses ben
fetes per anar millorant any rere any, son sinònims del treball que estan
realitzant.
En Ramon Parera, ja va ser un dels visionaris per fer que la Xarel·lo
representes quelcom més per fer coupatge amb el cava.
Fruit de la seva passió i sentit comú, avui podem gaudir d’aquesta
delicada delícia.
Les notes a fruites vermelles fresques, pètals de violetes, aromes
delicats a té negre i especies com el pebre son la avant sala del pas de boca.
Fi, elegant, refrescant i saborós.
Un gran vi amb una petita producció de unes dos mil dues-centes ampolles.
Celler: Pardas
Zona: DO Penedès
Varietats: Sumoll
Tipus de vins: Vi criat durant un any en bótes de roure
Grau: 14%
Preu: 19.80€
Web: www.cellerpardas.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada